Szegedi Arcok

Könyvekről, olvasásról, írásról – Szabados Ági Szegeden kérdezte Szentesi Évát és Péterfy-Novák Évát

Hétfőn este a Hungi adott otthont annak a nagy sikerű irodalmi beszélgetésnek, amelyet az RTL Híradó bemondója, Szabados Ági moderált. A Facebookon létrejött, Nincs Időm Olvasni Kihívás csoport megálmodója könyvekről, olvasásról és írásról faggatta Magyarország két legismertebb kortárs írónőjét, Szentesi Évát és Péterfy-Novák Évát.

Bár Szabados Ági régóta ismeri az alkotókat, ebben a felállásban most először, Szegeden beszélgettek így együtt. Az eseményen, amely telt házzal dübörgött sok-sok olvasó vett részt, akik ezt követően nagy örömükre nem csak dedikáltathattak, hanem fotózkodhattak is az írónőkkel.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Péterfy-Novák Éva három, Szentesi Éva pedig négy könyvet írt. Mindegyik témája nehezen emészthető, tabukat döntögető és részben valós történetekre alapuló. Az írónők amellett, hogy nagyjából egy időben váltak sikeres, elismert és szerethető művésszé, immár szoros barátságban is állnak egymással. Nem csak szakmailag, hanem emberileg is segítik egymást, sőt, már-már családtagként tekintenek egymásra.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Az irodalmi est során fény derült arra, hogy hogyan ismerkedtek meg, hogy mi az, ami ihletet ad nekik, hogy mit jelent számukra írni és, hogy mennyire nehéz nőként ebben a világban mindenféle csatározás nélkül helyt állni.

Szabados Ági a Szeged365.hu-nak a beszélgetés után arra a kérdésre, hogy miért épp Szegeden és miért épp e két írónővel folytatott beszélgetést, azt a választ adta, hogy: „ Szeged egy nagyon fontos hely a számomra, sokkal fontosabb, mint Kiskunhalas, ahol születtem. Itt jártam egyetemre és a híradós pályafutásom is itt vette kezdetét. Nagyon sokat adott ez a város, tényleg sokat köszönhetek neki és óriási öröm, hogy immár évek óta visszajárhatok tanítani a BTK-ra, ahol minden tavasszal egy híradós kurzust viszek. A cél pedig beszélgetni az irodalomról. Budapesten erre annyi lehetőség van, a vidéki városokban viszont mindez nincs kihasználva. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy útjára indítok egy sorozatot, ahol számomra fontos és hozzám közel álló írókkal, költőkkel körbejárom a vidéki kis és nagyvárosokat egyaránt.”

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel az eredeti időpontban nem tudták megrendezni az eseményt, az új időpont is rengeteg érdeklődőt hozott, aminek Ági nagyon örült. A beszélgetés egyébként minden szabálynak megfelelt és biztonságos körülmények között zajlott.

A NIOK megálmodója lapunknak reményét fejezte ki abban, hogy a vírus lecsengését követően minél több helyre, minél több művésszel eljuthat majd, hiszen azt látja, hogy az emberek nem csak a fővárosban, de az ország minden területén ki vannak éhezve az irodalomra. Tervei között szerepel egy-egy ilyen beszélgetés keretében megszólaltatni többek között Grecsó Krisztiánt, Dragomán Györgyöt, Péterfy Gergelyt és Szabó T. Annát is.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Ezt követően az írónőket kérdeztem, akiket régebb óta személyesen is jól ismerek. Szentesi Éva és Péterfy-Novák Éva szerint a siker a kemény munkában és a karizmában rejlik. Igazi titka azonban nincs. Az, hogy az elmúlt időszakban közismert művészekké váltak egyaránt érzik sorsszerűnek és nem feltétlenül annak is. Hisznek ugyanis abban, hogy mindenkinek megvan írva az útja, de tudják, hogy tenni kell azért, hogy ezen a bizonyos úton sikerrel és örömmel lehessen végigaraszolni. Fontosnak tartják, hogy bátran és őszintén beszéljenek nehezebb, nagyobb levegővételt igénylő témákról is és nem utolsó sorban az is kiderült, hogy dolgoznak egy közös, gasztro novellás könyvön is, ami minden bizonnyal október végén lát majd napvilágot. Ám a mély, érzelemdús történeteket ezúttal receptekkel és egy nagy adag humorral fűszerezik.

Péterfy-Novák Évával hamarosan színpadra állított könyvéről, amely az Apád előtt ne vetkőzz címet viseli és, amelyben Szeged egyik legismertebb színésze Pataki Ferenc kapott főszerepet, hosszabban ITT beszélgettünk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb