BlogKikapcs

Szeged365 Cinema: idén lenne 100 éves Walter Matthau, íme az 5 kedvenc filmünk tőle

Száz évvel ezelőtt, 1920. október 1-jén született New Yorkban minden idők egyik legismertebb komikusa, Walter Matthau. A rendszerint kicsit mogorva, ám annál nagyobb szívű karaktereket megformáló színész számos kiváló alkotásban szerepelt, most 5 kedvencünkkel emlékezünk a nagy nevettetőre.

SÓGOROM, A ZUGÜGYVÉD (1966)

A Sógorom, a zugügyvéd az a film, amikor Matthau először találkozott legendás alkotótársával, Jack Lemmonnal. A két színész nagyon hamar egymásra hangolódott, és szakmai kapcsolatuk 10 másik filmre is kiterjedt, barátságuk viszont életre szóló lett.

A film története szerint Lemmon egy olyan operatőrt játszik, aki egy amerikai focimeccsen véletlenül összeütközik egy játékossal, ami miatt megsérül. Sógora, a dörzsölt zugügyvéd (Matthau) egyből meglátja a biztosítási csalás lehetőségét, amelyből aztán viccesebbnél viccesebb helyzetekbe sodródnak.

Az alakításért Walter Matthau 1967-ben megkapta pályafutása egyetlen Oscar-díját legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

FURCSA PÁR (1968)

Talán az egyik legismertebb fellépése a két színészbarátnak, ahol már valóban igazi, legendás párost alkottak. A hirtelen haragú Matthau és a kicsit tesze-tosza Lemmon közti kémia itt működik a legjobban, és egyes pletykák szerint itt Matthau egy kicsit tényleg önmagát játszotta.

A történetben a válás miatt magára maradó Felix Ungert (Lemmon) egy barátja, Oscar Madison (Matthau) fogadja be agglegénylakásába. Azonban Felix csakhamar nekilát kitakarítani a rendezetlen lakást, amely során Oscar szép lassan rájön, hogy lényegében kapott egy idegesítő feleséget maga mellé…

NAPSUGÁR FIÚK (1975)

Egyszerre szívbe markoló és végtelenül mulatságos a Napsugár fiúk története. Két kiöregedett komikus (ezúttal Walter Matthau és George Burns alakításában) még egyszer kénytelen újra együtt szerepelni, bár már évek óta ki nem állhatják egymást. A régi sérelmek minduntalan szembejönnek velük, ami természetesen katasztrófához vezet, de a zárlat egy kicsit mégis optimista. Ezt a filmet nem lehet nem szeretni!

A SZOMSZÉD NŐJE MINDIG ZÖLDEBB ÉS MÉG ZÖLDEBB A SZOMSZÉD NŐJE (1993 és 1995)

A két idősödő férfi féltékeny versenyfutása köré szerveződő filmek ismertették meg a szélesebb hazai közönséggel a Matthau – Lemmon párost. A legtöbb, hozzájuk köthető szállóige is ezekből a filmekből származik. A történetet mindenki ismeri, idézzük most fel a legjobb poénokat egy remek összeállítással:

DENNIS, A KOMISZ (1993)

Egy másik, itthon kultikussá vált alkotásban a hatéves Dennis mindig jót akar a szomszéd Wilson bácsinak, azonban minden tette balul sül el. Matthau fantasztikus repertoárral játssza el a dührohamos idősödő szomszédot, mi pedig a mai napig sírva nevetünk, ha eszünkbe jut egy-egy jelenet filmből.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb