Kikapcs

Egy hét múlva elindul a négy napos, szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztivál

Jövő kedden, azaz szeptember 8-án kezdetét veszi a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál. A szegedi születésű amerikai Oscar-díjas operatőrről elnevezett esemény fókuszában az operatőr személye, munkássága áll, emellett a nagyjátékfilmeken, rövidfilmeken és kísérleti filmek nemzetközi versenyén túl közönségtalálkozók és operatőri workshopok is lesznek.

A négy napos rendezvényen, több, hazai és külföldi, filmes szakmához kapcsolódó személy képviselteti majd magát. Sikerfilmek, premier előtti vetítések és szabad ég alatti mozizás várja az érdeklődőket. A fesztivál egybeesik a szegedi Belvárosi Mozi megnyitásának 100. évfordulójával.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A Zsigmond Vilmos Fesztiválon, a szegedi származású legendás szakemberhez méltóan, elsősorban az operatőri teljesítményt díjazzák. Az idei fesztiválra rekord mennyiségű, 538 nevezés futott be a világ legkülönbözőbb országaiból, Magyarországon kívül sok érkezett Spanyolországból, Franciaországból, Izraelből illetve Mexikóból. Feltűnően sok nagyjátékfilmet neveztek, 67 alkotást, ami a fesztivál presztízsének nagyarányú növekedését jelzi.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A kisjátékfilmek mezőnye is erős, a neves hazai rendezőkből, operatőrökből álló válogató zsűri 430 kisfilm közül választotta ki a legjobbakat. A külföldi filmek között lesz olyan, amelyiknek Szegeden lesz a premierje.

ZSIGMOND VILMOSRÓL

Szegeden született, középiskolai tanulmányait a szegedi piarista gimnáziumban végezte, ahol az irodalom volt a kedvenc tantárgya. A képek iránti rajongása gyerekkorában kezdődött, amikor is egy alkalommal betegség miatt ágyba kényszerült, és kezébe került egy fotózásról szóló könyv. Később édesapja fényképezőgépével fedezte fel a fényképezés nyelvét, ahonnan már egyenes út vezetett az operatőri hivatás felé. 1955-ben a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Illés György tanítványaként végzett operatőrként. Több főiskolai társával megörökítette az 1956-os forradalom eseményeit, majd 1956 novemberében Kovács László operatőrrel – táskájukban csaknem tízezer méternyi filmfelvétellel – elhagyta Magyarországot. Ezek a felvételek bejárták a világsajtót, a két fiatalnak óriási szerepe volt abban, hogy a „Nyugat” tudomást szerzett a budapesti eseményekről. (A filmeket aztán a rendszerváltást követően az operatőr visszajuttatta Magyarországra.) Zsigmond Vilmos önkéntes száműzetésében hosszú esztendőkön át ’56 emlékével élt együtt. Meggyőződése volt, hogy a forradalom volt az egyik legfontosabb esemény, amely a nagy szovjet birodalom összeomlását előidézte.

A részletes program napi bontásban IDE kattintva érhető el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb