Mindenmás

Napi pakk, kedd: szürkén indul a nap, torlódni fog az Algyői út, Dolph Lundgren szülinap

Ködösen indul a kedd, de ha minden jól alakul, a napot is látni fogjuk ma, ha felnézünk az égre. Már dolgoznak a megoldáson, de ha a 47-es úton van dolgod, akkor időben indulj el, és ma ünnepel a világ valószínűleg legokosabb akciósztárja is. A reggeli kávé mellé ma is bekészítettük a legfontosabb híreket neked!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON

Győző, Bálint, Bertold, Hubert, Huberta, Hubertusz, Ida, Malakiás, Szilvia, Szilvió, Szilviusz, Valentin – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a Magyar Tudomány Napja annak emlékére, hogy 1825-ben ezen a napon Gróf Széchenyi István felajánlotta birtokainak egyéves jövedelmét a Magyar Tudós Társaság – a mai Magyar Tudományos Akadémia – megalapítására. A Magyar Tudomány Napján adják át a Simonyi Károly-, a Zrínyi Miklós-, a Wigner Jenő- és a Fáy András-díjat.
  • 131 éve született Seress Rezső zeneszerző, zongorista, a “Szomorú vasárnap” című világsláger szerzője.
  • 120 éve látta meg a napvilágot Adi Dassler, az adidas sportmárka megalapítója, a PUMA-t megalapító Rudolf Dassler öccse. A két testvér a közös vállalkozásban kezdett sportcipőket gyártani, a cég neve Gebrüder Dassler Schuhfabrik – Dassler Testvérek Cipőgyára volt. Hamarosan rivalizálni kezdtek, és külön céget alapítottak. Adi Dassler a nevéből adódóan az adidas márka fölött bábáskodott, míg Rudolf Dassler a kereszt és a vezetékneve elejéből megalkotta a RUDA márkanevet, ami nem sokkal később PUMA lett. Számunkra annyira nem jó hír, de az 1954. évi labdarúgó-világbajnokságra a német (NSZK) csapatot az adidas cég látta el az újonnan kifejlesztett, csavaros stoplikkal ellátott cipőkkel. Máig tartja magát a szóbeszéd, hogy a cipők is közrejátszottak a magyarok elleni döntőben elért 3:2-es győzelemben.
  • 99 éve született Charles Bronson amerikai filmszínész, A hét mesterlövész, A nagy szökés, Apiszkos tizenkettő, a Volt egyszer egy Vadnyugat, a Bosszúvágy, Tíztől éjfélig, és a Murphy törvénye sztárja.
  • 89 éve Rómában megszületett a csodálatos Monica Vitti olasz színésznő, Az éjszaka, A kaland és a Vörös sivatag című Antonioni-filmek gyönyörű szereplője.
  • 63 éves lett a svéd torony, Dolph Lundgren színész, akciósztár. Bár szerepei és megjelenése néha nem ezt sugallják, de a fickó egy igazi zseni. A középiskolát még Svédországban végezte, aztán Sydneyben szerzett vegyészmérnöki diplomát, később ösztöndíjasként bejutott a Massachusettsi Technológiai Intézetbe. Aztán rájött, hogy valamivel jobban megéri akcióhőst játszani, mint különféle kemikáliákkal kísérletezni. Több forrás szerint is IQ szintje meghaladja a 160-at.
  • 63 éve a Szovjetunió Föld körüli pályára bocsátotta a Szputnyik-2 műholdat, fedélzetén Lajka kutyával.
  • 60. születésnapját ünnepli Karch Kiraly, magyar származású strandröplabda olimpiai bajnok.

SZÜRKÉN INDUL A KEDD

Szürke lesz a kedd, de néhány órára azért van remény egy kis napsütésre is. A reggeli köd miatt nagyon figyelmesen kell majd közlekedni, leghamarabb csak kora délután számíthatunk kicsit kellemesebb időre.

ZAJLIK A FINOMHANGOLÁS, DE AZÉRT NEM ÁRT FELKÉSZÜLNI EGY KIS VÁRAKOZÁSRA AZ ALGYŐI ÚTON

A hétfői csúcsban nem hozta a kívánt hatást a vadiúj forgalomirányító lámpa az Algyői úton: reggel és délután is iszonyatosan nagy sor alakult ki percek alatt. A helyzet várhatóan javulni fog, de addig nem ért pár perccel hamarabb elindulnod, ha ara visz az utad.

A HÓNAP VÉGÉIG ÁTHELYEZTÉK AZ ERDŐI UTCAI TROLIMEGÁLLÓT

A Szegedi Közlekedési Társaság tájékoztatása szerint a 9-es és 19-es trolibuszjáratok vonalán az Etelka sori körforgalom építésével összefüggésben november 2-től – előreláthatólag november 30-ig áthelyezésre kerül az Erdő utcai megállóhely körülbelül 200 méterrel a Csillag tér irányába.

ÚJRA KINYIT AZ ÁSOTTHALMI HATÁRÁTKELŐ

Ideiglenesen ismét üzemel az Ásotthalom-Királyhalom határátkelő a magyar-szerb határon. A határforgalom két váltásban történik: reggel 7:00 és 10:00 illetve 16:00 és 19:00 óra között lehet közlekedni mindkét irányban.

HA TEHETED, KÉSZÍTSD EL TE IS BUSA GABI BAJNOKI FOGÁSÁT!

A szegedi Busa Gabi vallja: az ember nemcsak a hasával, hanem a szemével is eszik! A Nemzeti Sport és a Príma legújabb sorozatában annak jár utána, hogy Magyarország élsportolói milyen táplálkozási szokásokat követnek a versenyszezonban és azon kívül.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb