Mindenmás

Magyarország egyik legnagyobb ipari mosógépét helyezték üzembe Szegeden

Az ország egyik legnagyobb és legmodernebb, kórházi textíliák mosásához használt mosógépét helyezett üzembe a Referencia Mosodák Zrt. Szegeden. Az 500 ezer eurót meghaladó beruházásnak köszönhetően nagymértékben csökkentette a mosáshoz használt víz és kemikáliák mennyiségét – tájékoztatta a cég az MTI-t.

A mosás egyes fázisait – áztatás, mosószeres mosás, öblítés – külön kamrákban, elkülönítve végző csőmosó gépet és a szintén újonnan beszerzett présgépet úgy állították be, hogy óránként 1200 kilogramm ruha tisztítására legyen alkalmas. A 14 méter hosszú, 12 tonna tömegű csőmosógép 60 kilogramm töltetű, egy kiló kórházi textília mosásához csak 3-3,5 liter vizet használ. A régebbi generációjú, akár 20-40 éve Magyarországon működő csőmosógépek 95 százaléka kilogrammonként 10 liter vízzel mos, ezekhez képest az új berendezéssel több mint 50 százalékos vízmegtakarítás érhető el.

 A hatékonysághoz nagyban hozzájárul a szintén 60 kilogramm töltetű és 47 bar nyomású présgép is, amely olyan nagy nyomással préseli ki a vizet a kimosott textíliából, hogy azt nem kell szárítani a vasalás előtt. Ez a technológia 20 százalék gőzenergiát, illetve jelentős mennyiségű elektromos-energiát takarít meg.  A szegedi üzem a többi közt a Szegedi Tudományegyetem klinikai központját, a felsőoktatási intézmény kollégiumait és Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ intézményeit szolgálja ki.

Forrás: MTI, fotók: okosipar.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb