Mindenmás

Napi pakk, vasárnap: lesz még napsütés Szegeden, pályán a focisták, boldog szülinapot, Görög Zita!

Nem lesz nyári meleg, de rosszabb is lehetne az időjárás vasárnap. Ma ünnepeljük egy remek színésznő, egy kiváló futballista és a vasút szülinapját, és mutatunk egy alkalmazást is, amit mindenképp le kell töltened még ma. Kezdd a vasárnapot a Szeged365 legjobb infóival!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Adalbert, Adolf, Demeter, Döme, Dömötör, Florencia, Florentin, Florentina, Karola, Karolina, Károly, Krisztián, Mirabella – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 195 éve szeptember 27-én ünnepeljük a vasút születésnapját annak emlékére, hogy megnyílt az első vasúti pálya Angliában, Stockton és Darlington között.
  • 136 éve ünnepélyes keretek között megnyílt a budapesti operaház. A nyitóelőadáson Ferenc József császár jelenlétében a Bánk bán első felvonását, a Hunyadi László nyitányát és a Lohengrin első felvonását adták elő, Erkel vezényletével. 1984-ben ugyanezen a napon szintén díszelőadással nyították meg a felújított, 100 éves Operaházat.
  • 99 éve Vácon megszületett Jancsó Miklós, Kossuth-díjas filmrendező. Jogot, néprajzot és művészettörténetet tanult a kolozsvári egyetemen, majd 1950-ben Budapesten a Színművészeti Főiskola filmrendezői szakán is végzett. Az ötvenes években híradófilmek készítésével kezdte pályáját, 1958-ban pedig megrendezte első saját játékfilmjét, A harangok Rómába mentek címmel. Későbbi filmje, a XIX. századi betyártörténetet feldolgozó Szegénylegények rengeteg fesztiválon nyert díjat, illetve kapott jelölést. Az 1970-es évek elején Olaszországban élt, 1975-től pedig színházi darabokat is rendezett. A komoly témák után a gegekkel teli új stílus felé fordult (Anyád!… a szúnyogok; Utolsó vacsora, Nekem lámpást adott). Jól felismerhető, egyedi képi stílusa miatt több külföldi rendező is példaképének tartja.
  • 73 éves lett Meat Loaf amerikai rockénekes és színész (nem ő van a lenti képen).
  • Ma ünnepli 48. születésnapját Gwyneth Paltrow (ő van a fenti képen) amerikai filmszínésznő. Paltrow művészcsaládba született, anyja Blythe Danner színésznő, apja Bruce Paltrow producer – rendező. özépiskolai tanulmányai után történelmet tanult a Kaliforniai Egyetemen. Először a Hook című filmben szerepelt, amelyet a család barátja, Steven Spielberg rendezett. Az ismertséget a Hetedik című thriller hozta meg számára, amelyben Brad Pitt volta partnere, akivel évekig Hollywood egyik álompárjának számítottak. Michael Douglas oldalán főszerepet játszott a Tökéletes gyilkosság című krimiben. Ismertebb filmjei: A vér szava, A nő kétszer, Szép remények, A nagy Ő. A szerelmes Shakespeare című filmben nyújtott alakításáért 1999-ben megkapta a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat.
  • 44 éves lett Francesco Totti, olasz világbajnok labdarúgó. Totti Róma Porta Metronia nevű városnegyedében született és itt is nőtt fel, valamint rendszeresen futballozott az idősebb fiúkkal. Az anyja visszautasított egy ígeretes szerződést a Milantól, mondván, hogy elhatározta, a fia nem teszi ki a lábát szülővárosából. A csatár végül csatlakozott a Roma ifikeretéhez 1989-ben. Az olasz klubnál csatárként vagy támadó középpályásként játszott visszavonulásáig. Totti egész pályafutását a Románál töltötte és ő a csúcstartó mind a góllövésben, mind a pályára lépésekben a klubnál.
  • 41. születésnapját ünnepli, de közel sem látszik annak a fantasztikus Görög Zita fotómodell, műsorvezető, színésznő. Amúgy meg a szegedi származású egykori magyar válogatott labdarúgó, Laczkó Zsolt felesége.

JÖN AZ ESŐ, DE NEM LESZ OLYAN ROSSZ EZ A VASÁRNAP

Habár még lesz részünk napsütésben a következő napokban is, ideje elkezdenünk felkészülni a hidegre, ugyanis most már a hűvös reggeleket szeles, esős napok fogják követni Szegeden és térségében.

MUTATUNK EGY ALKALMAZÁST, AMIT MINDENKÉPP TÖLTS LE!

Töltsd le, mert akár életeket is menthet az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő nevű ingyenes egészségügyi alkalmazása, mely idén elnyerte Magyarországon az „Év digitalizációs projektje” címet, sőt az applikációért megkapták a rangos Gyurós Tibor-díjat is, amellyel azokat a személyeket és vállalkozásokat ismerik el, akik aktívan szerepet vállalnak a hazai digitalizáció fejlődésében.

HAZAI PÁLYÁN A FOCISTÁK

A DEAC ellen lép pályára vasárnap a Szeged-Csanád Grosics Akadémia csapata a Merkantil Bank Liga 10. fordulójában, 17 órakor a szegedi Szent Gellért Fórumban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb