Kikapcs

Hamarosan kezdődik Szeged egyik legrangosabb filmes szemléje, a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál

Szeptember 8-án, kedden indul a IV. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál. A részletekről a Belvárosi Mozi előtt Szabó Éva Andrea, a fesztivál művészeti vezetője, Jávorszky Iván, az IH Rendezvényközpont igazgatója, és Tóth Károly, a szegedi önkormányzat Kulturális Bizottságának alelnöke beszélt. Az esemény különlegessége, hogy idén ünnepeljük Zsigmond Vilmos születésének kilencvenedik, a Belvárosi Mozi megnyitásának századik évfordulóját, amelyekre a rendezvény keretein belül fognak megemlékezni a szervezők.

Szabó Éva Andrea elmondta, hogy az ötnapos rendezvény során a közönségkedvenc alkotásokon kívül 538 nevezésből 32 kiválasztott versenyfilm közül szemezgethet a műértő közönség, sőt, a fesztivál idei újdonsága, hogy premier előtti filmvetítéseket is tartanak.

Szeptember 8-án, 14 órakor Zsigmond Vilmos szülőházánál, a Dobó utca 41. szám alatt, koszorúzással nyitják a szervezők a fesztivált, amelyet 15 órától már a Belvárosi Moziban annak alapítóira való megemlékezés követ. A nyitó napon rögtön 2 új magyar alkotás mutatkozik be. Országos premier lesz a Hab című vígjáték, de az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című munkáját is kevés helyen vetítették ezelőtt.

A Nincs parancs című dokumentumfilm is országos premier lesz szerdán este,
amely a rendszerváltás 30. évfordulójára készült, és két alezredes, egy magyar
és egy német hősiességét, emberi tragédiáit eleveníti fel. A bemutató alkalmából jelen lesz a rendező Szalay Péteren kívül Nagy László, a Páneurópai Piknik
főszervezője is.

Fotó: SZabó Dávid , szeged365.hu

A fesztivál nagy várományosa, Horváth Lili új filmje, egyenesen a most zajló Velencei Filmfesztiválról érkezik a Belvárosi Moziba, amely a fesztivál záró díszelőadása lesz, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre címmel.

Fotó: SZabó Dávid szeged365.hu

Tóth Károly, a Kulturális Bizottság alelnöke a Szeged365.hu kérdésére elmondta, a fesztivál szervezését legjobban a koronavírus miatti bizonytalanság nehezítette, s hatalmas eredmény, hogy a felmerülő nehézségek ellenére sikerült egy ilyen színes programokkal teli filmes seregszemlét összehozniuk.

A fesztivál szeptember 8-án, azaz holnap veszi kezdetét, a keddre tervezett programokat lentebb találhatod meg, bővebben pedig ide kattintva tekintheted meg a teljes fesztivál repertoárját.

Fotó: SZabó Dávid szeged365.hu

14:00 Koszorúzás Zsigmond Vilmos szülőházánál Szeged, Dobó utca 41.

15:00 Zsigmond Vilmos 1930 HARMADIK TÍPUSÚ TALÁLKOZÁSOK ZSIGMOND VILMOSSAL Francia dokumentumfilm Belvárosi Mozi Balázs Béla terem

15:00 MOVIEINCREDIBLE Filmbemutató Animáció Belvárosi Mozi Aula

16:00 Hazai kedvencek REMÉLEM LEGKÖZELEBB SIKERÜL MEGHALNOD :)Belvárosi Mozi Csőke József terem

17:00 Ünnepélyes megnyitó ZSIFF 2020 Zsigmond Vilmos 1930 Belvárosi Mozi 100 Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos terem

Fotó: SZabó Dávid szeged365.hu

17:30 Premier előtt HAB Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos terem

18:00 A FÉNY MESTERE VR filmbemutató A fesztivál alatt, előzetes jelentkezés alapján tekinthető meg.Belvárosi Mozi Kiállító tér

18:00 Hazai kedvencek SZERETLEK, MINT ÁLLAT Belvárosi Mozi Csőke József terem

19:00 Versenyprogram KNUCKLE CITY Nagyjátékfilm Belvárosi Mozi Balázs Béla terem

20:00 Premier előtt FOGLYOK Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos terem

21:30 Versenyprogram AKIK MARADTAK Nagyjátékfilm Belvárosi Mozi Balázs Béla terem

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb