KözéletSzegedi Arcok

Szeged Díszpolgára 2020: exkluzív interjú Dr. Katona Márta csecsemő- és gyermekgyógyásszal

Ha nincs a járványhelyzet, a mai napon vehette volna át a Szeged Díszpolgára címet Dr. Katona Márta szegedi csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekkardiológus professzor. Szeged Napja alkalmából exkluzív Szeged365.hu interjú következik a közismert, 44 éve pályán lévő szegedi professzorasszonnyal, akinek nagyon sok pici baba és kisgyermek köszönheti az életét.

Február 21-én döntött Szeged közgyűlése a legmagasabb városi kitüntetésekről, a díszpolgári címről, a Pro Urbe díjról és a Szegedért Emlékéremről. A Szeged Napján szokásos díszközgyűlés a járványhelyzetre való tekintettel, a díjátadóval együtt elmaradt, azonban városházi információink alapján hamarosan, a nyár folyamán be fogják azt pótolni. A további, idei díjazottak:

Pro Urbe díj:

  • Géczi József, az SZTE Állam és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszékének oktatója
  • Pál József irodalomtörténész, MTA doktor

Szegedért Emlékérem:

  • Jójárt Ferenc, a Goodwill Pharma alapító-tulajdonosa
  • Kövér László, a Kövér Béla Bábszínház igazgatója
  • Bodor Dezső, a Szegedi Vízmű Zrt. műszaki igazgatója

Ahogy azt ma reggel megírtuk, Kis Máté ökölvívó és Gardi Dominika gyorsasági görkorcsolyázó kapta a 2020-as Szeged Sportolója Díjat, Csiszér Előd és Protity Sándor pedig Szeged Sportjáért elismerő kitüntetésben részesült.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága, Bobkó Anna

SZEGED DÍSZPOLGÁRA 2020-BAN: DR. KATONA MÁRTA

Sz365.: Szívből gratulálunk, Professzor Asszony! Mit érzett, amikor először megtudta hogy Önre esett a választás?

KM.: Óriási meglepetés volt, az ember nem számít ilyen fantasztikus kitüntetésre. El sem akartam hinni. Engem minden szál Szegedhez köt, az érzést, hogy pont ez a város adja nekem a díszpolgári kitüntetést, szinte nem is lehet szavakba öntetni.

Sz365.: Az idén már 44 éve van pályán. Mi inspirálta a kezdetekkor?

KM.: Gyakorlatilag én ebben nőttem fel. Édesapám, Dr. Katona János ismert gyermekgyógyász volt, gyermekkoromban óhatatlanul is a részese lettem ennek a világnak: állandó telefonok, éjszaka a kórházba berohanó édesapa. Nekünk ez volt a természetes közeg, a nővérem, Judit is gyermekorvos lett.

Sz365.: Hősies, áldozatos munkát végeznek nap mint nap, de a koronavírus méginkább megnehezítette a hivatásukat. Miben változtatta meg az életüket?

KM.: Mindent megváltoztatott. Az életkoromnál fogva, amennyire tudtam, otthonról próbáltam helyt állni, telefonos ügyeletet vállaltam. A kollégáim derekasan, hősiesen végezték a munkájukat, én május 18-án álltam vissza dolgozni.

A koronavírus egy olyan tragédia, amelyre nem lehetett felkészülni, amely mindenkit próbára tett, megviselt, mind fizikailag, mind lelkileg.

Nem szeretném elkiabálni, de egyre kedvezőbb a helyzet járvány-ügyben Magyarországon.

Sz365.: 44 év a szakmában, számos kitüntetéssel, most egy Szeged Díszpolgára címmel. Mi tudja még motiválni a mindennapokban?

KM.: Nagyon szeretem a munkám, csodálatos érzés, öröm egy fejlődő kis emberkét látni az anyaméhben, nagyon szép érzés, amikor sikerült valakit meggyógyítanom egy súlyos betegségből. A munkám mellett pedig a család és az unokák, akik erőt adnak. Ők sajnos távol élnek tőlem, de Skype-on nagyon gyakran tartjuk a kapcsolatot.

Szívből gratulálunk Szeged vadonatúj díszpolgárának, Dr. Katona Márta csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekkardiológus professzor-asszonynak! A teljes interjút vágatlanul, hangban is elhozzuk, inspiráló gondolatok következnek egy csodálatos, szegedi hölgytől, akire nagyon-nagyon büszkék vagyunk, egyben nagyon sokat köszönhetünk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb