Közélet

Rövid időn belül megtelhet a szegedi koronavírus-betegeket is ellátó járványkórház

Amennyiben ilyen mértékben növekszik a betegek száma, a szegedi betegeket is ellátó, százötven fő befogadására alkalmas kiskunhalasi mobil járványkórház rövid időn belül megtelhet – nyilatkozta Dr. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója a baon.hu-nak.

110 KÖZÉPSÚLYOS ÉS SÚLYOS COVID-FERTŐZÖTT VAN A 150 FŐS KÓRHÁZBAN

Az igazgató azt is elmondta, jelenleg több mint száztíz középsúlyos vagy súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttet kezelnek a kiskunhalasi mobil járványkórházban. Az október elsején megnyitott járványkórházban jelenleg a kiskunhalasi kórház személyzete mellett Szegedről átvezényelt orvosok és ápolók is dolgoznak. A főigazgató azt is elmondta, hogy a mobil járványkórház 40 ágyas intenzív részlegén jelenleg 16 beteget kezelnek, és amennyiben szükséges, további 32 monitorizált ággyal tudják bővíteni az intenzíves kapacitásukat. Ehhez azonban a szakképzett személyzet létszámát is növelni kell.

SZEGED IS GÓCPONT

Szepesvári megismételte a hétvégén nagy port kavart kijelentését: Szeged és Kecskemét gócponttá vált, aminek a legfőbb oka minden bizonnyal a népsűrűség, ez az, ami hozzájárul a járvány terjedéséhez a két városban.

Az igazgató kitért rá, hogy Szegeden sokkal óvatosabban és fegyelmezettebben kell viselkednie az itt élő embereknek, mint például egy tanyaszerkezetű település lakosainak. A főigazgató szerint már egy hét alatt nagyon sokat lehetne javítani a járványügyi helyzeten, ha például az őszi szünetet a városlakók nem arra használnák, hogy családi rendezvényeket tartsanak, vagy wellness-szállodába utazzanak.

BEVEZETNÉ A MASZK HASZNÁLATÁT SZABAD TÉREN IS

A nagyvárosokban akkor is maszkot kellene hordania az embereknek, ha kimennek az utcára – magyarázta Szepesvári. A kisebb településeken pedig a piacokon kellene maszkot hordani, hiába vannak ugyanis szabad levegőn az emberek, az a tapasztalat, hogy nem tartják a legalább másfél méteres távolságot egymástól.

Forrás: MTI, Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb