Mindenmás

A szaporodó alagutakra válaszként titkos föld alatti határzár épült

A gyakran külterületeken fülön csípett határsértő csoportok bogarat ültettek a hatóságok fülébe, és az alagutak koncentráltabb területen történő felfedezése után megtették a szükséges lépéseket. 38 millió forintba került a határvédelem műszaki fejlesztése egy föld alatti, tíz kilométeres vonalon, ez az összeg pedig aprópénznek számít – említette a Belügyminisztérium. A további szakaszok megépítését a határbiztonsági helyzet változásához igazítják.

Illusztráció, a kép egy korábbi rendőri akció során készült; fotó: police.hu

FÖLD ALATTI HATÁRZÁR TEHETNÉ KOMPLETTÉ A VÉDEKEZÉST A BELÜGYMINISZTÉRIUM SZERINT

A Tárca jelezte: ha a teljes szakaszon megépülne a föld alatti kerítés, az 650 millió forintba kerülne, ami töredéke a már kerítésre költött 12,6 milliárdos összegnek. Először még 2015-ben építettek ki gyors telepítésű drótakadályt, majd NATO-kerítést a magyar–szerb és magyar–horvát határszakaszon. Később még felhúztak kerítést egy hosszú darabon, és szuperérzékelőkkel is felszerelték a határzárat. Az okoskerítés fejlesztése az élőerős védelem részleges kiváltását és tehermentesítését szolgálja a terv szerint. A határt rendőrök és katonák is védik, ez utóbbiak létszámáról azonban az adatokat 30 évre titkosították. A rendőrségi adatok szerint egyébként tavaly ősz óta növekedőben van a határzáron átjutást megkísérlők száma, egyebek mellett gumicsónakkal és létrával is próbálkoznak Magyarországra jutni.

Fotó: 24.hu

REJTÉLYES EREDETŰ ALAGUTAKON JÁTSSZÁK KI A MODERN TECHNIKÁVAL FELSZERELT HATÁRZÁRAT

A tavalyi év végén fedezték fel a határon az első alagutat, később pedig folyamatosan közzétette a rendőrség az egyre több föld alatt fúrt, a határzár alatt átnyúló, meglehetősen keskeny alagutak felfedezését. Végül augusztusban jelentették be, hogy az egyre szaporodó kísérletek miatt a föld alatt is szükséges megerősíteni a határzárat. Azt, hogy pontosan hol épült már meg a mélységi védelmi vonal, nem árulták el. A föld alatti szakaszok megépítését sem híresztelték még széles körben, így végül azt sem lehet tudni, hogy mikor készült el az újabb erősítés . Szeptemberben is több esetben jelentették az alagutak felfedezését, előfordult olyan is, hogy egy nap alatt többet találtak.

Legutóbb október 5 – én fedeztek fel alagutat Ásotthalmon: a rendőrök délután öt óra magasságában fedeztek fel egy 19 méter hosszúságú átjárót a település külterületén:

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb