Kikapcs

Kiállítás mutatja be a Klauzál téren a szegedi zsinagóga tervezőjének munkásságát – 160 éve született Baumhorn Lipót

Bár méltatlanul kevesen ismerik a nevét, Baumhorn Lipót a magyarországi zsinagógaépítészet legnagyobb alakja, akinek a nevéhez fűződik a szakirodalom szerint is „a világ talán legszebb zsinagógája” címet viselő szegedi zsinagóga megtervezése. Aki most a Klauzál térre sétál, az építész munkásságából nyílt szabadtéri kiállításon megismerheti a szakember műemlékeit, születésének 160. évfordulója alkalmából.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

Baumhorn Lipót építészeti remekművei közül is kiemelkedik a budapesti Páva utcai, valamint a temesvári és az újvidéki zsinagóga, de mind közül a legszebb minden elfogultság nélkül a szegedi zsinagóga, mely 1900 és 1902 között épült, Magyarország második, a világ negyedik legnagyobb zsinagógájaként tartják számon.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

Építészetileg eklektikus stílusú épület, szecessziós, mór-arab mediterrán, barokk, gótikus, román stíluselemekkel. Szeged város egyik legfontosabb műemléke, kiváló akusztikájának és 1340 ülőhelyének köszönhetően rendszeresen komoly- és könnyűzenei koncerteket is tartanak benne.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

De Baumhorn Lipót nevéhez nemcsak a szegedi zsinagóga fűződik, főleg az első világháborút megelőző időkben ő tervezte a Wagner Lipót bérpalotát, Wagner Gusztáv palotáját, a Dugonics téren található Forbát Leó bárpalotáját, a Kölcsey-udvar négyemeletes bérpalotáját, és nem utolsó sorban a Szeged-Csanádi Takarékpénztár palotáját, a mai OTP-bank épületét is.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

Forrás: wikipedia.org

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb