Közélet

Országszerte iskolaőröket látogatott az ombudsman

Szegeden a Krúdy Gyula Szakképző Iskolában és a József Attila Általános és Szakképző Iskolában kezdték meg munkájukat iskolaőrök, akik szigorúan csak olyan helyeken kezdtek szolgálatot, ahol azt az intézményvezető kezdeményezte.

Fotó: boldoguljtatabanyan.blog.hu

EGY HÓNAP TÁVLATÁBÓL SIKERES A KEZDEMÉNYEZÉS

Az iskolaőrök országosan 422 helyszínen láttak hozzá tevékenységükhöz. Szeptember végén dr. Kozma Ákos, az alapjogokért felelős biztos tartott ellenőrzést több iskolában, ezekre mi is elkísértük. Bár sok helyen lehetett arról olvasni, hogy az iskolaőrökre nincs szükség, és miért kell iskolaőr az iskolákba, az elmúlt időszakban egyre több iskolai bántalmazás történt országszerte. Az Országgyűlés július elején fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, mely után országszerte megkezdődött az iskolaőrök képzése. Ilyen szolgálat jelenleg csak állami fenntartású intézményekben van, de ez a későbbiekben – igény esetén – kibővülhet a nem állami intézményekben is. Az iskolában nincs helye az erőszaknak – ez volt a kormány mottója, amikor a döntés született, hogy az elmúlt időszakban az oktatási intézményekben markánsan megjelenő erőszakos jelenségekre reagálni kell.

Fotó: police.hu

A RENDVÉDELEM HELYI KÉPVISELŐJE, DE TESTI KÉNYSZERREL CSAK A LEGVÉGSŐ ESETBEN ÉLHET

Az iskolakezdéskor tartott sajtótájékoztatón Töreki Sándor vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, hogy másfél hónap állt rendelkezésükre, hogy egy teljesen új szervezetet hozzanak létre. “Az iskolaőrök tanítási időben teljesítenek szolgálatot, sajátos jogokkal vannak felruházva, és rendelkeznek kényszerítő eszközzel, így bilinccsel, gumibottal és könnygázsprével. Utóbbiak használatára csak a legvégső esetben, a pedagógusok, a diákok vagy az iskolaőr saját testi épsége, élete védelme érdekében kerülhet sor. Tevékenységük a pedagógusok, nevelők, oktatók munkájának biztosítása, a személyüket érő támadások megelőzése. Nevelési-oktatási kérdésekben javaslatot nem fogalmazhatnak meg, kizárólag a biztonsági kérdésekbe szólhatnak bele. Az iskolaőr nem rendőr, nem állít elő, nem fog el, nem hallgat ki, és a rendőr sem iskolaőr. Az iskolaőrök egyenruhában végzik a munkájukat, szolgálati igazolványuk, jelvényük van” – hangsúlyozta akkor a bűnügyi országos rend­őrfőkapitány-helyettes.

Fotó: police.hu

FOGADTATÁS AZ ELSŐ HÓNAPBAN

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa ellenőrzése során mind a meglátogatott iskolák igazgatóitól, mind az iskolaőröktől arra volt kíváncsi, hogy mik a tapasztalatok” az elmúlt egy hónapban, történtek-e esetleg kirívó esetek, szükség volt-e intézkedésre. Az iskolaigazgatók elmondták, hogy örülnek annak, hogy iskolaőr teljesít szolgálatot a tanintézményben. A pedagógusok, osztályfőnökök az első napokban felkészítették a tanulókat arra, hogy miért is van szükség az iskolaőrökre. Az iskolákban nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a diákok részéről teljesen elfogadják az ismeretlen személyt, aki szeptember elején megjelent a tanintézményben. Bár szerencsére az elmúlt egy hónapban nem volt kirívó eset egyik iskolában sem, a tanárok, a diákok sokkal inkább biztonságban érezhetik magukat, nyugodtabb a légkör is.

Fotó: police.hu

EGY NAPOD ISKOLAŐRKÉNT

Az ombudsman által megkérdezett iskolaőrök elmondták, hogy az első pár napban kicsit idegenkedve néztek rájuk a diákok, de mára ezt már teljesen megszokták. A munkaidejük reggel 7 órakor kezdődik, amikor körbejárják az iskola tantermeit, valamint a különböző helyiségeket. Az ellenőrzés befejezése után pedig az érkező diákokra figyelnek. Az egyik helyen eleinte figyelmeztetni kellett a diákokat a maszk helyes használatára, de mára már ez sem probléma. Az iskola igazgatójával, a pedagógusokkal, a diákokkal jó a viszony. A tanórák közti szünetekben a folyosókat ellenőrzik az iskolaőrök, majd délután a napi jelentést kell megírniuk. Két esetről számoltak be, ahol szükség volt rájuk, az egyiknél egy diákot kellett lekísérni az igazgatói irodába, illetve egy esetben az iskola udvarán dohányzó diákokra kellett rászólni.

Fotó: combatgear.blog.hu

MÉG JOGILAG IS KOMOLY AZ ÚTKERESÉS AZ ISKOLAŐRÖKKEL KAPCSOLATBAN

Az egyik iskolaigazgató érdekességként elmondta az alapvető jogok biztosának, hogy a gyerekek higgadtabbnak tűnnek, sőt van olyan szülő, aki már jelezte az iskolának, hogy a gyerekén kedvező változást vett észre. “Ez egy új intézmény, itt az alapoktól kell kezdenünk” – mondta dr. Kozma Ákos ombudsman. – “Amikor a jogalkotó ezt a törvényt meghozta, akkor kijelölt egy irányt, ami mindannyiunk számára kötelezettséget jelent. Nekem az a feladatom ezen új intézmény vonatkozásában, hogy – tekintettel az intézmény működésének alapjogi érintettségére – folyamatosan figyelemmel kísérjem a működését. Azt kell vizsgálnom, hogy az iskolaőri rendszer – amely felvethet alapjogokat érintő kérdéseket, tekintettel arra, hogy az iskolaőrök bizonyos kényszerítő eszközöket is alkalmazhatnak feladatuk ellátása közben – működésének minden feltétele, jogi szabályozottsága és az iskolaőrök képzése eleget tesz-e az Alaptörvény és a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek” – tájékoztatott tovább az ombudsman.

Fotó: nepszava.hu

EDDIG NEM TÖRTÉNT VISSZAÉLÉS

Dr. Kozma Ákos elmondta, hogy panasz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához (AJBH) az iskolaőrökkel kapcsolatban nem érkezett szeptember eleje óta, de ettől függetlenül is figyelemmel kísérik az iskolaőri tevékenységet a jövőben is. Az Országos Rendőr-főkapitányság iskolapartnerségi osztálya szeptember óta tart ellenőrzéseket az ország iskoláiban, ahol iskolaőr dolgozik. A tapasztalatok összegyűjtése alapján így bármikor tudnak finomítani a rendszeren.

Az iskolaőrök fogadtatásáról rövidebben már korábban is beszámolhattunk:

Forrás: police.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb