Mindenmás

Napi pakk, kedd: imádni való lesz a keddi időjárás Szegeden, ismét megállnak a trolik a múzeum előtt

Nem akar még elbúcsúzni tőlünk az őszi nyár, ismét ragyogó napsütés lesz ma Szegeden. Mától újra megállnak a trolik a múzeum előtt, és bedurvulnak a járványügyi szabályok is. Fújd meg a reggeli kávéd, és olvasd el a legfontosabb infókat, mielőtt útnak indulsz!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Szabina, Antonietta, Bese, Salómé, Szabella, Szabrina, Szavella – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 261 éve született Kazinczy Ferenc író, költő, a magyar nyelvújítás vezéralakja.
  • 209 éve az amerikai Pittstownban megszületett Isaac Merritt Singer, a varrógép legsikeresebb fejlesztője. saac M. Singer sem színésznek, sem üzletembernek nem volt jó, viszont félelmetes érzéke volt mindenféle műszaki dologhoz. Sok találmánya és sok szabadalma volt, de a balszerencse is üldözte, így negyven éves koráig csak tengődött. 1851-ben azonban egy elromlott varrógép javításával bízták meg, ő pedig Howe masinája alapján 11 nap alatt kifejlesztett egy sokkal hatékonyabb, folyamatos varrásra is alkalmas eszközt.
  • 166 éve jött világra Déri Miksa mérnök, elektrotechnikus. Déri Miksa a budapesti József Műegyetem mérnöki szakán kezdte felsőfokú tanulmányait, majd a bécsi műegyetemen vízépítő mérnökként diplomázott. A budapesti és a szegedi folyammérnöki hivatalban közreműködött a Duna és a Tisza szabályozási munkáinak tervezésében. 1882-től kezdett az elektrotechnikával komolyan foglalkozni, első szabadalma a Zipernowszkyval közös öngerjesztésű váltakozó áramú generátor volt. Ezen kívül fontos szerepe volt a váltakozó áramú motorok és az egyenáramú gépek fejlesztésében (Déri-motor). Az 1900. évi párizsi világkiállításon “Grand Prix” -vel tüntették ki az általa feltalált terhelés alatt induló egyfázisú váltakozó áramú motort.
  • 162 éve látta meg a napvilágot Theodore Roosevelt az Amerikai Egyesült Államok 26. elnöke, a Teddy mackó névadója. Roosevelt elnök, azaz Teddy nagy vadász hírében állt. Egy alkalommal, amikor vadásztársai le akartak lőni egy medvebocsot, Teddy megtiltotta nekik. Az újságírók, akik szintén jelen voltak az esetnél, nagy sztorit láttak az esetben, gyorsan megírták és így a történet legendás hírűvé vált: Teddy megvédett egy medvebocsot! Ez idő alatt Németországban a berlini Steiff család műhelyében szorgosan gyártották a játékokat, köztük a mackókat. Steiff úrhoz is eljutott az amerikai elnök története, és ő kapott az ötleten. A macit pedig Teddy’s bearnek, vagyis Teddy mackójának nevezte el. A lipcsei vásáron mutatták be először a kis játékmackót, akkor indult el óriási népszerűsége, hamarosan Amerikában is számtalan darabot adtak el az “elnök mackójából”.
  • 106 éve született Bálint Endre festő, grafikus, a modern magyar művészet, az avantgárd egyik legjelentősebb alakja.
  • 82 éve a DuPont bemutatott egy új szintetikus anyagot, amit ma nejlonnak (nylon) nevezünk.
  • 69 éve született Ken “KK” Downing, a Judas Priest zenekar gitárosa.
  • 68. születésnapját ünnepli Roberto Benigni, Oscar-díjas olasz színész, rendező, forgatókönyvíró, komikus. Az Akadémia elismerését 1998-ban AZ élet szép című zseniális film főszerepéért vehette át.
  • 62 éves lett Simon Le Bon énekes, a Duran Duran együttes tagja.
  • 33 éve a magyar állampolgároknak joguk lett külföldre utazni.

EZT AZ IDŐJÁRÁST SZERETNI FOGOD

Napsütés: pipa, kellemes meleg: pipa! Valami ilyesmit hoz majd el a kedd Szegedre, felhőkkel és esővel még hírből sem találkozunk majd. Mondjuk reggel azért még hideg lesz, szóval vagy indulj el egy kicsit később, vagy kapj fel egy őszi dzsekit magadra!

JOBB LESZ BETARTANI A KARANTÉN SZABÁLYAIT

Az Országgyűlés hétfőn több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat, így például 50 ezer forintról 150 ezer forintra növelte a hatósági házi karantén megsértése miatt kiszabható legmagasabb bírság összegét.

ISMÉT MEGÁLL A MÚZEUM ELŐTT A 9-ES ÉS 19-ES TROLI

Október 27-től, azaz mától ismét megáll a Lugas utca, Tarján, Víztorony tér felé közlekedő, 9-es és 19-es troli. A Móra Ferenc Múzeum előtt található megállót ugyanis feloldják, vagyis ismét használatba adják – ismertette a Szegedi Közlekedési Társaság.

HAZAI PÁLYÁN A KOSARASOK

A Naturtex-SZTE-SZEDEÁK NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapata október 27-én, kedden 18 órától az Oroszlányt látja vendégül bajnoki mérkőzésen az újszegedi sportcsarnokban. A belépést követően a maszk viselése mindenki számára kötelező.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb