Közélet

Operatív törzs: meghalt egy 28 éves férfi, mától szigorúbban ellenőrzi a rendőrség a maszkviselést

Meghalt egy 28 éves férfi a koronavírus következtében, de nem ő a legfiatalabb áldozata Magyarországon a járványnak, hanem az az október közepén elhunyt 20 éves fiatal, aki súlyos, daganatos beteg is volt. Az Operatív törzs mai tájékoztatóján a járványügyi szabályok betartásának fontosságára hívta fel Müller Cecília országos tisztifőorvos, és Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a figyelmet.

NE A KISKAPUKAT KERESSÜK A SZABÁLYOKBAN

Ne a kiskapukat keressük a szabályokban, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki szerint az a cél, hogy megvédjük magunk és mások egészségét, hiszen az egész világon, de kifejezetten Európában exponenciális növekedésnek indult a fertőzöttek száma. Az adatokból látható, hogy harmadik napja egyhuzamban közel 4 ezer fertőzöttet regisztrálnak mindössze 24 óra leforgása alatt.

“Mivel rendkívül emelkedő tendenciának vagyunk szemtanúi, ezért a szabályokat be kell tartani. Mától a maszkviselési szabályok szigorodtak. Ebben a helyzetben ne a kiskapukat kövessük. Az a cél, hogy megvédjük magunkat és másokat a fertőzöttségtől.” – emlékeztetett az országos tisztifőorvos.

Fotó: MTI/Botár Gergely

TÖBBSZÖR ÉS SŰRŰBBEN ELLENŐRZI A MASZKVISELÉS BETARTÁSÁT A RENDŐRSÉG

A rendőrség hétfőtől nagyobb számban és sűrűbben ellenőrzi a maszkviselési szabályok betartását, valamint ezek megszegése esetén a szankciókat is szigorítja – közölte Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján.

A hétvége adatait ismertetve Gál Kristóf elmondta: 174 rendőri intézkedésre volt szükség a maszkviselés szabályainak megsértése miatt. Ebből 41 alkalommal azért, mert nem, vagy nem megfelelően viselte az utazó a maszkot, 133 esetben pedig azért, mert a kereskedelmi üzletben, vagy a kormányrendeletben meghatározott egyéb zárt helyen szegték meg a védelmi intézkedéseket.

Fotó: portfolio.hu, képünk illusztráció

A rendőrség emellett 38 520 helyszíni ellenőrzést tartott a hétvégén a hatósági házi karanténban levőknél, két embert figyelmeztetésben részesítettek, négy embert helyszíni bírsággal sújtottak, 115 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek – mondta Gál Kristóf.

Gál Kristóf az egyéni felelősség fontosságát hangsúlyozva azt mondta, aki nem tartja be a védelmi szabályokat, az nemcsak saját vagy családja egészségét kockáztatja, hanem bárkiét, akivel találkozik.
“Az ellenőrzéseink fokozásával mi, rendőrök azoknak a szövetségesei akarunk lenni, akik felelősen betartják a szabályokat” – mondta a szóvivő, hozzátéve, a cél azoknak a kiszűrése, akik a szabályokra “fittyet hányva” veszélyeztetnek másokat.

Forrás: MTI/Origo/24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb