Szegedi Arcok

11 diplomát szerzett Szegeden a Magyar rekorder, akinél több felsőfokú végzettséggel senki sem rendelkezik az országban

Informatikus – könyvtáros, katolikus hittanár, magyar szakos bölcsész, művelődésszervező, média specializációval, de tanult egészségfejlesztést, mentálhigiénét, járt közoktatási vezetőképzésre is, katolikus teológus és ez még csak a töredéke azoknak a területeknek, amiből diplomát szerzett Kapus Krisztián az elmúlt 28 év alatt, aki immáron negyedik alkalommal kaphatta meg a Magyar Rekord Egyesülettől a megtisztelő Magyar rekorder címet, ugyanis az egész országban neki sikerült eddig a legtöbb felsőfokú végzettséget – összesen húsz diplomát- megszereznie, amiből tizenegyet a Napfény városában, Szegeden kapott meg.

Fotó: Kapus Krisztián

Krisztián elmesélte, hogy mindig is sok minden érdekelte, és ez a kíváncsiság, ez a tudásszomj motiválta az iskolái elvégzésében. Szegeden kezdte az egyetemet, az első hét diplomáját itt vehette át. Először a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar – könyvtár szakára járt, de ezzel nem elégedett meg, közben levelezőn elvégezte a Szegedi Hittudományi Főiskola katolikus hittanár szakát is. Rá egy évre már művelődésszervezőként is a főiskola hallgatója lett, rendelkezik orosz nyelv – és irodalom tanár szakos diplomával, plusz szerzett kisebbségpolitikai szakember és stíluskommunikátor végzettséget is.

Mindig találtam valamit, ami az adott szakon kicsit jobban érdekelt, mint amennyit tanítottak belőle, ezért ilyenkor kerestem egy olyan szakot, ahol lehetőségem nyílt jobban elmélyednem ezekben a témakörökben. Gyakorlatilag olyan ez, mint a fának a törzse, ami jelképezi a fő irányt, és amikor jött egy újabb terület, ami felkeltette az érdeklődésem, mindig továbbmentem abba az irányba, mint ahogy egy-egy faágon az újabb kis ágacskák, vagy a falevelek nőnek – árulta el a rekorder, aki a mindennapokban közösségfejlesztéssel foglalkozik, de jelenleg is tanul, a szegedi Gál Ferenc Egyetemen, ahol iskolai mentálhigiéné pedagógus szakvizsgára készül éppen, mellette a Pécsi Tudományegyetem hallgatója is, valamint jelnyelvi tanfolyamra jár, és ma reggel horgászvizsgát is tett.

Fotó: Kapus Krisztián

Elsősorban fontos, hogy legyen meg az érdeklődés, a kellő motiváció, hogy az a bizonyos terület valóban érdekeljen, legyen meg bennem a vágy, hogy megismerjem és megtanuljam. Huszonnyolc év távlatából már szereztem akkora rutint, hogy tudom, a tanulás sikerességéhez mire kell nagyon figyelni: fontos, hogy jól osszuk be az időnket, legyünk személyesen jelen az órákon, hiszen ezt egy könyv vagy jegyzet sem pótolhatja, és ami a legfontosabb, tanulás közben ne hagyjuk, hogy bármi elvonja a figyelmünket. Fontos, hogy megtanuljuk kizárni a külvilágot, és csak az elsajátítandó anyagra koncentráljunk, abban is felismerjük, meglássuk a lényeget.

Fotó: Kapus Krisztián

Krisztián elárulta, hogy munkája során mivel főleg fiatalokkal foglalkozik, elsősorban a pedagógia, az emberismeret, a nevelés, a társadalomismeret, és a közösségfejlesztés területei állnak érdeklődése középpontjában. A tudásvágy mindig egyfajta érdeklődésből ered, amikor felcsigázza valami annyira az embert, hogy mélyebben meg akarja azt ismerni. A Magyar rekorder pedig elárulta, még sok területen szeretne jártasságot szerezni, amíg van, ami kihívást nyújtson számára, hiszen ahogy egyre bővíti ismeretanyagát, megtanulja kicsit más szemmel szemlélni a világot. Amíg teheti, szeretne tanulni.

Ha kíváncsi vagy Krisztián tanulási tippjeire, hallgasd meg a vele készített interjúnkat!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb