Mindenmás

Napi pakk, hétfő: szeszélyes lesz az időjárás, ma érkezik KAP Szegedre

Lesz, eső, napsütés és megint eső hétfőn, ma ünnepli a születésnapját Bridget Bardot, és este Szegedre érkezik Kovács András Péter, hogy egy kis nevetést hozzon a Tisza parti éjszakába. Fújd meg a kávét, és olvasd el a legfontosabb reggeli infókat!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Vencel, Izméne, Salamon – Boldog névnapot kíván a Szeked365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 233 éve megszületett az amerikai alkotmány. Az amerikai Alkotmányozó Konvenció 1787. május 25 – szeptember 17. között teljesen új alkotmányt készített, amelyet azután szeptember 28-án nyújtottak be ratifikálásra. A ma is érvényben lévő legrégibb írott alaptörvény hivatalosan 1788. június 21-én lépett életbe, miután 9 állam már ratifikálta. Az Angliától elszakadt 12 volt észak – amerikai gyarmat konföderációját kimondó törvény a világ akkori leghaladóbb intézményrendszerét hozta létre. Széles körű jogokat biztosított az Unió tagállamainak, így akadályozva meg a túlzott központosító törekvéseket, a személyi hatalommal való visszaélést. Ennek alapján jött létre és szilárdult meg – George Washington elnöksége idején- az új kormányzati rendszer az erős végrehajtó hatalommal, a kétkamarás kongresszussal és a nemzeti szintű bírói hatalommal.
  • 203 éve született Tompa Mihály költő, a népi-nemzeti irányzat jelentős képviselője, akadémikus. 1845-től Pesten jogot hallgatott, majd Miskolcon letette a papi vizsgát és Bején lett pap, 1851-től haláláig Hanván nevű községben működött. Írásaival lelkesen szolgálta a forradalom és a szabadságharc ügyét, de költészetében megszólalt a családi élet örömeinek és gondjainak sokféle változata is.
  • 97 éve látta meg a napvilágot Kabos László, Jászai Mari-díjas színész, komikus a Dollárpapa, és A veréb is madár főszereplője.
  • 96 éve született Marcello Mastroianni (fent) olasz színész, Az édes élet és A nagy zabálás sztárja.
  • 92 éve Alexander Fleming felfedezte a penicillin antibiotikus hatását. Fleming később így nyilatkozott a felfedezéséről: “Amikor 1928. szeptember 28-án kicsivel hajnal után felkeltem, egyáltalán nem terveztem, hogy a világ első antibiotikumának, vagy baktériumölőjének felfedezésével forradalmasítom az orvostudományt. Pedig, azt hiszem, éppen ezt tettem.”
  • 86. születésnapját ünnepli Brigitte Bardot francia színésznő.
  • 82 éve született Ben E. King amerikai jazz és soul énekes, a Stand by Me előadója.

SZESZÉLYES LESZ AZ IDŐJÁRÁS

A hajnali órákban kiadós csapadékkal számolhatunk, mely rövid szünet után 15 órától enyhe szitálással folytathatja koncertjét. Napközben már békülékenyebb hangnemet üthet meg a felhők mögé bújó Nap, és a reggeli 13 fokot követően akár 23 Celsiusra is felmelegítheti a Kárászon bandukoló nagyérdemű hőérzetét.

KOVÁCS ANDRÁS PÉTER ÉRKEZIK SZEGEDRE

Szeptember 28-án 19:00 órakor Kovács András Péter lép színpadra Szegeden, a humorista ezúttal a Napfény Városában szórakoztatja a jó népet. KAP önálló estje “Apróbetűs részek” címmel az Újszegedi Szabadtéri Színpadon lesz látható. Esőnap: szeptember 29.

HÁZI KARANTÉNBAN A RÁDIÓ1

Pozitív koronavírus-tesztek miatt home office-ban készül a Rádió 1 összes műsora, már megint. A Balázsék két műsorvezetője, Rákóczi Feri és Vadon Jani is pozitív eredményt kapott a hétvégén, ahogy Györke Attila is. Sebestyén Balázs tesztje negatív lett, elővigyázatosságból azonban ő is karanténba vonul – írja a Radiosite.hu.

JÓL ZÁRTUNK A KAJAK-KENU VK-N

A leghosszabb távon, 5000 méteren a kenus Adolf Balázs és a kajakos Bodonyi Dóra révén két győzelmet arattak, valamint további egy-egy második és harmadik helyet szereztek a hazai versenyzők a szegedi kajak-kenu világkupán. A magyar csapat összesen 15 éremmel, 6 arannyal, 6 ezüsttel és 3 bronzzal zárta a vasárnap véget ért viadalt.

KÍVÜl-BELÜL MEGÚJULT AZ ERŐDTEMPLOM

Impozáns munka ért szó szerint “kulcsfontosságú” állomásához: hálaadó szentmise keretében átadták és megáldották vasárnap a felújított óföldeáki erődtemplomot. A 14. század végén épült, többször felújított templom az Alföld egyetlen olyan misézőhelye, melyet praktikus okokból vizesárokkal is körülvettek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb