Kikapcs

Maszkban a páholyban: megnéztük a Mágnás Miskát

Megnéztük a Mágnás Miskát! A Keleti Márton által rendezett fekete-fehér magyar zenés vígjáték 1948-ban készült el és 1949. február 10-én került bemutatásra. A közel hetven éve óriási sikert arató művet ezúttal a Szegedi Nemzeti Színház színpadán tekintettük meg, majdnem telt ház keretében. A darabot Peller Károly álmodta újra a teátrum falai közé.

A 180 perces előadás zenéjét eredetileg Szirmai Albert szerezte, a szöveget Bakonyi Károly, a dalszöveget pedig Gábor Andor írta. A művet Békeffi István és Kaszó Elek dolgozta át. A Szegedi Nemzeti Színház falai között szombaton este olyan slágerek csendültek fel, mint a Cintányéros cudar világ, a Hoppsza Sári, vagy A nő szívét ki ismeri, illetve az Úgy szeretnék boldog lenni.

Az épület gyönyöre szuper kiegészítő elemként szolgált.

A darab csodálatos díszlete pedig úgy találkozott a modernitással, hogy közben pontosan ábrázolta azt a környezetet, amit annak ábrázolnia kellett ahhoz, hogy bele tudjuk képzelni magunkat a grófok, gazdagok világába. A színészek pompás és színes öltözete abszolút korhű volt és találkozott a napjainkban viselt, ünnepi öltözetekkel. Ez pedig még közelebbivé hozta őket és a történetet, amit előadtak. A könnyed, érthető szöveg, ami tele volt humorral nagy kacagásokra adott okot.

A mű, ami egyébként részben a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház Énekkarára és Tánckarának közreműködésére épült, nem csak a színpadon de a nézőtéren is jó hangulatot teremtet. A forgó színpad úgy helyezett át bennünket egyik helyszínről a másikra, hogy észre sem vettük.

Szirmai Albert operettjei magyarországi megjelenésük után egyébként egymás után hódították meg Európa színpadjait. Nem volt ez másként a Mágnás Miskával sem, ami viccesen és tanulsággal teli tárta elénk a nagyurak világát.

A történetben Baracs István bele szeret egy gróf kisasszonyba, ám tudja, hogy apja nem adja majd olyan könnyen neki a lányát. A férfi, aki egy tehetséges mérnök éppen ezért bosszúból meg akarta szégyeníteni a nemes családot és azok barátait. A szomszédos kastély lovászlegényét, Mágnás Miskát frakkba öltöztette és Tasziló gróf néven bevezette a társaságba egy összejövetel keretében. A gróf kisasszony azonban időközben rájött a csínyre és beszállt a játékba, mégpedig Miska menyasszonyából, Marcsából, aki addig tenyeres-talpas mosogatólány volt, Mary grófnőt csinált. Ezt követően elkezdődtek a bonyodalmak…ma délután 15:00 órától te is megnézheted azt a Szegedi Nemzeti Színházban. A mosolygás a maszk alatt is garantált.

Szirmai Albert operettjét  Fényes Szabolcs dolgozta át filmmé, amit immár 10 millióan látták a mozikban.

A Szegedi Nemzeti Színház mindent megtesz annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány terjedését megfékezze és a kultúra mindeközben továbbra is fogyasztható legyen a szegediek számára. Belépéskor a hőmérést követően kézfertőtlenítés következett, az ültetés és a terem elhagyása pedig egymástól biztonságos távolságra történt a személyzetnek köszönhetően.

Fotó: Török Kornél

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb