Szegedi Arcok

Szegedi diáksiker: a dobogó második fokára állhattak a piaristák

A Diákújságírók Egyesülete (DUE) minden évben meghirdeti egy pályázatot az év diáklapja kategóriában, amelynek országos második helyezettje idén a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium folyóirata, a Piár Futár lett.

A szakmai zsűri által odaítélt elismerést Budapesten az Országos Ifjúsági Sajtófesztivál keretében az Akvárium Klubban adták át 2020. szeptember 22-én. Az iskolát a szerkesztőség két tagja, a 12. osztályos Muhari Márton Manó és Papp Bence, pedagógusnak készülő öregdiák képviselte.

Boldog Zoltán, a Piár Futár tanár mentora az esemény után elmondta, hogy a lap kizárólag saját, kilencven százalékban diákok szerkesztette tartalommal dolgozik. A további tíz százalékot általában az iskola tanárainak alkotása teszi ki. A kiváló dizájnt, amelyért Mészáros Ferenc egykori piarista tanár és Káprai Tamás, az E-press Nyomda grafikusa felel, a szakmai zsűri is kiemelte. A visszajelzések alapján a változatos cikkek között élvezettel tallózhat diák, szülő és tanár egyaránt.

Az egyes lapszámok fő témáját mindig a humoros, megnyerő címlap emeli ki, amely gyakran a diákok által kedvelt jelenségekre épül. Így lett a Bosszúállók című filmből Rosszul állók a borítón, vagy a klímaválságra reagálva a társadalom szóból a Társad a lom? kérdés. De a szerkesztők a járványhelyzetre vagy a közeledő karácsonyra is nagyon frappáns, ironikus-szatirikus címlappal reagáltak. A hősökkel foglalkozó számuk elején pedig egy piarista Batman, pontosabban Bestman szerepel. A lapszámok egy része digitális formában elérhető IDE kattintva.

A Piár Futár szerkesztősége nem fél kritikusan írni saját iskolájáról sem, hiszen ők működtetik a szepimemes nevű oldat az Instagramon, ahol gyakran tartanak görbe tükröt tanároknak és diákoknak. Szerencsére bátor kezdeményezéseiket örömmel támogatja az iskola igazgatónője, Jusztinné Nedelkovics Aliz, akinek nyitottsága a szerkesztők szerint szintén nagyban hozzájárult a lap sikeréhez.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb