Mindenmás

Egyre több lakás kap lángra térségünkben, a kéményseprés megoldást jelenthet

Mivel minden ötödik lakástüzet az eltömődött égéstermék izzása okozza, ezért a szokásosnál is gyakoribb kéményseprésre van szükség a fűtési szezon beköszöntével – tájékoztatott a Csongrád – Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Legtöbb esetben a szolgáltatás árazása, vagy a kiszállás megrendelése okoz félreértéseket.

Fotó: szekkutas.hu

KISOKOS A CSALÁDI HÁZAK ESETÉN

Ha családi házban élünk és a házba nincs bejegyezve semmilyen gazdálkodó szervezet (cég, egyéni vállalkozó), akkor a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. Ha a házba van bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprést egy, vagy kétévente kötelező megrendelni. Ezt már nem a katasztrófavédelem, hanem csak kéményseprőcégek végzik. Attól a cégtől lehet rendelni, amelyik szimpatikus. A megrendelés kötelező gyakorisága attól függ, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva. Ha a házban szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente. A kéményseprésért ebben az esetben fizetni kell.

KISOKOS A TÁRSASHÁZAK ESETÉN

Ha társasházban élünk és a lakásba nincs bejegyezve cég vagy egyéni vállalkozó, akkor a kéményseprő magától fog érkezni és ingyenesen elvégzi a sormunkát. Ha a lakásba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő szintén magától érkezik, de a munka díját ki kell fizetni. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész munka díját, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá eső részét kell kifizetni, például egy tízlakásos társasház esetén a munkadíj egy tizedét.

SOK A CSALÓ

Vannak olyan csalók, akik a katasztrófavédelem alvállalkozóinak adják ki magukat és a gazdálkodó szervezetekhez becsöngetve bírsággal fenyegetőzve ajánlják fel a szolgáltatásaikat. Ezeket nem kell beengedni. A gazdálkodó szervezetek attól a kéményseprőcégtől rendelik meg a kötelező kéményellenőrzést, amelyiktől szeretnénk, ne dőljünk be az erőszakos csalóknak.

KÉMÉNYSEPRŐK KLASSZIKUS MUNKAFOLYAMATA

A kéményseprők a felülvizsgálat során kitakarítják az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik annak szigetelését, tömörségét, külső-belső állapotát, figyelve az esetleg balesetet okozó külső körülményekre – az elszívó – berendezésekre és a modern nyílászárók légbevezetőire. Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy a rendszer műszaki állapota már nem tökéletes, mindenképp el kell végezni a javítási munkálatokat, vagy az esetleges cseréket.

A SZÉN – MONOXID – MÉRŐ ÉLETEKET MENTHET

Ha kéményseprő és a megfelelő szakember is megnézte a fűtésberendezésünket, már csak egy dologra érdemes odafigyelni: a szén-monoxid-mérő berendezésre. Minden olyan fűtésrendszert, aminek látjuk a lángját, nyílt égésterű fűtőeszköznek hívunk. Ha nem megfelelő a szellőzés otthon – tehát az ablakokban nincsenek szellőzőrések – nagyon hamar elhasználhatják a szoba levegőjét, így jön létre a szén-monoxid. Mivel ez színtelen, szagtalan gáz, még az állatok sem érzik, ezért életet menthet, ha beszerzünk egy szén-monoxid-mérőt, hiszen akár percek alatt is halálos mérgezés történhet, ha nincs, vagy nem megfelelő az eszköz. Településtől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést.

Fotó: zaol.hu

https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat linken irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél tudnak időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre.

Fotó: magyarnemzet.hu

Forrás: Csongrád – Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb