Sport

A koronavírus árnyékában: hatgólos vereséget szenvedett a Pick – Szeged Portugáliában

A csapat hét koronavírusos és három sérült mellett, soha nem látott felállásában érkezhetett Portóba. A meccs nem indult rosszul: Canellas “one man show – ja” után 2:2 – ig fej – fej mellett haladt a két csapat, ám aztán zsinórban öt gólt ragasztott a hazai gárda, a pauzáig pedig maradt is a különbség (15:10). A második felesben megemberelték magukat a srácok, és végeredményben mindössze 1 fával bukták a játékrészt (25:19).

Fotó: pickhandball.hu

EGY PONTON A MÁSODEDZŐNEK, MARKO KRIVOKAPICNAK IS BE KELLETT SZÁLLNIA AZ EDZÉSEKEN

A meccs előkészületei finoman szólva sem voltak kedvezőek a szegediek számára, ugyanis a szeptember 23 – ai kielcei helytállás (23:26) után már nem léphettek pályára. A fiúk kétszer futottak bele egy hatósági karanténba, így alaposan megfogyatkozva vághattak neki az újabb hadjáratnak. Ennek ellenére rendkívül elszántan tréningeztek a “túlélők”, ám volt, hogy a sportág játékoslegendájaként említendő 44 éves másodedzőnek, Marko Krivokapicnak is be kellett szállnia létszámkiegészítés végett.

Fotó: pickhandball.hu

JÓL INDULT A MECCS, ÁM EGY HOSSZABB RÖVIDZÁRLATOT KÖVETŐEN MÁR KITARTOTT A PORTUGÁLOK ELŐNYE

Gyilkos lendülettel nyitottak a hazaiak az edzőmeccsre hajazóan foghíjas Dragao Arénában. A villámléptű Martins és a kolosszális termetű kubai Iturriza találataira Canellas átlövésből, a 21 éves Rosta Miki pedig bejátszásból válaszolt (2:2). Kisebb kapkodással indult a meccs, és a két egylet meze is zavaróan hasonlított: a PICK fehér – kék szereléséhez képest a hazaiak kezdetben egy fehér – kék csíkos szettet tudtak felvonultatni. A Portó hamarosan ellépett, a szemre csaknem másfél méteres emelkedésű Gomez átlövései után pedig lépéshibákat vétettek a fiúk, de az ihletett formában védő Mitrevski is megbabonázta a Szegedet. Vérszemet kapva többször is lerohant a Portó, de ezt megelégelve már Pastor mester kért időt a 11. percben (7:2). Nem adta fel a PICK: Canellas lehetetlen helyzetekből, mindent dühét beleadva csavarta be egy – egy nyakába szökkenő védő takarásából, ekkoriban szinte egyedül tartotta a lelket a szegedi fakóban (8:5).

Fotó: pickhandball.hu

A SZEGED ELLENÁLLHATATLAN SPANYOLJA 7 TALÁLATIG JUTOTT A SZÜNETIG

Mindent megpróbáltak a srácok: az édesapját idéző Rosta és a BL – ben debütáló Fekete egymást segítve próbáltak áthatolhatatlan falat képezni a befutók előtt, de Gomez a fellegekből, a hegyomlásnyi termetű Iturriza pedig emberrel együtt, estében hegesztette be az újabb dugókat. Szerencsére ezekre is akadt válasz, Canellas talpról, majd felugrásból pókhálózta ki a ketrecet, míg a 18 éves Kecskés egy kicsorgót rakott vissza mindenkit megelőzve, első nemzetközi gólját kaparta be az ifjú titán (12:8). A 24. perc jeleneteként az őrült emelkedéssel dolgozó Zsitnyikov szélső mozdulatát a légspárgával érkező Mitrevski rúgta a felső lécre. Mindent egy lapra feltéve ment előre a PICK, ahogy tudott, de a horvát Alilovic 4. védése után ismét beindult az Areia – vezette henger, szépségtapaszként pedig Sostaric gólja után Canellas gyűjtötte be 7. találatát (15:10).

Fotó: pickhandball.hu

NAGYON CSÚNYÁN INDULT A MÁSODIK FELVONÁS, DE A FOLYTATÁSRA ÖSSZEKAPTA MAGÁT A PICK

Sostaric ziccerével indultak a fiúk a szünet után (15:11), ám a feltolt védekezésben két elkapkodott bejátszás után, hatalmas ívben zúdították üres kapuba a labdát a vendéglátók (17:11). Canellas szembesült a vegyes őrizettel, csakhamar a kimeredt tekintettel rárontó Salina csapta nózin. Jött a baráti pacsi, de természetesen 2 perc járt a portóinak. Mintha beindult volna a gépezet, az egy hónapja érkező Stranovsky váltotta gólra a becsapdázott Canellas 2. szándékból vett zseniális átadásait. Mikler is lehúzta az a bizonyos “Rolót“, majd rendre lábbal tornázta ki a forgatagból rátett átlövéseket. A 43. percben felcsillant a remény: Sostaric lőtte jobb alsóba a hetest (18:14), ám gyors válaszként Alves a szélről ejtett égből nyúlóan a hosszúba (19:14). Igazán a 45. minutumban dől el, hiszen a kulcsfontosságú lélektani szakaszban Mikler hiába tudta kirúgni Magelhaes sistergősét, a kínaira érkező Canellas 2 méteres fordulatában az akrobatikus szökkenéssel ott termő Mitrevszki fejét találta el, így végül Branquinho büntethetett ziccerből a túloldalon (20:14).

Fotó: pickhandball.hu

A HAJRÁBAN A SZEGEDI FIATALOK IS MEG – MEGVILLANTAK

Pastor jó érzékkel kért időt a vesszőfutásban, a pauza után pedig végre a hetedszerre próbálkozó Zsitnyikov lövése is utat talált a ketrecbe. Sajnos nem nagyon profitálhatott ebből a szegedi gárda, hiszen hamarosan a kötélidegzetű Areia is beszabta hetest (21:15). Az örökifjú Mikler Roló persze hozta, ami tőle telhető: közel 40% – kal virította az akrobatikát, ám csak lassítani tudta a szünet után kék – narancs szerelésre váltó portugálok gólgyártását (23:16). A spanyol rutinrókaként fémjelzett Canellas forintos bejátszásait a junior korú Rosta – Tóth Józsi duó rámolta kapuba (24:18), az utóbbi ráadásul első találatát jegyezhette nemzetközi meccsen. A portugálok utolsó találatát Areia szerezte, míg a derbi utolsó mozzanatként pályára lépő Rea Barna villámosztását Rosta kanalazta be (25:19). Ebben a kurtán – furcsa felállásban, mindössze 8 felnőttkorú játékosával állt helyt a Szeged, ám ha a szünet után nem tartanak ennyire a macedón hálóőrtől, talán ennél is szebb lehetett volna.

Fotó: pickhandball.hu

Férfi BL, A-CSOPORT, 4. FORDULÓ
FC PORTO (portugál)
MOL-PICK SZEGED 25–19 (15–10)
Porto, zárt kapuk mögött.
 Vezette: Brunner, Salah (svájciak)
PORTO: MITREVSZKI – Alves 2, Mbengule 1, MARTINS SOARES 5, Iturriza 3, ANDRÉ GOMES 4, Branquinho 2. Csere: Quintana (kapus), Späth, Salina Amador 2, A. Rodrigues 4 (4), Silva De Borges 1, Magalhaes, M. Costa 1. Edző: Magnus Andersson
SZEGED: Alilovic – Sostaric 4 (2), Fekete D., J. Källmann, ifj. Rosta M. 3, J. CANELLAS 7 (1), Zsitnyikov 1. Csere: Mikler (kapus), Kecskés 1, M. Stranovszky 2, Tóth J. 1, Rea. Edző: Juan Carlos Pastor
Az eredmény alakulása. 6. perc: 2–2. 12. p.: 7–2. 16. p.: 8–5. 22. p.: 11–7. 33. p: 17–11. 43. p.: 18–14. 49. p.: 22–15
Kiállítások: 4, ill. 2 perc
Hétméteresek: 4/4, ill. 4/3

Juan Carlos Pastor: Először is szeretnék gratulálni a Portónak a győzelemhez. Az ismert körülmények mellett nagyon nehéz mérkőzést játszottunk, de ilyen az élet. Sok játékosunk hiányzik, de azt gondolom a védekezésünkkel alapvetően nem volt probléma. 25 gólt kaptunk, a gond sokkal inkább a támadásainkkal volt. Kiválóan védekezett az ellenfelünk, remek kapusteljesítménnyel, mi pedig sok támadást nem tudtunk góllal befejezni. Emiatt nem tudtunk közelebb kerülni. Dolgoznunk, harcolnunk kell, hogy megszerezzük az első pontjainkat“.

Jonas Källman:Gratulálok a Portónak, remek meccsük volt. Természetesen ennél többre számítottam tőlünk. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, nagyon sokan nincsenek itt velünk. Csalódott vagyok, hiszen a csapat kapitányaként úgy gondolom, sokkal inkább segítenem kell a fiatalokat, hiszen én rendelkezem sok tapasztalattal, de ez ma nem volt elég. Megteszünk mindent, mindenki ott segít, ahol tud, különböző posztokat, felállásokat vállalunk támadásban és védekezésben is. Megtettünk amit tudtunk, de ez ma nem volt elég. Nem tehetünk mást, csak amit a Míster is mondott: hazamegyünk és folytatjuk a munkát. Továbbra is sokakat kell nélkülöznünk, így holnap is minket látnak majd. Folytatjuk a kemény munkát, nem tehetünk mást“.

TÖBB, MINT HÁROM HETES KIHAGYÁS UTÁN EZ VOLT AZ ELSŐ TÉTMECCS

Legutóbb szeptember 23 – án lépett pályára a BL – ben a PICK Szeged, akkor a lengyel KIELCE otthonában szenvedtek hősies küzdelem után 26:23 – as vereséget, de már azon a találkozón is 9 fő hiányzott a bő keretből:

Forrás: nemzetisport.hu/pickhandball.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb