Szegedi Arcok

Emlékezzünk – de hogyan? Pintér Gabriella, gyászfeldolgozás módszer specialista segít

Pintér Gabriella, gyászfeldolgozás módszer specialista szerint minden ember egyedi, így aztán minden személy elvesztése és az utána keletkezett űr is ugyanilyen egyedi és a maga módján különleges. Feldolgozása és kezelése pedig időt vesz igénybe. A szegedi szakértő szerint fontos, hogy ne csak most hétvégén, hanem a borúsabb, sötétebb napokon is arra törekedjünk, hogy a lehetőségekhez mérten mi magunk és a körülöttünk levők is mindig úgy és olyan formában emlékezzenek meg elvesztett szeretteikről, ahogyan az a legkényelmesebb.

A szegedi gyászfeldolgozás módszer specialista szerint fontos, hogy el tudjuk fogadni, hogy a körülöttünk élők közül sokaknak lényeges, hogy mindenszentekkor és halottak napján a temetőben feldíszített, szeretett személy sírja mellett időt töltsenek el, gyertyát gyújtsanak, esetleg beszélgessenek az elhunyttal.

Fotó: pixabay.com

Ezen felül azt is tolerálnunk kell, ha valaki úgy dönt, hogy odahaza, egyedül magányában emlékezik és gyertyát gyújtva elmélkedik azon, ami már elmúlt, ami már nincs. A legtöbbet ezekben a helyzetekben azzal tudunk tenni, ha mindezt úgy, ahogy van elfogadjuk és segítjük a másikat a feldolgozásban. Az, hogy ezt hogyan tesszük változó és szintén egyéntől függ. Ami viszont fontos, hogy az alábbi mondatokat ne használjuk:

  • Légy erős.
  • Az idő mindent megold.
  • Ne légy szomorú.

Pintér Gabriella ismertette, hogy a legtöbb esetben ilyenkor ugyanis a ki nem mondott szavakat, vagyis a bárcsakokat, azaz a „bárcsak másként történt volnát, a bárcsak többet lettem volna vele és a bárcsak jobban szerettem volnát” gyászolják a legtöbben. Avagy, tulajdonképpen a valós és vélt sérelmeket, valamint a hiányt gyászoljuk. Ilyenkor pedig pont ezek azok a mondatok, amelyek nem segítenek.

Egy kellemes séta, egy finom ebéd, egy beszélgetés viszont könnyebbé teheti a gyász elviselését. Mindamellett, ha felhívjuk azokat a közeli családtagjainkat akikkel ritkán beszélünk, de fontosak a számunkra, nekik is és magunknak is elviselhetőbbé tehetjük a sötétebb napokat. A szakértő szerint jó, ha elmondjuk nekik, hogy mennyi mindent jelentenek a számunkra, hogy szeretjük őket, és fontos helyet foglalnak el az életünkben.

Pintér Gabriella vallja, hogy meg kell tanulnunk, hogy soha sem késő kimondani az érzéseinket.

A biztonságos megemlékezésről néhány napja egy pár pontban már írtunk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb