Mindenmás

Napi pakk, csütörtök: ma ünnepel mindenki Charlie-ja, marad a jó idő Szegeden, nyit a JATE

Hamarosan megérkezik a hétvége, még ki lehet használni az enyhe őszi időjárást Szegeden. Megnyit a JATE Klub, és ma ünnepel a Linda sorozat főszereplője, illetve Charlie Sheen is. Kapaszkodj a kávésbögre fülébe, és görgess lejjebb a legérdekesebb reggeli infókért!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Hilda, Csobán, Dorottya, Gergely, Gergő, Gerő, Piusz, Szerafina – Boldog névnapot kívánunk!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 1719 éve létrejött San Marino, a legrégebbi ma is fennálló köztársaság.
  • 207 éve született Báró Eötvös József író, költő, reformpolitikus, A falu jegyzője megalkotója, Eötvös Loránd apja.
  • 195 éve Győrben pappá szentelték Jedlik Ányost, a dinamó későbbi feltalálóját. Csallóközben, Jedlik István néven született a világhírű fizikaprofesszor. Az Ányos nevet a bencés rendben kapta, miután 1817-ben Pannonhalmára ment teológiát tanulni. Ezzel párhuzamosan Pesten fizikát, matematikát, filozófiát és történelmet is tanult, így 1822 őszén Pesten bölcsészdoktorrá, Győrött pedig tanárrá avatták. 1925-ben szentelték pappá, majd a győri akadémián tanított, ahol számos elméletet és találmányt dolgozott ki. Az ő nevéhez fűződik többek közt a szódavíz-előállító készülék és a forgómotor feltalálása. 1831-től a pozsonyi akadémián, 1840-től pedig a pesti egyetemen tanított, közben foglalkozott fénytannal, elkészítette a szén-cink elemet és megjelent Súlyos testek természettana című könyve is. Dinamóját 1859-ben készítette el, élete hátralevő negyven évében pedig összesen mintegy 80 találmányt valósított meg részben vagy teljesen.
  • 145 éve megszületett Ferdinand Porsche német autókészítő, mérnök, a Volkswagen Bogár tervezője. Több német tank tervezéséhez is hozzájárult. Fia, Ferry Porsche a Porsche autók névadója.
  • 64 éves Görbe Nóra, a Linda-filmek nyomozója.
  • 55. születésnapját ünnepli Charlie Sheen amerikai színész, a Nagy durranás, a Szakasz és a Két pasi – meg egy kicsi szereplője. Carlos Irwin Estévez néven született New Yorkban Janet Templeton és Ramón Estévez (művésznevén Martin Sheen) fiaként.
  • 44 éve a Viking 2 űrszonda leszállt a Marson és elkészítette az első közeli színes felvételeket a bolygó felszínéről.

KEGYES MARAD AZ ŐSZ

Csütörtökön kellemes késő nyári időre számíthatunk Szegeden és környékén, többórás napsütéssel. Helyenként előfordulhatnak élénk északnyugati széllökések. A hűvös hajnalt 21-27 fokos délután követi.

MÁTÓL ÚJRA NYITVA A JATE

Hosszú kihagyás után ismét megnyitja kapuit a JATE Klub, ráadásul egyből egy teljes hétvégével állítja talpára az éjszakai életet.

KÖNNYEBBÉ TESZI A KÖZLEKEDÉST A MÁV APPLIKÁCIÓ

Új funkciókkal bővült a MÁV-applikáció: a mobilalkalmazáson keresztül már meg lehet váltani a szegedi 24 és 72 órás városi napijegyeket, bizonyos Mahart-járatokra napijegyeket, illetve a Dunakanyar napijegyeket.

A VÉRADÁSRA IS KIHATÁSSAL VAN A KORONAVÍRUS

Új intézkedések léptek életbe a megyei véradásokon a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése miatt. A szabályok az egészség megőrzését és a biztonságos véradást szolgálják.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb