Közélet

Újfajta PCR-teszt elővizsgálata zajlott a Semmelweis Egyetemen

Új diagnosztikus eljárás tesztelésében vett részt a Semmelweis Egyetem. Az új PCR -teszt lényege, hogy egy lépésben, sokkal gyorsabban és egyszerűbben mutatja ki a koronavírust, mint amire eddig lehetőség volt – közölte az orvosegyetem.

Vásárhelyi Barna, a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetének igazgatója a közlemény szerint elmondta: a klasszikus PCR-vizsgálat a mintából kivont vírus RNS-kimutatásán alapul.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu, a Szegedi Tudományegyetem munkatársai által végzett koronavírus-teszt a szegedi Dugonics téren

Az RNS-kivonás időigényes, több órán át tartó költséges folyamat, reagens és külön ezzel foglalkozó szakember kell hozzá. Ráadásul a gyártó cégek gyakran nem képesek megfelelő mennyiségben és időre szállítani a reagenst – tette hozzá.
Éppen ezért óriási szükség van olyan tesztre, amelyhez nem kell kivonni az RNS-t, hanem közvetlenül a levett mintából kimutatható a vírus – mutatott rá. Vásárhelyi Barna közölte: az új fejlesztésű, egylépéses RT-PCR-tesztet kipróbálták, és a kapott eredmények teljes mértékben megegyeztek a klasszikus PCR-vizsgálatok eredményével.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu, a Szegedi Tudományegyetem munkatársai által végzett koronavírus-teszt a szegedi Dugonics téren

A közlemény idézi Merkely Béla rektort, aki szerint az új, magyar fejlesztésű teszttel végzett vizsgálatok gyorsabban adnak eredményt, kisebb szakember-kapacitást kötnek le és várhatóan költséghatékonyabbak, ezért a Semmelweis Egyetem növekvő számban használja majd ezeket a teszteket a jövőben.

A PCR -tesztek fejlesztésével kapcsolatban Szegeden is előremutató eredményeket értek már el a kutatók. A szegedi székhelyű orvos biotechnológiai kutató cég, az Avidin Kft. a koronavírus hazai megjelenését követően olyan egyedi teszt kifejlesztésébe kezdett, amellyel ultragyorsan, akár 50 perc alatt kimutatható a COVID-19 a mintákból.

Forrás:koronavirus.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb