Mindenmás

Napi pakk, péntek: kiderül az ég Szeged felett, ma van a kenyér világnapja, ezen a napon oszlott fel a Creedence

Mondjuk zenei hírből jó is jut mára: ma ünnepli 52. szülinapját a Red Hot Chili Peppers örökmozgó basszusgitárosa, Flea, és szülinapozni fog ma Tim Robbins is. Ismét kisüt majd a nap Szeged felett, és jobban teszed, ha elkerülöd ma a Mars teret. Már hozzuk is a reggeli mellé a pénteki túlélőszettet, maradj velünk!

MAI NÉVNAPOSOK

Gál, Ambos, Ambró, Ambrus, Aranka, Aurélia, Auróra, Bedecs, Bedő, Gallusz, Gálos, Gellért, Gerhárd, Hédi, Hedvig, Lehel, Lél, Lelle, Margit – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 319 éve megalapították a Yale Egyetemet.
  • 166 éve született Oscar Wilde, angol költő, író, A boldog herceg és a Dorian Gray arcképe alkotója.
  • 158 éve újabb remek találmány született a magyar ember és az alkohol szövetségéből: Preysz Móric kémikus a Hegyaljai Borművelők Egyesületében három évvel Louis Pasteur előtt bemutatta a pasztőrözési eljárását.
  • 155 éve Szegeden megszületett Cserzy Mihály író, Az öreg Szeged és a Kint a pusztán alkotója.
  • 114 éve törvényesítették a prostitúciót Magyarországon. Prostitúciónak nevezik a fizetség ellenében nyújtott szexuális szolgáltatást, a prostituált szó a latin prostere igéből származik, jelentése: kiáll, árul, árulja magát. 1950-ben a kommunista kormányzat megszüntette a prostitúció intézményét. Bezáratta a bordélyházakat és a lányokat átképezte más fogalkozásúvá.
  • 109 éve látta meg a napvilágot Zórád Ernő képregényrajzoló, festő, grafikus, illusztrátor a “Precíz Bohém”.
  • 97 éve megalapították a Disney rajzfilmkészítő céget. A cég teljes neve The Walt Disney Company, röviden “Disney”. Walt Disney és a bátyja, Roy Oliver Disney alapította Disney Brothers Cartoon Studio néven. A társaság székhelye a Kalifornia állambeli Burbank. A The Buena Vista Motion Pictures Group a Disney fő filmgyártó vállalata.
  • 93 éve született Révész György, filmrendező, a 2×2 néha 5 alkotója.
  • 64 éve Angliában üzembe helyezték az első atomerőművet.
  • 62. szülinapját ünnepli Tim Robbins, a Remény rabjai és a Nekem 8 sztárja. Gyakran lépett fel folkénekes apjával és már 12 évesen színházban játszott. Drámát tanult, majd osztálytársaival színtársulatot alapított és aktív részese volt az európai avantgarde mozgalomnak. Anyagi gondjain pizzakihordással és pincérkedéssel próbált segíteni, majd film szerepeket vállalt, többek között az Erik a Viking és a Howard a kacsa című filmekben. A mozi egyre nagyobb szerepet töltött be életében, sikereket aratott a Baseball Bikák és a Jákob lajtorjája című vígjátékokban; egy forgatás alkalmával imerkedett meg későbbi feleségével, Susan Sarandonnal is. Hamarosan nemcsak színészként, hanem rendezőként is több díjjal ismerték el munkáját. Az 1993-as Oscar-díj átadáson történt politikai színezetű felszólalása miatt egy ideig nem filmezhetett, azonban a néhány év kihagyás után olyan sikeres alkotásokban tért vissza, mint a A remény rabjai.
  • 58 éves lett Michael “Flea” Blazary, a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa.
  • 48 éve a Creedence Clearwater Revival közleményben adta hírül feloszlását. Tudjátok, ez az a zenekar, amit John McClane is imád, és ilyen baromi jó számok kerültek ki a kezeik közül:
  • 34 éve Eric Clapton, Robert Cray és Keith Richards együtt játszott Chuck Berry 60. születésnapi buliján. St. Louisban ünnepeltek, az eseményt Hail! Hail! Rock ‘N’ Roll filmen is megörökítették, melynek Keith Richards volt a rendező-producere. Baromi jó party lehetett!
  • 19 éve ezen a napon ünnepeljük a Kenyér Világnapját. A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a Kenyér Világnapja. Az esemény célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak, a kenyérnek a jelentőségét.
  • Egy másik jeles napot is ünnepelünk: ma van az újraélesztés nemzetközi napja! október 16-ra az Európai Resuscitatios Társaság az Európai Parlament támogatásával “Restart a Heart Day” (Indíts újra egy szívet) címmel nemzetközi programot hirdetett, melynek keretében az Unió országaiban a jelentkezők térítésmentesen vehetnek részt újraélesztési képzésen. Az Európai Újraélesztési Társaság elnevezésű ernyőszervezet kezdeményezte, és azt Európa szinte összes országában megtartják október 16-án. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a hirtelen szívhalálra, amely a fejlett társadalmakban “fájdalmasan gyakori”, ez az egyik vezető halálok.

HŰVÖS, DE NAPOS LESZ A PÉNTEK

Bár a nap többször fog előbújni, mint csütörtökön tette azt, de mégsem lesz melegebb a hét utolsó munkanapján. Elázni nem fogunk, de nem árt majd rétegesen öltözködni pénteken sem.

FORGALOMKORLÁTOZÁS A MARS TÉR MAGASSÁGÁBAN

Az NKM Áramhálózati Kft. hálózatfejlesztést végez a Mars tér közelében, emiatt útfelbontásra és forgalomterelésre számíthatnak a környéken közlekedők.

KEZDŐDIK AZ ŐSZI ÉRETTSÉGI

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik a 2020/2021-es tanév őszi érettségi időszaka Szegeden is, a vizsgákat az erre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok a tavasszal már bevált járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával szervezik.

MA VISSZAVÁGHAT BERNÁTH JÓZSI A MONSTERES SRÁCOKNAK

Most pénteken igazi gasztroünnep lesz a Monster Downtownban, ahol fakanalat ragad az ország egyik legismertebb séfje, Bernáth Józsi, és ringbe száll a belvárosi slowfood étterem tapasztalt szakácsaival. Érkezik a Séfháború 6.0!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb