Közélet

Novák Katalin szerint az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz a CSOK mellett

Ha otthon és munka van, sokkal könnyebb az élet” – hangoztatta a szegedi születésű Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió mai, Vasárnapi újság című műsorában bejelentette: januártól a csokkal vásárolt új építésű ingatlanoknál az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

AZ ÚJ, OTTHONTEREMTŐ CSALÁDVÉDELMI AKCIÓTERV ÚJABB LÉPÉSEI

 Hangsúlyozta: szükség van arra, hogy a családoknak most is segítsen a kormány, azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt tíz évben “elértünk, tartsuk meg, sőt igyekezzünk tovább bővíteni”, és a koronavírus-járvány miatt ne kelljen visszalépni. A kormány ezért a családok védelmében több lépést – egy újabb családvédelmi akciótervet – tervez, amelynek kiemelt területe az otthonteremtés, és az, hogy az új építésű otthonokat vásárlók olcsóbban juthassanak hozzá az ingatlanokhoz. Novák Katalin szerint az otthonteremtési program hozzájárul a gazdasági növekedéshez, munkát ad az embereknek és családokat segít új otthonhoz jutni. Fontosnak nevezte, hogy a koronavírus-járvány ellenére is minél több embernek legyen munkája, legyen olyan terület, ahol sokan el tudnak helyezkedni, és tisztességes munkával tisztességes fizetést kaphatnak.

Fotó: demokrata.hu

EDDIG OSZTATLAN SIKERT ARATOTT A CSOK, ÚJABB ÁFACSÖKKENTÉS

Kiemelte: a 2015-ben bevezetett csokkal 150 ezernél is több család otthonteremtéséhez járult hozzá a kormány csaknem 500 milliárd forinttal. A cél pedig az, hogy a jövőben is fokozottan tudják segíteni a családokat – tette hozzá. A tervezett áfacsökkentésre példaként hozta, hogy ha valaki 2021. január elseje után új építésű ingatlant vásárol – ami lakás esetén nem haladja meg a 150, háznál a 300 négyzetméteres alapterületet -, akkor a mostani 27 százalékos áfa helyett csak 5 százalékot kell fizetnie. Egy 30 millió forintos ingatlan vásárlásakor ez 6,5 millió forintos áfamegtakarítást jelenthet, egy 50 millió forintosnál pedig 11 milliót. Bejelentette: azok, akik csokkal vásárolnak új építésű ingatlant, januártól az 5 százaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik. Ez egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, az 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót, ami Novák Katalin szerint biztosan a családoknál marad, mert ők igényelhetik vissza az áfatartalmat.

Fotó: magyarnemzet.hu

A CSOKHOZ KÖTHETŐ ÁFA – VISSZAIGÉNYLÉS NAGY SEGÍTSÉG LEHET A GYERMEKEIKET EGYEDÜL NEVELŐ SZÜLŐKNEK IS

A miniszter szerint az a jó támogatás, ami a lehető legszélesebb kör számára elérhető, ráadásul a legegyszerűbben, viszont nem ad lehetőséget a visszaélésre. A csok a tapasztalatok szerint 2015 óta így működik, ezért kötötték össze az áfa-visszaigénylési lehetőséget a csokkal, ami jól bevált támogatási forma a gyermekvállalás előtt állóknak és a már gyermeket nevelőknek az otthonteremtésben. A csokot a gyermekeiket egyedül nevelő szülők is igénybe vehetik már meglévő gyermekeik után, használt ingatlanhoz is felhasználható, és már egy gyermek vállalása esetén, illetve gyermeket tervező házaspároknak is jár a támogatás – ismertette    Hozzátette: nagycsaláddá válás esetén az igénylők a babaváró támogatást is teljes egészében meg tudják tartani, amihez hozzájön a csok, és még felvehetnek egy 15 millió forintos, garantáltan 3 százalék alatti kedvezményes kamatozású, hosszú futamidejű kölcsön.

Szombaton reggel Novák Katalin hivatalos közösségi oldalán jelentette be, hogy 2021. januárjától kevesebbet kell fizetnünk új otthonunkért:

Forrás: mti.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb