Közélet

Operatív törzs: meghalt egy 21 éves pozitív teszttel rendelkező nő, kedd 23 órától 14 napos karantén vár a Romániába érkezőkre

Az Operatív törzs mai sajtótájékoztatójából kiderült, elhunyt egy 21 éves nő, aki pozitív koronavírus teszttel rendelkezett, így egy csökkenő tendencia figyelhető meg az elhunytak életkorát illetően. Továbbá megváltoztak a belépés szabályai Romániában, ami azt jelenti, hogy kedd 23 órától 14 napos karantén vár a Romániába érkezőkre.

MEGVÁLTOZTAK A BELÉPÉS SZABÁLYAI ROMÁNIÁBAN

Kedden 23 órától megváltoztak a Magyarországról Romániába történő belépés szabályai, miszerint 14 napos karantént írtak elő az országba érkezőknek – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az Operatív törzs mai tájékoztatóján.

Mint ismertette, a rendelkezés nem vonatkozik az ingázókra, a nemzetközi teherforgalomra, valamint a gazdasági célú beutazásra, továbbá azokra, akik csak 72 órát tartózkodnak Romániában és van egy 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus tesztjük. A karantén feloldását 10 nap után lehet kérni.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Kiss Róbert elmondta, hogy kedden 69 rendőri intézkedést kezdeményeztek közérdekű üzem megzavarása, valamint az üzletekben és közintézményekben a védelmi intézkedések megszegése miatt. 28 esetben intézkedtek azért, mert az emberek nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot a tömegközlekedési eszközökön, ebből 25 esetben figyelmeztetést, 3 esetben helyszíni bírságot alkalmaztak – mondta az alezredes. Szeptember 21. óta 904 esetben intézkedtek a rendőrök védelmi intézkedés megszegése miatt – tette hozzá.

CSÖKKEN AZ ELHUNYTAK ÁTLAGÉLETKORA

A koronavírus-fertőzésben elhunytak számának növekedésére és átlag életkorának csökkenésére hívta fel a figyelmet Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Ahogy elmondta, nő a halálesetek száma. A járvány kezdetétől október 4-éig 833 ember halt meg a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben. A legtöbb haláleset április 13. és 19. között történt, akkor 90-en hunytak el. A múlt héten az elhunytak száma naponta hat és 16 között volt. A 36. héten tízen, a 39. héten 65-en, a 40. héten 76-an haltak meg – fűzte hozzá. Az elhunytak átlagéletkora a pandémia kezdete óta 76,4, a 40. héten 72,6 év volt. A legfiatalabb elhunyt a 40. hétig 30 éves, a legidősebb 103 volt – mondta Müller Cecília. Közölte, hogy az elhunytak átlagéletkora egyértelműen, bár minimálisan csökken.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Az országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy az eddig elhunyt 833 ember közül 52-nek nem volt társbetegsége, csak a koronavírus-fertőzés; hetven év felett a nők, alatta a férfiak halálozási aránya magasabb. Elmondta, hogy kedden elhunyt egy 21 éves nő, akinek pozitív lett a koronavírus tesztje, a szakemberek azonban nem gondolják, hogy a fertőzésbe halt bele. A nő egy gyors, tragikus lefolyású betegségben veszítette életét – tette hozzá.

Magyarországon minden olyan halálesetet feltüntetnek a koronavírus statisztikájában, amikor laboratórium által igazoltan fertőzött ember veszítette életét – mutatott rá Müller Cecília. A nyers halálozási arányszám – amely azt mutatja, hogy az összes pozitív eset közül hányan haltak meg – 2,6 százalék.

Fotó: piacesprofit.hu

A kedden elhunyt betegek közül a legidősebb 89 éves volt; kétharmaduk szív- és érrendszeri betegségben, egyharmaduk anyagcsere-betegségben szenvedett. Ez az arány hasonló a betegségek magyarországi előfordulásának arányához – jegyezte meg.

A 24 európai ország halálozási adatait közlő EuroMOMO (European Mortality Monitoring Project) adatait ismertetve megtudhattuk, hogy Magyarországon csak a 30. héten, egy júliusi hőhullám idején volt minimális többlethalálozás, ami minden nyáron tapasztalható. A 24 országban a 21. és a 25. hét között nőtt a halálesetek száma, Magyarországon akkor nem volt emelkedés.

Fotó: napi.hu

Müller Cecília arra is kitért, hogy a járványügyi adatok indokolják, hogy további laboratóriumok is bekapcsolódjanak a tesztelésbe. Voltak olyan kórházi laborok, amelyek csak a saját betegeik vizsgálatát végezték, ők kibővítik a vizsgálati körüket, majd hozzáfűzte: kedden újabb két labort jelöltek ki, és folyamatban van egy nagy kapacitású laboratórium bevonása is a vizsgálatokba.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb