Sport

UFC 254 kibeszélő, Sárközi Robival: a Sas leszállt – rengeteg KO, emberi drámák és az év meglepetése

Vigyázz, spoiler-rel kezdünk! Egy másodperc nem sok, de annyi sem adatott meg Justin Gaethje-nek a regnáló könnyűsúlyú világbajnok, Khabib Nurmagomedov ellen. Brutál jó gálát nézhettünk végig, könnyfakasztó emberi drámákkal, emberi időben – következzen a kibeszélő Sárközi Robi szegedi MMA legendával.

UFC kibeszélő: a sorszámozott gálákat követő sorozatunk anno a harmadik Miocic vs Cormier összecsapással vette kezdetét (UFC 252), szakértőnk a közismert szegedi fighter, Sárközi Róbert. Robi a magyar MMA egyik úttörője, aki manapság már nem csak a küzdőtéren, hanem mint a Szegedi Küzdősport Klub vezetőedzője és menedzsere is gőzerővel dolgozik a sportág hazai felemelkedésén. A 44 éves sportember tanítványai gyakori résztvevői nemzetközi és amerikai MMA gáláknak, a Szegedi Partfürdőre szervezett edzőtáboraiba pedig az ország minden részéről érkeznek a bunyósok.

https://www.youtube.com/watch?v=XzQWpRLrhms

Az Egyesült Arab Emírségekben, a UFC által Fight Island-nek hívott szigeten tartották a szervezet 254-es eseményét, ahol a fő mérkőzés résztvevői miatt igazi tüzijátékra lehetett számítani. Meg is kaptuk, viszont nem csak a főmeccs lett parázs: kő kövön nem maradt a főkártyákon. Igazi háborút ígért és ennek megfelelően első menetes mészárszékké változott az első meccs, amely Ion Cutelaba és Magomed Ankalaev visszavágója volt. A dagesztáni és a román harcos még februárban rongyolt először egymásnak, ahol Cutelaba egy óriási bírói hiba miatt kapott ki (papíron): két bekapott köríves fejrúgást követően eljátszotta, hogy megszédült, a mérkőzésvezető pedig leállította a meccset az akció kellős közepén. A visszavágót rögtön leszervezték, a román fél emberkedve érkezett a ketrecbe, óriási KO-t ígérve és bizony tartotta is a szavát, egy apró bakival: (megint) őt ütötték merevre, és most nem volt semmiféle bírói hiba.

Ez még nekünk is fájt:

A főkártya második meccse női bunyót hozott, meglepetéssel: az alapvetően állóharcos Lauren Murphy egy hátsó fojtással a földön fejezte be ellenfelét, Liliya Shakirova-t, akinek a neve igazi bakiparádét generált: a Sport 1 kommentátorai minden második mondatban Shakira-ként említették az orosz bírkózót. A csajokat két ismeretlen fickó és egy mindössze 18 másodperces (!!) leszámolás követte: Phil Hawes gyakorlatilag úgy lecsapta az eddig veretlen Jacob Malkoun-t, mint a legyet.

ALEXANDER VOLKOV VS WALT HARRIS

A név kötelez: a 120 kilós, ex M1 Global és Bellator nehézsúlyú bajnok, Alexander “Drago” Volkov művésznevét a Rocky IV kíméletlen főgonoszáról, Ivan Drago-ról kapta. A 201 centi magas, karate alapokkal rendelkező birodalmi lépegető vereségből érkezett Harris ellen, júniusban a nehézsúly egyik legnagyobb ütője, Curtis Blaydes győzte le pontozással. Ellenfele, Walt Harris egy szörnyű tragédián van túl: a nevelt lánya tavaly októberben egy Auburn-i benzinkúton tűnt el, a holttestét pedig egy hónappal később, 90 km-rel odébb, egy Montgomery melletti erdőben találták meg. Harris egyébként bődületes fizikummal bír, várható volt, hogy egy jól irányzott ütéssel ő fogja befejezni a meccset, végül nem így lett: Volkov egy testre mért egyenes rúgással (és az azt követő ütésekkel) semmisítette meg az amerikait.

Robi szerint:

Harris nagyon veszélyes striker, benne volt a meccsben, hogy kiüti Volkovot. Az orosznak viszont rendkívül hosszúak a végtagjai és ismét bebizonyosodott: ebben a sportágban elég egyetlen pillanat is, hogy lekapcsolják a lámpát – Volkov indított egy tolórúgást, ami gyomorszájba kapta Harris-t, aki lehet, hogy pont levegőt vett volna, bumm, vége a dalnak. Az amerikai túl van egy nagyon szomorú, családi tragédián, én úgy érzem, ennek a hatását érezhettük amikor legutóbb kikapott a K-1 legenda holland Allistair Overeem-től és talán most is. Egy ilyen dráma és két ekkora vereség után nehéz lesz visszahozni, pedig igazi pitbull, félelmetes fizikummal és ütőerővel.

ROBERT WHITTAKER VS JARED CANNONIER

Robert Whittaker, a korábbi regnáló középsúlyú bajnok Jared Cannonier-rel csapott össze, a precíz állóharcot bemutató ausztrál folyamatosan uralta a küzdőtér közepét, non-stop szurkálva Cannonier-t. A meccs a Whittaker-től megszokott biztonsági játékot hozta, egészen a harmadik menetig, ahol elszabadult a pokol: Cannonier erősen megszédült egy ütéstől, arccal előre esett a padlóra. Whittaker egy kegyetlen ground and pound-dal ment rá, sőt, még egy hátsó fojtást is majdnem összehozott, de az amerikai túlélte az offenzívát.

A végeredmény: egyhangú pontozás az ex-bajnoknak (29–28, 29–28, 29–28), aki úgy tűnik, végre felébredt csipkerózsika álmából.

Robi szerint:

Whittaker visszatért. Amióta letaszították a trónról, valahogy nem találta önmagát, de most, ezen a meccsen pengeéles volt. Sajnálom az ellenfelét, Cannonier nagyon nagy reménység, ráadásul egészen távolról, a nehézsúlyról fogyasztott be ide, lépcsőzetesen. Az amerikai állta a sarat, abból, amit a harmadik menetben kapott, kevesen jöttek volna vissza, főleg úgy, hogy a végén még össze is tudjanak hozni egy-két életveszélyes villanást. Jó lesz rá figyelni. Whittaker kapcsán pedig úgy érzem, megérett a helyzet egy újabb címmeccsre – ha Adesanya most is leüti majd, akkor ennyi volt a srác.

KHABIB NURMAGOMEDOV VS JUSTIN GAETHJE

Több mint egy éve – 2019 szeptemberében – lépett legutóbb oktagonba a UFC-ben Khabib Nurmagomedov, akkor Dustin Poirier ellen nyert három menetben. Mostani ellenfele, a szintén amerikai Justin Gaethje éppen Khabib helyére ugrott be májusban a UFC 249 Tony Ferguson elleni főmérkőzésére, amelyen meglepetésre kiütéssel győzött. Ennek megfelelően Ferguson helyett ezúttal Gaethje léphetett a nyolcszög alakú küzdőtérre Abu-Dzabiban a mérkőzés előtt 28–0–0–s, hibátlan mérleget magáénak tudó orosz ellen.

Igazi Hollywood-i sztori, egyben szomorú dráma Khabib útja a mai meccsig:

  • A dagesztáni 8 évesen medveboccsal (!!) bírkózott, mielőtt rávágnátok, hogy hagyjuk már, mutatunk egy videót róla…

  • A veretlen, judo és sambo alapokkal rendelkező Khabib 2018 tavaszán ért fel a csúcsra, akkor hódította el a szervezet könnyűsúlyú világbajnoki övét, ami azóta is a derekát díszíti.
  • Ő volt az, aki kettétörte a sokak által legyőzhetetlennek hitt Connor McGregor diadalmenetét 2018-ban: az ír giga-prosztó trash talk kampányának köszönhetően több mint 2,4 millióan követték a képernyőkön keresztül, ahogy Khabib lefojtja McGregort a negyedik menetben. Mindenki megdöbbenésére a bunyó ment tovább, igaz, már nem a két harcos, hanem azok stábja között, az addig higgadt és visszafogott sportembernek ismert Khabib kiugrott a ketrecből és elégtételt vett az ír csapatán a családját ért sérelmeken.
  • Egy igazi, családi dráma övezte a felkészülését: édesapja, egyben edzője és mentora, Abdulmanap Nurmagomedov még július elején halt meg egy moszkvai kórház intenzív osztályán, mindössze 57 évesen a koronavírus okozta súlyos szövődményekbe. 

A meccs első menetében a “Sas” becenévre hallgató Dagesztáni szokatlanul nagy nyomást gyakorolt az amerikaira, a meglepő az volt, hogy pont ott diadalmaskodott, ahol elvileg Gaethje kellett volna, hogy veszélyesebb legyen: állóharcban hajszolta végig a ketrecen ellenfelét, aki szemmel láthatóan sík ideg volt a helyzettől. A szünetben Gaethje-t arra biztatta edzője, hogy próbáljon lazábban bunyózni, lassítsa a tempót, és a második menet elején néhány kőkemény combrúgás után úgy tűnt, hogy Habib mozgását sikerült is megzavarni. Azonban ekkor a dagesztáni tempót és technikát váltott, majd villámgyorsan eldöntötte a találkozót. Egy kivédekezett leviteli kísérletből pattant ellenfele háta mögé, és onnan vitte földre őt, ahol egyből az egyik legveszélyesebb leszorításba, lovaglóülésbe tudott kerülni. Innen épített fel lépésről-lépésre egy szép háromszögfojtást, melyben az ellenfele ütőerét combjai szorításával zárta le. A bíró és Gaethje is belealudt a helyzetbe: az előbbi későn látta meg, hogy az amerikai kopogott, ezért csak akkor állította le a meccset, amikor az már elveszítette eszméletét. 

29 – 0, de az igazi meglepetés csak ekkor jött:

Khabibból kitört az elmúlt hónapok feszültsége és sírva borult az oktagon padlójára apját gyászolva. A dagesztáni ezt követően szimbolikus gesztussal letette a küzdőtérre kesztyűit, és bejelentette, hogy visszavonul; mondván, hogy édesanyja nem akarta, hogy „apám nélkül harcoljak”, de megenyhült, amikor fia szavát adta, hogy ez lesz az utolsó meccse. Nálunk speciel ez volt az év meglepetése, Khabib korábban egyértelműen kijelentette, hogy 30 – 0 – ig megy a visszavonulás előtt, sőt, még egy Georges St-Pierre elleni superfight-ot is kilátásba helyezett anno.

Robi szerint:

A Sas leszállt. Egyszerűen félelmetes, amit Khabib a ketrecben művelt. Teljesen más világ, mint az amerikai bunyósok, nagyon ott van nem csak fizikailag és küzdő tudásban, de spirituálisan is. Ezt teszti a neveltetés, a tisztelet, a család és a hagyományok tisztelete. Gaethje egy nagyon jó bunyós, de teljesen lefagyott a Sas ellen, azt sem tudta, mit csináljon.

Hogy a visszavonulás végleges-e?

Én arra tippelek, hogy legalább egy évig nem hallunk róla, viszont, valamiért az az érzésem, hogy elő fog kerülni egy George Saint Pierre elleni superfight-ra. Mondhatnánk azt, hogy van az a pénz, de Khabib-ot szerintem nem ez vagy nem csak ez érdekli. Biztos, hogy tudnak olyat ajánlani neki, ami segíti a Dagesztánból érkező fighter-eket, valami ilyesmivel szerintem megnyerhető lesz. Apropó, a hazája kapcsán: nem tudom, figyelitek – e, az utóbbi 1-2 évben mennyi dagesztáni sportoló került elő az élvonalban, szürreális, hogy ez a pici ország mennyi remek bunyóst tudott kitermelni, le a kalappal előttük!

Hogy mi lesz a könnyűsúllyal a Sas nélkül?

4 fickó van az élvonalban, övközelben: Gaethje, McGregor, Poirier – őket korábban megsemmisítette Khabib és Ferguson, akivel sosem jött össze a találkozó. Tony egyébként 2-3 éve még veszélyes lehetett volna a dagesztánira, most viszont, ha az eredeti forgatókönyv valósult volna meg (eredetileg Nurmagomedov – Ferguson meccs lett volna a tegnap esti), csúnya vége lett volna. Ha meg kellene tippelnem, ki tud felülni majd a megüresedett trónra, Gaethje-re fogadnék. Sokkal jobb fighter, mint amit tegnap este mutatott, egy McGregor-t vagy egy Poirier-t simán legyőzne, Ferguson-t pedig már le is csapta.

EKÖZBEN SZEGEDEN

A mai kibeszélőnk végén Robi büszkén újságolta: gőzerővel megy a november 7-i, szegedi gálájuk szervezése. Pár hét múlva tehát találkozunk a Városi Sportcsarnokban, szigorúan maszkban, a járványügyi előírásokat betartva!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb