BlogKikapcs

Szeged365 Cinema: íme az 5 kedvenc filmünk Sean Connerytől

Sir Sean Connery az a színész, aki először testesíthette meg a legendás brit titkosügynököt, azaz James Bondot a vásznon, mégis sikeresen kitört a sármos akciósztár skatulyából, és megannyi felejthetetlen alakítással ajándékozta meg a filmrajongó közönséget. Dolgozott tejkiszállítóként, koporsó polírozóként, lehetett volna profi futballista is, de mégis a színészetet választotta. És milyen jól tette!

A kilencven éves korában elhunyt Sir Sean Connery Bondként szerepelt az Oroszországból szeretettel, a Goldfinger, a Tűzgolyó, a Csak kétszer élsz, a Gyémántok az örökkévalóságnak és a nem hivatalos Soha ne mondd, hogy soha című epizódokban, de együtt dolgozott Richard Attenborough-val (A híd túl messze van) Terry Gilliammel (Időbanditák), Alfred Hitchcockkal (Marnie), John Hustonnel (Aki király akart lenni), Sidney Lumet-vel (A domb, Az Anderson-magnószalagok, Gyilkosság az Orient Expresszen) is. Pályafutása a 60-es években robbant be, és egészen a 2003-as visszavonulásig a csúcson is maradt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a People Magazin 1999-ben az Évszázad legszexibb férfiének választotta. Most összeszedtük 5 kedvenc szerepünket a skót legendától.

JAMES BOND: GOLDFINGER (1964)

A Goldfinger a harmadik Bond-film, és az egyik első film, amit világméretű marketinggel támogattak meg. Hetek alatt visszahozta a gyártási költségét, és nem is érdemtelenül: a ma is kultstátusznak örvendő Goldfingerben minden benne van, amiért szeretni lehet egy szuperkémekről szóló filmet: globális összeesküvés a nyugati típusú berendezkedés feloszlatására, ármánykodás, szebbnél szebb Bond-csajok, és persze izgalmas, fordulatos történet, kellő mennyiségű humorral. És természetesen egy színész, aki lubickol a szerepben.

HEGYLAKÓ (1986)

A Hegylakó a vegytiszta 80-as évek: egyszerre középkori legendából táplálkozó cyberpunk elemeket felvonultató kalandfilm, és videoklip esztétikával megáldott, a Quenn legendás taktusaival megtámogatott őrületesen jó szórakozás. Az a film, ami Christopher Lambertről elhitette egy egész világgal, hogy képes színészi játékra, és az a film, amelyben az egyébként épp a skót felföldön játszódó cselekményben Connery egy spanyol származású nemest alakít. Egyszerűen priceless.

AKI LEGYŐZTE AL CAPONÉT (1987)

Bár az Al Capone letartóztatását feldolgozó lenyűgöző bűnügyi film leginkább Kevin Costner jutalomjátékáról, Robert De Niro parádés antagonistájáról és Brian De Palma rendező virtuóz feszültségteremtő erejéről – és a Patyomkin páncélos lépcsőjelenetének adaptációjáról – híresült el, Sean Connery ezért az alkotásért vehette át élete egyetlen Oscar-díját. Nem is érdemtelenül: a skót óriás meggyőzően hozza az egyszerre kőkemény és gondoskodó rutinos rókát, amivel a filmtörténet egyik legemlékezetesebb mellékszerepét valósította meg sallangmentesen.

VADÁSZAT A VÖRÖS OKTÓBERRE (1990)

Tom Clancy regénye, hidegháborús hangulat, a 80-as és 90-es évek akciórendező pápája és Sean Connery találkozása? Ebből baj nem lehet! És nem is lett, John McTiernan hatalmas önbizalommal vezényli le a dezertálni készülő szovjet atomtengeralattjáróért folytatott hajszát, amelynek kapitányaként naná, hogy Sean Conneryt tisztelhetjük.

A SZIKLA (1996)

A legendás amerikai börtönszigetet, az Alcatrazt elfoglaló terroristák kifüstöléséről szóló opusz nemcsak azt bizonyítja, hogy Nicholas Cage egyszer A-kategóriás színésznek számított, hanem azt is, hogy 66 évesen is lehet valaki akciósztár, ha épp Sean Connerynek hívják. Michael Bay filmje a mai napig lebilincselő élményt nyújt, és Hans Zimmer zenéjét azóta sem lehet elfelejteni.

+1 INDIANA JONES ÉS AZ UTOLSÓ KERESZTESLOVAG (1989)

Öt filmet ígértünk, de nem lehet kihagyni semmiféle Sean Conneryvel kapcsolatos összeállításból Steven Spielberg humoros, akciódús és fordulatos kalandfilmjét, amelyben a legendás régész teszetosza, tudományban elmerülő édesapjaként alakít felejthetetlent a skót legenda.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb