Közélet

Puskaporos hangulatban dönthetnek az SZTE nevéről: Szegedi vagy Szent-Györgyi Tudományegyetem? (frissítve)

Hétfő délutánra hívta össze az egyetemi szenátust a Szegedi Tudományegyetem vezetése. A HVG értesülései szerint a tanácskozás legfőbb kérdése az intézmény nevének megváltoztatása lesz.

SZENT-GYÖRGYI ALBERTRŐL NEVEZHETIK EL AZ EGYETEMET

Meg nem erősített hírek szerint az oktatási intézmény új neve a Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged (rövidítve továbbra is: SZTE) lehet, ha a szenátus ma délután úgy dönt. Az angol verzió a finoman szólva is érdekes áthallású Szent-Györgyi University of Szeged (rövidítve: SZU) lenne. A 2000. január 1-jén létrehozott Szegedi Tudományegyetem több szegedi és egy hódmezővásárhelyi felsőoktatási intézmény összevonásával jött létre. A korábbi három egység szintén híres személyekről volt elnevezve:

  • a bölcsész-, társadalom- és természettudományokkal foglalkozó József Attila Tudományegyetem,
  • a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola,
  • illetve a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem, ezek mind beolvadtak a mostani SZTE-be.

Ahogy az Index.hu írta, a SZU rövidítést már a Sencseni Egyetem (Shenzhen University), illetve a pozsonyi Szlovák Orvostudományi Egyetem (Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave) is használja.

BEINDULT A MORTAL KOMBAT

A Veritas, Virtus, Libertas nevű hallgatói csoport a hétvégén nyílt levéllel állt bele a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatába (HÖK), hogy még a szavazás előtt megtudják, hogy mik az álláspontjaik. A levélben többek között arról írtak, hogy az egyes karok hallgatói és oktatói a sajtóból értesültek erről a döntésről, egyben arra kérték a HÖK-öt , hogy a nyilvánosság előtt válaszoljanak az alábbi kérdésekre:

  • Mi az álláspontjuk az egyetem átnevezésével kapcsolatban?
  • Hogyan fog szavazni a kari HÖK képviselője az egyetem átnevezéséről a Szenátusban?
  • Milyen érvek és indokok alapján hozta meg a kari HÖK a döntését az üggyel kapcsolatban?

A teljes nyílt levelet ITT tudod elolvasni, a HÖK a későbbiekben így válaszolt a hallgatói csoportnak: “A 2020. október 26-ára összehívott szenátusi ülés legfőbb tervezett napirendi pontjáról, a Szegedi Tudományegyetem névváltoztatásáról, szóbeli értesítést október 20-án, a szenátus tagjainak többsége, ezen szenátorok közé tartoznak a hallgatói képviselők, hivatalos írásbeli tájékoztatást október 21-én kapott. A kérdést illetően minden képviselő saját belátása szerint fog szavazni, mindemellett kifejezetten támogatjuk és szorgalmazzuk a nyílt egyetemi döntéshozatali folyamatokat. Vigyázzatok magatokra! Vírus mentes ZH időszakot!”

A Veritas, Virtus, Libertas erre egy újabb nyílt levéllel válaszolt, amelyben az SZTE vezetőségét az “arrogáns, antidemokratikus és álkorrekt” jelzőkkel illette, a szenátus tagjait pedig arra kérte, hogy a névváltoztatás csak akkor menjen át, ha azt a szenátus egyhangúlag fogadja el, illetve azt, hogy ne támogassák titkos szavazás és zártkörű ülés elrendelését.

FRISSÍTVE: LEVETTÉK A NAPIRENDRŐL, NEM SZÜLETETT DÖNTÉS

Levették a napirendről az egyetem átnevezését, ergo nem született döntés – adta hírül hétfő délutáni Facebook posztjában a VVL – Veritas Virtus Libertas. A hallgatói csoport szerint a napirendről történő levétel előtt a voksolás 19 igen, 27 nem és 3 tartózkodó szavazatnál járt, papírforma szerint tehát maradt volna az egyetem mostani neve.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb