Mindenmás

Napi pakk, kedd: marad a jó idő, kezdődik a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál

Kitart még az enyhe idő Szegeden, elrajtol a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál a Napfény Városában. Egyszerre ünnepli a születésnapját Lékó Péter és P!nk, 90 éve használunk celluxot: a reggeli mellé mi már tálaltuk a legfrissebb infókat, és még arra is figyelünk, nehogy lemaradj a névnaposok köszöntéséről.

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON

Adrienn, Mária, Alán, Engelbert, Enna, Ibolya, Irma, Kilián, Koriolán, Marietta, Szerafina, Szergiusz – Boldog névnapot kívánunk!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 179 éve született Antonín Leopold Dvořák cseh zeneszerző.
  • 170 éve jött a világra Blaha Lujza színésznő, a nemzet csalogánya.
  • 167 éve megtalálták a Szemere Bertalan miniszterelnök által Orsova mellett elásatott Szent Koronát.
  • Ma lenne 95 éves a Rózsaszín párduc Clouseau felügyelője, azaz Peter Sellers brit színész, komikus.
  • 90 éve Richard Drew bemutatta a celluxot, amit akkor Scoth Tape-nek neveztek.
  • 55 éve szeptember 8-án ünnepeljük az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napját.
  • 54 éve az NBC bemutatta a Star Trek filmsorozat első epizódját.

  • 41 éves a szegedi Lékó Péter nemzetközi sakknagymester, aki 14 évesen minden idők legfiatalabb nagymestere lett. Szabadkán született. Lékó Péter ugyan csak kilenc éves korában kezdett sakkozni, ennek ellenére 14 évesen megdöntötte Polgár Judit világcsúcsát, és ő lett minden idők legfiatalabb sakknagymestere. Ugyanebben az évben, 1994-ben megnyerte az ifjúsági világbajnokságot. 1999-ben megnyerte a bordeaux-i Grand Prix-t és a dortmundi bajnokságot is, ahol végérvényesen a nemzetközi élvonalba került, megelőzve olyan vetélytársakat, mint Anand, Kramnyik és Kaszparov. A világ egyik legjobb sakkozójának tartják szakmai körökben is, tartósan a világranglista élvonalában szerepel.
  • Szintén 41. születésnapját ünnepli P!nk amerikai énekesnő, színésznő, dalszerző.
  • Ma lenne 31 éves Tim Bergling, művésznevén Avicii, svéd zenész, lemezlovas, zenei producer.

MA IS SZÉP IDŐNK LESZ

Ragyogó napsütéssel és kellemes nyárias idővel indul a hét Szegeden. A hajnalok sem lesznek olyan hidegek, mint a múlt héten, így nyugodtan otthon hagyhatjuk a kabátot, ha reggel indulnánk valahova a Napfény városában.

DÉLUTÁN KEZDŐDIK A ZSIGMOND VILMOS FILMFESZTIVÁL

Szeptember 8-án, azaz ma indul a IV. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál. Az esemény különlegessége, hogy idén ünnepeljük Zsigmond Vilmos születésének kilencvenedik, a Belvárosi Mozi megnyitásának századik évfordulóját, amelyekre a rendezvény keretein belül fognak megemlékezni a szervezők.

A VÍRUS MIATT BEKEMÉNYÍT A MOZI

Új szabályokat vezetett be a Belvárosi Mozi a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Kézfertőtlenítés, maszk viselés, szellőztetés, mutatjuk, hogy mivel kell számolnod, ha az objektumba látogatsz.

DOLGOZNAK A BERTALAN HÍDON

Festik a korlátokat, a szeptember 7-én kezdődő, és novemberig tartó munkálatok az autóforgalmat nem érintik, de a járdát lezárják. A gyalogos forgalom ez idő alatt a túloldali járdán közlekedhet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb