Közélet

Hétfőtől maszkban esszük a halászlevet: így szigorodik az életünk Szegeden

Nem festenek túl jól a koronavírus-számok, ezért a kormány keményebb szabályokat vezet be hétfőtől. Ha Te is megkavarodtál az elmúlt napok bejelentései, sajtónyilatkozatai között, segítünk: íme a jövő héten életbe lépő változások, szegedi szemmel.

ÉTTERMEK, SZÓRAKOZÓHELYEK: MASZKOT FEL!

Az éttermekben, a szórakozóhelyeken és a sportrendezvények büféiben is kötelező lesz hétfőtől maszkot viselni, a hat évesnél fiatalabb gyerekek kivételével – jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Tehát, hat év felett mindenkinek kötelező lesz a maszkviselés:

  • az üzlethelyiségekben és a bevásárlóközpontokban,
  • vendéglátóhelyen,
  • bevásárlóközpontban,
  • zenés-táncos rendezvényen,
  • szórakozóhelyen
  • és a sportrendezvények vendéglátó részein is.

Természetesen nem kell a maszkon keresztül átszívnod a szegedi halászlevet (sőt, a Big Mac – et sem, az utóbbi elég komoly kihívás lenne), amíg eszik vagy iszik az ember, le lehet venni a maszkot. Az előírások szerint az utóbbit úgy kell viselni, hogy az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Aki a maszkot a hely üzemeltetője, vagy az üzemeltető alkalmazottja felszólítására sem viseli, azt az üzemeltető köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy az illető a helyet elhagyja – írja a legfrissebb Magyar Közlöny.

HÉTFŐTŐL NINCS LAZASÁG, A BESZOKTATÁSNAK VÉGE

A „beszoktatásnak” vége, hétfőtől szigorúan büntetik a szabálytalankodókat – fejtette ki Magyarország első embere péntek reggel a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor azt mondta, a jövő hét elejétől az ellenőrzések terén egy új világ kezdődik. „Hétfőtől büntetni kell, mert aki nem hordja a maszkot, az nemcsak saját magát, hanem másokat is veszélyeztet” – mondta Orbán Viktor. „A többi országgal összevetve állampolgári fegyelmezettségben a magyarok jól teljesítenek, de ha azt tapasztaljuk, hogy nem tartják be a szabályokat az érintettek, akkor büntetni fogunk” – tette hozzá a miniszterelnök.

Combos büntetési tételek várnak azokra a vállalkozókra, akik nem tartatják be a szabályokat. Ha a kereskedelmi hatóság (egy esetleges ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján) arról értesül, hogy az adott üzlethelyiségben, étteremben, szórakozóhelyen valaki nem hordja a maszkot…

– figyelmeztetést alkalmazhat,

– 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy

– a helyet legalább egy napra, maximum egy évre ideiglenesen bezárathatja.

A maximum 1 milliós bírságot és a legfeljebb egyéves bezárást a kereskedelmi hatóság együtt is elrendelheti. Ez a kereskedelmi hatóság a hétfőtől hatályos kormányrendelet szerint a rendőrség is lehet – írja a Magyar Közlöny. A hatóság figyelembe veszi, hogy a hely üzemeltetője felszólította-e távozásra a maszkot nem hordó személyt, megtagadta-e a kiszolgálását vagy értesítette-e a rendőrséget, miután a vendég nem akart távozni. Ha ezeket az üzemeltető megtette, nem büntetik meg.

VÁLTOZTAK A KARANTÉNSZABÁLYOK

Szerdától új előírások léptek érvénybe a karanténszabályokkal kapcsolatban is – írja a Telex.hu. A változtatás eredményeként a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt  – a törvény erejénél fogva – automatikusan meg kell kezdeni.

Hogy mindez mit jelent a hétköznapokban?

A Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel tudatniuk kell, hol kívánják teljesíteni karantén-kötelezettségüket. Belépés után közvetlenül oda kell utazni, az utat csak egészségügyi, műszaki, vagy – tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén – menetrendi okból szakíthatja meg. Ha az illető hazaért, a rendőrtől kapott matricát fel kell ragasztania az ajtajára. Amennyiben rendelkezik megfelelő eszközzel, egy úgynevezett karanténszoftvert is fel kell telepítenie az okostelefonjára, ennek segítségével a rendőrség virtuálisan ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását, nyomon követhetik, hogy az illető elhagyta-e a kijelölt lakást.

Forrás: Magyar Közlöny, MTI, Index, Híradó.hu, Telex

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb