Közélet

Október 3-tól akár ki is utasíthatják azokat az üzletekből, akik nem viselnek maszkot

A szigorításokról szóló kormányrendelet hétfői életbe lépése óta ugyan fegyelmezettebbek az emberek, és többségük az előírásoknak eleget téve felteszik a maszkokat az üzletekben, mégis akadnak kirívó esetek a boltosok és a vásárlók körében is. Viszont most nincs helye a lazításnak, ugyanis október 3-tól már a boltos is felel, ha a vevő nem visel maszkot, ezért akár ki is utasíthatják a szabályszegőket az adott üzletből.

Október 3-ától életbe lép az a hétfői kormányrendeletben szereplő szigorítás, amely a vásárlók mulasztásakor érvényes büntetési rendszerben a kereskedőkre újabb nyomást, egyúttal komolyabb felelősséget helyez – mondta Vámos György a Magyar Nemzetnek.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy a jövő hét végétől már a boltosok érdekét fokozottan szolgálja, hogy fellépjenek a szabályszegőkkel szemben, akár azzal, hogy kiutasítják őket, mert lejár a türelmi időszak a gyakorlásra, és élesedik a kereskedőket duplán számon kérő rendszer. Ez azt jelenti, hogy a boltosokat abban az esetben is megbüntethetik szombattól, ha ő ugyan betartja a szabályokat, de a vevője nem visel maszkot.

Fotó: napi.hu

Alapesetben ez már működik a gyakorlatban, hiszen most is rendőri intézkedést vonhat maga után, ha valaki nem teszi fel a maszkot az üzletekben, azonban a következő fokozat szerint, ha bárki vét a kötelező maszkviselés ellen, a dupla felelősségre vonás jegyében már az üzlet működési területe szerint illetékes jegyző is eljárhat a kereskedővel szemben.

A jövőben a figyelmeztetés, esetleges büntetés tényéről készült rendőri jegyzőkönyvet minden esetben eljuttatják a jegyzőnek, aki a szabálysértések alapján mérlegeli a boltos figyelmeztetését, ismételt jelentés esetén a megbüntetését. Mindez azért nem mindegy, mert harmadik alkalommal már be is zárathatják a kereskedelmi egységet – emelte ki Vámos György.

Forrás: magyarnemzet.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb