Szegedi Arcok

Létezik örök szerelem és lehet egyszerre kettőt szeretni – Pap Éva bemutatta És újra felkel a nap című könyvét Szegeden

Családias hangulatban telt el a csütörtök este a Hágiban, ahol a szerelem, szenvedély, romantika, test és lélek összefonódásait boncolgató, április hatodikán megjelenő És újra felkel a nap című regényt mutattuk be Pap Évával, Szeged újdonsült szerzőjével.

A részben igaz, részben pedig fikcióra alapuló vajdasági történet egy az 1930-as és 1950-es években játszódó, szabadkai szerelmi háromszöget firtat, amire több anyaországi és vajdasági is kíváncsi volt. Pap Éva húsz évvel ezelőtt, férje révén döntött úgy, hogy tősgyökeres szegediként megmártja magát a vajdasági magyar, a szerb és a bunyevác kultúrában. A merülés oly annyira jól sikerült, hogy három évvel ezelőtt, amikor egy szabadkai rokonlátogatáson vettek részt, a keze ügyébe került egy doboz és egy fényképalbum, ami sok kérdőjeles pillanatot hagyott maga után.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Éva ott, akkor, a zöld színű kanapén ülve eldöntötte: a kérdőjelekből pontokat csinál. Olyan pontokat, amelyek összekötik egymást. Nos, az akció sikeres volt, hiszen megszületett az És újra felkel a nap című regény, amely nagyon mélyen és nagyon érzelmesen rajzolja körbe azt a fajta kettősséget, amiben a külhoni magyaroknak egykoron része volt úgy, hogy azzal a mai olvasó is azonosulni tud. Az írás hitelessége pedig pont ebben rejlik.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A Bookline top 50-es listáján is szép helyet elfoglaló, kemény borítós, izgalmakkal teli 340 oldalas, igényes megjelenésű, nemrégiben újranyomott könyvet tehát mindenképp érdemes felkeresni a könyvesboltokban. A mű legfontosabb kérdésére, amely arra irányul, hogy vajon lehet-e egyszerre kettőt szeretni az író kijelentette: lehet. Véleménye szerint léteznek örök szerelmek, amelyek az egész életünket képesek erőteljesen végigkísérni.

Az estének több lúdbőrös pillanata is akadt. Éva amellett, hogy felolvasott egy részt a regényből, megosztotta a közönséggel a könyvben szereplő egyik kedvenc idézetét is.

„Mindannyian a boldogságot keressük. Keressük a családban, a házasságban, a szerelemben és lehet, hogy egyszer csak megtaláljuk önmagunkban. „

Nekem, mint moderátornak, aki egyébként nem először beszélgetett a nagyérdemű előtt Évával a könyvről, a származásról, a kettősségről, a Trianonról és a szerelemről ez volt a kedvenc pillanatom. Ez volt az, ami egy percre megállította az időt és mindenkit elgondolkodtatott azon, hogy vajon a boldogság tényleg csak ennyin múlik-e? Meg kell találnunk önmagunkban és kész? … Nos ezt azt hiszem mindenki maga kell, hogy eldöntse.

A szerző zárásképp megosztotta, hogy a célja öt év múlva is ott díszelegni a könyvespolcokon. Azt szeretné, ha a neve alatt hamarosan egyre több és több könyv jelenhetne meg, olyanok, amelyekre a Napfény Városában élők hasonlóképp büszkék lesznek.

A könyvbemutatót Szabó Dávid kollégánk kapta lencsevégre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb