Szegedi Arcok

Egy sport, ami úgy öl meg, hogy közben kívül-belül megújít – ilyen szegedi a CrossFit

Három különböző életút, három különböző életszemlélet, három egészséges és kiváló edző, egy közös szerelem: ez pedig a CrossFit. Egy olyan mozgásforma, ami egyszerre igényel koncentrációt, ügyességet, kitartást, megfelelő állóképességet, gyorsaságot, pontosságot és hitet. Egy sport, ami úgy öl meg, hogy közben kívül-belül megújít.

Türk Balázsnak, a Storng Body vezetőjének és edzőjének, Tallér Szandrának, a Global Fitness edzőjének és Horváth Márknak az Elite Fitness edzőjének hosszú évek óta kiemelt szereppel bír az életében a mozgás. Mind a hárman hisznek abban, hogy az egészséges és boldog élethez elengedhetetlen egy olyan sport, amit örömmel és kitartással, akár heti három-négy alkalommal is képes az ember űzni – elsősorban önmagáért. Azért, hogy kiegyensúlyozottabb, egészségesebb, stresszmentesebb, erősebb legyen. A szegedi edzők megvannak róla győződve, hogy a fizikai fáradtság, szellemi frissességet eredményez. Vallják, hogy: minél inkább magunkénak érezzük a választott mozgásformát, annál gyorsabban fogunk tudni fejlődni abban. Emellett pedig rendszerint azt is kihangsúlyozzák, hogy a diéta nem része az egészséges életmódnak.

https://www.youtube.com/watch?v=g6-M9fYIIG0

TÜRK BALÁZS, STRONG BODY TRAINING

Egészségesen élni és létezni sokkal egyszerűbb, mint azt legtöbben gondolják. Az egyik alapeleme mindennek a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. A másik a minőséges táplálékbevitel. Fontos, hogy a napi étkezés beleférjen nyolc órába, vagyis lefekvés előtt olyan 3-4 órával az adott személy, ha csak teheti már ne egyen. Az, hogy ez milyen sporttal párosul már céltól függ. Ha valaki a jó közérzet érdekében mozog, akkor heti két alkalommal érdemes ellátogatnia a konditerembe egy-egy csoportos órára, vagy pedig személyi edzésre, ha viszont az illető többre vágyik, akkor heti három-négy nap is belefér – egyébként ez az ideális. A rendszeres mozgásnak mint az köztudott, több jótékony hatása is van. Egy sportos alkatú embert nehezebben dönt le egy-egy megbetegedés. Nincs ez másként a koronavírussal sem. Én azt vallom, hogy mindenre a legjobb gyógyír a mozgás. Javítja a közérzetet és sokkal gyorsabban átlendít bennünket egy nehéz, fárasztó, kimerítő napon, egy sérülésen vagy akár egy megbetegedésen. Persze nagyon fontos, hogy ésszerűen sportoljunk. Érdemes tanácsot és segítséget kérni annak érdekében, hogy kiderüljön mi a számunkra legoptimálisabb forma és közeg, amely során jól érezzük magunkat mozgás közben. Fontos, hogy az egyének otthonosan érezzék magukat egy-egy teremben. Ehhez viszont közvetlen edzőkre van szükség.

Fotó: Török Kornél

A Strong Bodyban pedig mi pontosan erre törekszünk. Hogy azok, akik nálunk kívánnak mozogni egy biztonságos, jó és barátságos közegben érezzék magukat. Ne féljenek kérdezni és segítséget kérni, ha nem biztosak abban, hogy jól dolgoznak egy-egy edzés alatt. És én merem azt remélni, hogy CrossFit legfőbb vonzereje a változatosságon kívül éppen ebben, a csoportkohézióban rejlik. Ez az a mozgásforma, ami nem izomcsoportokat eddz, hanem képességeket fejleszt.

Fotó: Török Kornél

Azok, akik ezen mozgásforma mellett döntenek, nem bánják meg, hiszen a CrossFit szinte egyszerre mozgat meg minden testrészt, ami által egy kellemes fáradság vesz uralmat rajtunk úgy, hogy közben kellő sikerélményt is okoz egy-egy gyakorlatsor elvégzése. Mindeközben nő az állóképesség, a kitartás, a lendületesség, ami által a hétköznapok sokkal könnyebben túlélhetők.

HORVÁTH MÁRK, ELITE FITNESS:

Azt hiszem mindenkinek meg kell ragadnia a lehetőségeket annak érdekében, hogy ne darálják be a szürke hétköznapok. Ebben nagy segítség lehet egy kirándulás a családdal, egy jó kis edzés a barátokkal vagy egy megfelelő relaxáció. Azoknak, akinek nincsenek kifejezetten versenyzési ambíciói, csak a sportolás szeretete miatt döntenek az edzés mellett, heti 2-4 edzést szoktunk javasolni, attól függően, hogy ez számára kiegészítő mozgásnak minősül vagy pedig direkt CrossFitezni akar. Sokat számít, hogy mivel foglalkozik, milyen életvitelt folytat és az is, hogy milyen a napi ritmusa. A rendszeres mozgás, mint az köztudott az egészségtudatos élet kialakításával együtt a betegségek elkerülése miatt is nagyon fontos, vagyis: nem csak a vonzó alak számít.

Fotó: Török Kornél

Egy jól összerakott étrenddel és a sportolással megerősített immunrendszerrel együtt sok betegség megelőzhető. Kevesen tudják, hogy a krónikus betegségek hátterében, sok esetben az elhízás és a nem megfelelő táplálkozás áll. A bűnös általában az a sok-sok finomított szénhidrát, amit nap, mint nap magukba tömnek az emberek. Ez egy ördögi kör, viszont a vendégeim által volt szerencsém megtapasztalni azt, hogy ki lehet lépni mindebből, sőt a gyógyszeres kezelést is abba lehet hagyni egy megfelelő életmódváltással. A CrossFit az összetettsége miatt lehet minderre jó választás. Rengeteg mozgásformát foglal magában, ezáltal pedig nagyon komplex és színes minden edzés.

Fotó: Török Kornél

Itt minden izmunkkal egyszerre kell dolgozni, ami fokozza az anyagcserét, ösztönzi a szervezet reagálását az újabb és újabb terhelésekre. Edzőként a legfontosabbnak a folyamatos kontrollt tartom, avagy, hogy egy-egy gyakorlat a lehető leghelyesebben és biztonságosabban legyen végrehajtva. Mert, ha az adott edzésen a végsőkig hajtasz, és a végén visszagondolsz arra, hogy sikerült teljesítened egy feladatsort, amit korábban nem (vagy épp elképzelni sem tudtad, hogy te valaha megcsinálod) az kellő örömmel és elszántsággal tölt el és újabb álmok felé terel, amit nem csak a sportban tudsz kamatoztatni.

TALLÉR SZANDRA, GLOBAL FITNESS

Hiszek abban, hogy a személyre szabott edzés a legjobb és a leghasznosabb. Éppen ezért soha sem mondanék olyat, hogy a CrossFit jobb, mint bármelyik másik mozgásforma, mert úgy vélem, hogy mindenkinek az a legjobb, ami neki személy szerint beválik. Az viszont tény, hogy a CrossFit egy nagyon széleskörű mozgás forma, nagyon sok atlétikai elem található benne, alapjáraton viszont robbanékonyságot, erőt és egyben állóképességet is fejleszt.

Fotó: Török Kornél

Mindig változatos, egyetlen gyakorlat és feladatsor sem egyforma, kivéve a burpee-t. Ami viszont biztos, hogy az, hogy ki, milyen sportot választ az egyéntől függ. Attól, hogy ő mit, mennyi idő alatt és hogyan szeretne elérni. A heti három vagy négy alkalommal végzett mozgás szerintem a legoptimálisabb. Mindemellett én személy szerint nagyon nagy hangsúlyt fektetnék és fektetek is a gyakorlatban a mozgás mellett az izmok nyújtására is az edzések végén.

Fotó: Török Kornél

Ezen felül vallom, hogy ne egy nap, egy hét vagy egy hónap alatt akarjuk megváltani a világot. Azt szoktam mondani, hogy a fejlődéshez idő kell. A fokozatosság mellet pedig elengedhetetlen, hogy az egyén megszeresse azt a sportot, amit választott, fontos, hogy közben kikapcsolódjon és legyen hosszútávon egészséges! Nekem szerencsém van, én mindezt a CrossFitben találtam meg, ugyanis ha edzek, teljesen kizárom a külvilágot és csak magamra koncentrálok. Fontos, hogy mindenkinek meglegyen az a bizonyos „énideje”. Nekem a CrossFit az „énidőm”. Feltölt, kikapcsolódom és nem utolsó sorban kellő erőt és állóképességet add, így vagyok én ép testben ép lélek.

Fotó: Török Kornél

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb