Közélet

Lássuk a medvét: kiértékelték a koronavírusról szóló nemzeti konzultációt

Szegeden a játékszabályok szigorú betartása mellett örvendetes módon virágzó társasági életet élhetünk, este 11 – ig szórakozóhelyeink is epekedve várnak minket. A kihagyhatatlan kulturális programok online térbe költözése persze nem könnyítette meg a dolgunkat, ezért is vártuk a járvánnyal kapcsolatos nemzeti konzultációs kérdőív kiértékelését, ami a pénteki napon kis csúszással, de megtörtént.

A MASZKVISELÉS TERÉN SZINTE TELJES AZ EGYETÉRTÉS

A legmasszívabb egyetértési ponton valahogy esett le az állunk, mikor a kormány oldaláról tájékozódhattunk: „Lezárult a koronavírusról szóló nemzeti konzultációs ívek feldolgozása és értékelése. Mint ismert, a magyar állampolgárok postai úton és az interneten is visszaküldhették a kérdőívet. Az eredményeket közjegyző is hitelesítette” – olvasható a kormany.hu oldalon. A statisztikák értelemszerűen azt mutatják, hogy a magyarok a legnagyobb arányban a maszkviselést támogatják, ezt 83 százalék jelölte meg. Szeged is példásan jár el e tekintetben: az éttermi kasszáknál, sorban állásnál, gyakran a pályaudvarok teljes területén, de sokszor a frekventáltabb helynek számító híd utcai kavalkádban is arctakarást vállalnák az illetékesek.

A KÉRDŐÍV SZERINT MEGLEPŐEN SOKAN TÁMOGATJÁK AZ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK BEZÁRÁSÁT, DE A TÖBBSÉG A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁST IS VISSZAHOZNÁK

Az ingyenes parkolást és az oktatási intézmények bezárását egyaránt 61 százalék támogatja. Végül a kijárási korlátozásnak 59 százalék a támogatottsága. A portál szerint a járvány elleni összes intézkedésben szakmai döntések születtek. Az eredmények támpontot adhatnak ahhoz, hogy a magyarok mely intézkedéseket támogatják a leginkább, noha a korosztályos szórás természetesen nagy. Ez a szakemberek számára is jelentős segítséget jelent akkor, amikor megteszik javaslataikat. “A konzultáció mindezeken túl egyértelmű egyetértési pontokat hozott létre számos kiemelt kérdésben” – írta a kormany.hu

MÉRSÉKELTRE SIKEREDETT AZ ONLINE KITÖLTÉSI ARÁNY

Az online felületen átlagosan kérdésenként 433.640 kitöltés érkezett, azonban tekintettel arra, hogy az első kérdésre több válasz megadása is lehetséges volt, ez összesen 318.947 kitöltőt jelent.

KÖRÜLBELÜL HATSZOR ANNYI EMBER TÖLTÖTTE KI A KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍVET ÉLŐBEN, MINT AZ INTERNETEN

A kérdőíveket összesítve 1.682.295-en töltötték ki, azonban tekintettel arra, hogy az első kérdésre több válasz megadása is lehetséges volt, összesen 1.796.988 válasz érkezett.

Az eredményekről szöveges formában itt olvashat bővebben. Az eredményeket PDF-formátumban pedig ide kattintva töltheti le. Az új konzultációs ív kérdéseiről már korábban közöltünk élő tájékoztatót:

Forrás: mandiner.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb