Mindenmás

Napi pakk, csütörtök: hova tűnt Damon Hill? Érkezik a hidegfront, viselni kell a maszkot mindenhol

Ma már megérkezhet a hidegfront, komoly szigorítások jönnek majd a koronavírus miatt. Ma ünnepli a születésnapját Damon Hill, aki nem tűnt el, ellenben nagyon is jól érzi magát. Készülj fel, mutatjuk neked, mi mindent tartogat csütörtök.

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Zsófia, Emánuel, Ferenc, Palóma, Szókratész – Boldog névnapot kívánunk!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 233 éve aláírták az Egyesült Államok alkotmányát. Az alkotmány komoly súlyt helyezett a hatalmi ágak szétválasztására, de kevés teret szentelt az alapvető emberi jogok megfogalmazásának. Ezt a hiányt pótolta a Bill of Rights, az alkotmányhoz csatolt ‘első tíz kiegészítő módosítás’, amely 1791-ben lépett hatályba.
  • 176 éve született Puskás Tivadar, Európa első telefonközpontjának megalkotója, a telefonhírmondó feltalálója.
  • 124 éve látta meg a napvilágot Pátzay Pál kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész, éremművész, az MTA levelező tagja.
  • 90. születésnapját ünnepli Gyulay Endre a Szeged-csanádi egyházmegye nyugalmazott püspöke.
  • 85 éve megszületett Kenneth Elton “Ken” Kesey, amerikai író, a Száll a kakukk fészkére megalkotója.
  • 80 éve született Móna István olimpiai bajnok öttusázó, vívó, edző, sportvezető.
  • 76 évvel ezelőtt jött világra Bicskei Bertalan labdarúgó, edző.
  • 60. születésnapját ünnepli Damon Hill brit autóversenyző, Formula–1-es világbajnok, akinek apja is F1 világbajnok volt. Teljes nevén Damon Graham Devereux Hill. A kétszeres világbajnok Graham Hill fia, így Nico Rosberg mellett ő az egyetlen pilóta, akinek apja is világbajnok volt.
  • Ma lenne 51 éves Keith Flint a Prodigy frontembere. Keith Flint jellegzetes dupla tarajba fésült hajáról és szúrós tekintetéről ismerhető meg. A Prodigy harmincmillió albumot adott el világszerte, hét stúdiólemezt készített és valamennyi vezette a brit albumlistát. 2019. március 4-én essexi otthonában halt meg, a helyi rendőrség információi szerint Flint öngyilkosságot követett el.

MA ÉRKEZHET MEG A HIDEGFRONT

Csütörtök napközben érkezhet meg északnyugat felől a lehűlést hozó hidegfront helyenként záporokkal, zivatarokkal, feltámadó északias széllel Szegedre is. Az Alföldön ennek ellenére még 30 fok körül alakulnak a maximumok.

ISMÉT SZIGORÍTÁSOK JÖNNEK A KORONAVÍRUS MIATT

A kormány fenntartja a beutazási korlátozásokat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerda délutáni, a mai kormánydöntésekről beszámoló video-üzenetében. Ezentúl kötelező lesz a maszkviselés a mozikban, színházakban, egészségügyi, szociális intézményekben és az ügyfélszolgálatokon is. A szórakozóhelyeket este 11 után kötelező bezárni.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

KEZDŐDIK A KÖNYVHÉT

Könyvbemutatókkal, jeles íróvendégekkel, zenés produkciókkal, lemezbemutatóval vár a 91. Ünnepi Könyvhét a Dugonics téren, és a Somogyi – könyvtár Dóm téri központjában, és fiókkönyvtáraiban. A rendezvényt a Szegedi Tudományegyetem könyvbemutatói és tudománynépszerűsítő programjai színesítik.

Megnyitó ünnepség: 2020. szeptember 17. (csütörtök) 16.30 Dugonics tér

Programok:

Sátorban a Szeged folyóirat – szeptember 17. 16.00–19.00 Dugonics tér, vendégsátor

A Europe Direct Szeged a könyvhéten – szeptember 17. 16.00–19.00 Dugonics tér, vendégsátor A Europe Direct Szeged az európai uniós intézmények, illetve saját kiadványait mutatja be

Simon Márton dedikál – szeptember 17 17.15 Dugonics tér, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátra (portré: Slezák Zsuzsa; Jelenkor Kiadó)  

Deák Mór és Dinnyés József élőzenés bemutatója – szeptember 17. 17.15 Dugonics tér Deák Mór Hittelenítés (Hungarovox) című verseskötetének és Dinnyés József Visszatérés (Hungarovox) című CD-lemezének énekes, élőzenés bemutatója

Bányai Ilona és Urbánszki László dedikál – szeptember 17. 17.45 Dugonics tér, a Lazi Könyvkiadó sátra

Deák Mór és Dinnyés József dedikál – szeptember 17. 18.15 Dugonics tér, mobil stand 

A részletes programokat itt tekintheted meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb