Közélet

Így emlékezett Szeged az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire

Koszorúzással és ünnepi közgyűléssel vette kezdetét az ’56-os megemlékezés Szegeden. Átadták Szeged díszpolgári címét, a Pro Urbe-díjakat, valamint a Szegedért emlékérmeket. Ünnepi összefoglaló Szegedről, 2020. október 23-án.

MEGEMLÉKEZÉSEK JOBBRÓL ÉS BALRÓL

A szegedi Fidesz még október 22-én este tartott csendes megemlékezést a Rerrich Béla téren, Nagy Sándor alpolgármester, Szabó Sándor országgyűlési képviselő és Mihálik Edvin tanácsnok pedig ma reggel huszárok kíséretében tisztelgett Nagy Imre Rákóczi téri szobránál. B. Nagy László országgyűlési képviselő és a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal munkatársai, Mikecz Péter főigazgató és Zakar Péter megbízott igazgató Melocco Miklós 1956-os emlékművénél koszorúzott péntek reggel.

A szabad téri megemlékezéseken Botka László polgármester nem vett részt.

A szegedi Fidesz-KDNP frakció megemlékezése a Rerrich Béla téren:

Nagy Sándor alpolgármester és társainak tiszteletadása, a Nagy Imre szobornál:

B. Nagy László és a kormányhivatal koszorúzása, szintén a Rerrich Béla téri emlékműnél (videó is van róla, ehhez katt IDE):

DÍSZKÖZGYŰLÉS A VÁROSHÁZÁN

Dr. Katona Márta ma délelőtt vehette át a Szeged díszpolgára címet, melyet még májusban, Szeged Napja előtt ítélt oda neki a közgyűlés, de a járványhelyzet miatt csak most tudta átvenni azt. “A csecsemők és a gyermekek gyógyítója, a magzati vizsgálatok egyik legnagyobb hazai szakértője. Katona Márta hosszú évtizedek óta oktatóként és orvosként is felbecsülhetetlenül értékes munkát végez a gyermekeink egészségének védelmében. Határon innen és túl is sok száz szülő áldhatja ezért nevét” – méltatta a város büszkeségét Botka László polgármester. A közismert, 44 éve pályán lévő szegedi professzor asszonnyal még Szeged Napja alkalmából készítettünk egy exkluzív Szeged365.hu interjút:

A Szeged Díszpolgára címet követően átadták a Pro Urbe-díjakat és a Szegedért Emlékérmeket. Pro Urbe díjban részesült Géczi József Alajos egyetemi tanár és Pál József, a Szegedi Olasz Kulturális Központ és az SZTE Olasz tanszékének volt vezetője, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának egykori államtitkára. Szegedért Emlékérmet vett át Bodor Dezső, a Szegedi Vízmű Zrt. nyugalmazott műszaki igazgatója, Jójárt Ferenc, a Goodwill Pharma Kft. ügyvezető igazgatója és Kövér László, a Kövér Béla Bábszínház nyugalmazott igazgatója.

1956 EGY IGAZI SZEGEDI FORRADALMÁR SZEMÉVEL

A szegedi forradalmár szerint ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak – Pósa Tami kolléganőnk Dávid Szaniszla ’56-os forradalmárral és túlélővel készített egy exkluzív, megható interjút.

Kötelező olvasmány, péntek délutánra:

A FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC SZEGEDRŐL INDULT

Büszke szegediként dagad a mellkasunk, amikor leírjuk: az ’56-os események Szegedről indultak ki. Forradalom és megtorlás Szegeden, az egyik legismertebb szegedi szakértő, Jancsák Csaba szociológus segítségével, a Szeged365.hu-n:

Fotók: Fidesz Szeged, Nagy Sándor, B. Nagy László

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb