Mindenmás

A szemfüles látogatók két krokodil fiókát fedezhetnek fel a Szegedi Vadaspark hüllő medencéjében

Bobó és Barbi, a büszke szülők hatalmas gondoskodással nevelik két fiókájukat, akik még júliusban keltek ki a parton épített költődombban elhelyezett tojásokból. A krokodil pár a hüllőktől nem megszokott törődéssel gondozza évről évre minden kicsinyét, ez most sincs máshogy, a két tompaorrú krokodil fióka szépen fejlődik, s a szemfüles látogatók már meg is pillanthatják őket medencéjükben.

A Szegedi Vadasparkban nemcsak Barbi, az anya, hanem az apa, Bobó is féltőn óvja a fiókákat, hevesen figyelmeztetve a gondozókat is, ha túl közel merészkednének a kicsikhez. A fiókák még egyelőre rovartáplálékon élnek, például sáskával táplálkoznak, amelyet a vízbe szórnak a gondozóik. Csak később térnek át az etetésük során a kisebb gerincesekre, ahogy méretük és étvágyuk ezt lehetővé teszi.

Fotó: Szegedi Vadaspark

A tompaorrú krokodilokat a Vadaspark nemzetközi törzskönyvi program keretében tartja és szaporítja. Kezdetben kiveszik a tojásokat a szülők által az infralámpa alá épített költődombból, hogy inkubátorban keltessék ki őket, majd – a törzskönyvvezető tanácsára, aki élőben nézte meg a tartóhelyüket – teljes mértékben a szülőkre bízták a feladatot. Többnyire 2-3 krokodilt nevelnek fel sikeresen, amelyek 1-2 év múlva más állatkertbe kerülnek. A mostani szaporulatra is jelentkezett már egy állatkert, így valószínűleg pár hónapon belül el fogják hagyni szegedi otthonukat.

Forrás: zooszeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb