Mindenmás

Napi pakk, kedd: kellemes időjárást hoz a szegedi kedd, ma van az Aradi Vértanúk Emléknapja

Esősen indul, de aztán kellemesebbé válik a keddi időjárás, úgy volt, hogy robbantanak Sándorfalván, de aztán mégsem. Ma van az Aradi Vértanúk Emléknapja, és ezen a napon indult el a Szabad Európa Rádió. Összeszedtünk neked pár érdekességet, hogy jól kezdődjön a napod!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Brúnó, Renáta, Berény, Csaba, Franciska, Lénárd, Mária, Renáta – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 561 éve megszületett Martin Behaim felfedező és térképész, az első földgömb megalkotója. A nürnbergi kereskedőcsaládból származó Behaim tanulmányai elvégzése után Lisszabonba ment, ahol portugál hajósokhoz csatlakozva, részt vett az Indiába vezető tengeri út felkutatásában. 1492-ben, elsőként ábrázolta a Földet gömb formában.
  • 171 éve Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, Pesten pedig gróf Batthyány Lajos államférfit, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét.Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján végezték ki őket. A bukás után kerültek osztrák fogságba. A nemzeti vértanúk: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos ezredes, Leiningen – Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly.
  • 133 éve jött világra Le Corbusier svájci származású francia építész, szobrász, festő.
  • 114 éve megszületett Janet Gaynor amerikai színésznő, az első Oscar-díjas nő, amit 3 filmbeli alakításáért kapott. Gaynor az első színésznő, aki megkapta a legjobb női főszereplő Oscar-díjat, mellyel három filmben (A hetedik mennyország, Street Angel, Virradat ) nyújtott alakításáért tüntették ki, ez egyedülálló a Filmakadémia történetében.
  • 86 éve született Marshall Rosenberg amerikai pszichiáter–pszichológus, az erőszakmentes kommunikáció megalkotója. A módszer célja, hogy az emberek nagyobb együttérzéssel és világosabban (kevesebb félreértéssel) tudjanak kommunikálni egymással.
  • Ma lenne 71 éves Bobby Farrell, a Boney M együttes férfi tagja.
  • 69 éve megkezdte rendszeres magyar nyelvű adását a Szabad Európa Rádió. A rádiót az amerikai kongresszus hozta létre a II. világháború után, a szocialista országok népeinek informálása érdekében. Az amerikai kongresszus által a II. világháború után létrehozott, az elnyomott népek tájékoztatását szolgáló Szabad Európa Rádió 1951-ben kezdte meg rendszeres magyar nyelvű adásait, a Szabad Magyarország hangja néven.
  • 23 éve megindult a két legnagyobb magyar kereskedelmi televízió (RTL Klub, TV2) földfelszíni sugárzása.

KELLEMES IDŐJÁRÁST HOZ A KEDD

Október van, tudjuk, és nem várunk meleg havat, de azért még inkább kora őszi lesz az időjárás kedden: párás és hűvös lesz a reggel Szegeden, később felmelegedésre kell számítani, csapadék lehet, de nem valószínű.

GOOD BYE HÁLAPÉNZ

Akár egy év börtönt is kaphat az, aki hálapénzt ad vagy fogad el a Büntető Törvénykönyv módosítása szerint, továbbá a törvényjavaslat tiltja a másodállású magánpraxist is, illetve az állami infrastruktúra magáncélú használatát.

ÚGY VOLT, HOGY ROBBANTANAK, DE MÉGSEM

Korábban adtunk hírt arról, hogy október 6-án, kedden, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárja a sándorfalvi gyakorlótéren 8 és 16 óra között nagy hanghatással járó robbantási feladatot hajt végre. A Magyar Honvédség tájékoztatása szerint a tervezett robbantási feladatot törölték.

NEVEZD EL A VADASPARK ÚJSZÜLÖTT PINGVINJÉT

Augusztusban látta meg a napvilágot a Szegedi Vadaspark legifjabb pingvin lakója, aki azóta már gondozói kezéből eszik. Azt, hogy milyen nemű, ugyan még nem lehet tudni, de ettől függetlenül már lehet is szavazni a kis fióka nevére!

KÖZTERÜLETI MŰVÉSZET SZEGEDEN

A hétvégén ismét lecsapott Szegedre a hazai graffitis szubkultúra egyik kiemelkedő alakja, Molnár Zsolt “Mone“, vagy teljes művésznevén Mone 78 Aerosol Fanatx. Az eredmény ezúttal egy borz, egy pillangó, süni és egy vörösbegy által őrzött Mone sziklafelirat lett, a Sás utcai óvoda kőkerítésén.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb