Szegedi Arcok

A fertőzés új mechanizmusát fedezték fel szegedi kutatók Letoha Tamás vezetésével (frissítve, exkluzív interjúval)

A koronavírus új fertőzési mechanizmusát fedezték fel a szegedi Pharmacoidea Kft. kutatói, ami lehetőséget biztosíthat a kórokozók sejtbe jutásának gátlására. A kutatás vezetőjét, Dr. Letoha Tamást egy exkluzív Szeged365 interjú keretein belül faggattuk az eredményekről.

A KORONAVÍRUS A SEJTFELSZÍNI FEHÉRJÉKKEL IS KAPCSOLATBA KERÜL

Az Európa legnagyobb gyógyszerfejlesztési programjában, az Innovatív Gyógyszer Kezdeményezésben (Innovative Medicines Initiative) részvevő szegedi kutatók felfedezésének lényege, hogy a koronavírus sejtfelszíni kötődésekor a már feltérképezett sejtfelszíni kötőhely, az ACE2 (angiotenzin konvertáló enzim) mellett a sejtfelszíni cukrozott fehérjékkel is kapcsolatba kerül, és ez elősegíti a vírus bejutását a sejtbe.

AZ ÚJ MECHANIZMUS GÁTOLHATJA A KORONAVÍRUS-FERTŐZÉST

A Letoha Tamás vezetésével felfedezett új mechanizmus alkalmas lehet a koronavírus-fertőzés gátlására. Az erre vonatkozó szabadalmat a kutatók májusban nyújtották be a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához. A felfedezésről szóló kézirat jelenleg elbírálás alatt áll, de a koronavírus-járványra tekintettel a Nature kiadó saját preprint szerverén már nyilvánosságra hozta.

DR. LETOHA TAMÁS SAJÁT SZAVAIVAL MAGYARÁZZA EL AZ ÁTTÖRÉS LÉNYEGÉT

A kutatócsoportot vezető Dr. Letoha Tamást megkértük, hogy a saját szavaival magyarázza el a Szeged365.hu olvasóinak, mitől annyira rendkívüli a szegediek felfedezése:

Forrás: MTI, Pharmacoidea, Dr. Letoha Tamás

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb