Közélet

Így szigorodik az életünk Szegeden – megjelent a hivatalos kormányrendelet

Este 11-kor bezáró szórakozóhelyek, kiterjesztett maszkviselés, iskolai szigorítások, megmaradó beutazási korlátozások – röviden ezt tartalmazta Orbán Viktor szerda esti bejelentése. A konkrétumokra péntekig kellett várni, nemrég megjelent a hivatalos kormányrendelet a Magyar Közlönyben, benne az összes infóval.

Szeretsz bogarászni? Katt IDE a Magyar Közlöny 207. számához, garantált a tartalmas, egyben több órás időtöltés, mire kihámozod belőle a lényeget…

Ha nincs kedved bogarászni, segítünk: kigyűjtöttük a lényeget, “magyar nyelvre” fordítva, íme…

SZÓRAKOZÓHELYEK, ÉTTERMEK, PUB-OK, KOCSMÁK: 23:00 – 06:00 KÖZÖTT NINCS #MULATÁSI

A vendéglátó üzletben (diszkó, étterem, pub, kocsma, késdobáló… stb.) este 11 és reggel 6 között az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni. Kivétel, ha elvitelre rendeltünk ételt és beugranánk kifizetni, átvenni – ebben az esetben beléphetünk az étterembe. A rendelet szeptember 21., hétfőtől lép hatályba, tehát most hétvégén még normál nyitva tartással mehetnek a szegedi szórakozóhelyek.

RENDEZVÉNYEK: MARAD AZ 500 FŐS LIMIT, ESTE 11 UTÁN GAME OVER

A zenés-táncos rendezvényeket – függetlenül attól, hogy nyitott vagy zárt helyen tartják-e meg őket – csakis 500 főig engedélyezik továbbra is. Újdonság viszont, hogy a rendezvény helyszínén – az ott foglalkoztatottak kivételével – 23.00 óra után 06.00 óráig tilos tartózkodni. A fentihez hasonlatosan, itt is szeptember 21., tehát jövő hétfő a hatályba lépés dátuma.

A közlöny konkrétan nem tér ki a lakodalmak témakörére (pedig szerda este óta sokan kérdeztétek), ennek kapcsán megkerestük az illetékeseket, amint érkezik válasz, cikkünk frissülni fog.

AZ ISKOLÁKAT ÉRINTŐ RENDELKEZÉSEK

Az iskolákba az ott foglalkoztatott személyen, az ott szükséges karbantartási, illetve javítási munkát végző személyen, a jogszabályon alapuló kötelezettség teljesítése céljából érkezőn, a gyermeken, illetve a tanulón és a gyermeket, illetve a tanulót kísérő nagykorú személyen kívül más személy nem léphet be. Tehát, ha anyuka – apuka vagy, a lényeg: bekísérheted életed értelmét a suliba, nincs belőle botrány, viszont kell, hogy legyen rajtad maszk és csakis a testhőmérséklet-mérési pontig mehetsz be.

A köznevelési intézménybe, valamint szakképző intézménybe csakis akkor léphet be a nebuló, ha a testhőmérséklete nem haladja meg az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket. Ha mégis eléri (vagy meghaladja), a “többi gyermektől, illetve tanulótól el kell különíteni, és erről a szülőt vagy a törvényes képviselőt távközlési eszköz útján haladéktalanul tájékoztatni kell” – írja a Magyar Közlöny.

Az iskolákat érintő rendeletek október 1-től lépnek életbe.

MASZKVISELÉS, ULTIMATE EDITION

Hétfőtől kötelező lesz a megfelelő maszkviselés nemcsak a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, hanem a bevásárlóközpontok, mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak közönség által látogatott területein, valamint egészségügyi és szociális intézményekben, közszolgálati és postai ügyfélszolgálatokon is. A maszknak az orrot és a a szájat is el kell fednie.

Ha egy üzletvezető észreveszi, hogy valaki nem visel maszkot, az illetőt távozásra szólíthatja fel, és megtagadhatja a kiszolgálást is. Ha egy üzletvezető nem lép fel a jogsértés ellen, első alkalommal figyelmeztetést kap, második alkalommal 100 ezertől egymillió forintig terjedő pénzbírságot fizethet, ha harmadjára sem tesz semmit, akkor az üzletet minimum három napra, maximum egy évre bezárathatják a hatóságok.

Aki tömegközlekedési eszközön nem vesz fel maszkot, akár leszállíthatják a járműről, és akár 50 ezer forintos büntetést is kaphat. Hatévesnél fiatalabb gyermeknek nem kell maszkot viselnie.

A maszkviseléssel kapcsolatos rendelkezések október 1-től, a bírságokkal-szankciókkal kapcsolatosak a mától számított 15. napon (október 3.) lépnek hatályba.

MARADNAK A BEUTAZÁSI KORLÁTOZÁSOK

Ezt bővebben most nem fejtjük ki, ezeknél nincs változás.

Forrás: Magyar Közlöny


Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb