Szegedi Arcok

“Úgy vitték az állatokat, mint a cukrot, ennek isszuk most a levét” – 80 elárvult kutya került be a Tappancs Tanyára a karantén feloldása óta

Az ember azt hinné, hogy a koronavírus  hatására csökkent az örökbefogadási kedv, és kevesebb kutyát fogadtak örökbe, mint előtte, ám ez pont fordítva történt. A karantén ideje alatt ugyanis éppen, hogy megnövekedett a négylábú kis kedvencek iránt az érdeklődés, ám ez nem feltétlenül jelent jót. Úgy vitték az állatokat, mint a cukrot, ennek isszuk most a levét  – fogalmazott Gácsi Mária, a Tappancs Állatvédő Alapítvány kuratóriumi tagja, ugyanis a karantén feloldása óta 80 kutya vált a menhely lakójává.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

A Tappancs Tanya 2003 óta foglalkozik kutyák és macskák mentésével Szegeden és környékén, átlagosan 200 állat él a menhelyen folyamatosan. Ez a hatalmas szám is mutatja, nincsenek könnyű helyzetben az állatvédők, a nem kívánt szaporulatok, az elhagyott, kidobott, elárvult jószágoknak mindig is nehéz volt új, megfelelő otthont találni. És akkor berobbant tavasszal a koronavírus, fellángoltak azok a pletykák, hogy kis kedvenceink is terjeszthetik a kórt, és félő, hogy ennek következtében még több elhagyatott kutya kerül majd az utcára.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

Azonban ez nem így történt, mesélte el Gácsi Mária a Szeged365.hu kérdésére, mert tapasztalataik szerint a karantén ideje alatt éppen hogy nőtt az örökbefogadási kedv. Úgy tűnt, az emberek a kényszerű otthonlét bezártságát azzal oldották, hogy hazavittek egy-egy kutyát. Égtek a menhelyek vonalai ebben az időszakban, de még a felesleges szaporulatokat is elvitték a magán helyekről. Gácsi Mária elmondta, már akkor sejtették, hogy ennek rossz vége lesz, és sajnos ebben igazuk is lett.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

A karantén feloldását követően ugyanis sokan rájöttek, az az állat mégsem illeszthető be a mindennapjaikba, hiszen visszamentek dolgozni, és már nem volt annyi idő a kutyára, elmentek nyaralni, és a kis kedvenc már csak terhet jelentett, így jobb esetben a menhelyet hívták, hogy szeretnék leadni a kutyájukat, de nagyon sok állat került az utcára is.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

Gácsi Mária hangsúlyozta, a Tappancs Alapítvány a karantén alatt is tartotta magát szigorú örökbefogadási szabályaihoz, és kutyát csak leinformálható helyre adtak. Elmondta, hogy abban az esetben, ha valaki kutyát szeretne tőlük, az örökbefogadást minden esetben megelőzi egy hosszú személyes elbeszélgetés a gazdi jelölttel, hogy kiderüljön, milyen temperamentumú állat illik a legjobban hozzá. Ha valaki például aktív, sportos életet él, megtalálhatja a közös hangot egy fiatal, agilis kutyával, de ha valakinek a munkája kevesebb szabadidőt tesz lehetővé, jobban passzolhat hozzá egy nyugodtabb, kevésbé aktív állat.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

Azonnal senki nem kaphat kutyát,  ha meg van a kiválasztott, akkor a gazdi jelölt és a kutya többszöri, a menhelyen történő látogatások során ismerkedhet meg leendő családtagjával, akit aztán az oltási programja végeztével, ivartalanítva, vagy annak kötelezettségével vihet haza.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

Ahogy megtudtuk, a karantén feloldását követően drasztikusan megnőtt a menhelyi kutyák száma a Tappancs Tanyán. Az elmúlt két hónapban 80 elárvult kutya került be hozzájuk, ami azt mutatja, sokan még mindig átgondolatlanul döntenek egy-egy állat örökbefogadása mellett. A menhely dolgozói sokszor az erejükön felül teljesítenek, hogy megfelelő otthont biztosítsanak ezeknek a jószágoknak,  és csak remélik, hogy most ősszel, a koronavírus megbetegedések számának újbóli növekedésével az emberek nem esnek ugyanabba a hibába, és a kutyák örökbefogadását alaposan megfontolt döntés előzi meg.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

Tekintsétek meg videónkat, melyben Gácsi Mária, a Tappancs Állatvédő Alapítvány kuratóriumi tagja mesél arról, hogyan élték meg a karantént, és az azt követő időszakot a Tappancs tanyán.

Nézd meg galériánkat is, melyeket Szabó Dávid fotóriporter kollégánk képeiből állítottunk össze:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb