Közélet

Szegediként, Bécsben, a terrortámadás idején? Adj jelet magadról!

Hétfő este terroristák vagy ámokfutók támadásba kezdtek Bécs belvárosában, este 8 körül egy zsinagógánál lövöldözés tört ki, a támadók elleni hajtóvadászat jelenleg is tart. Ha szegediként a városban tartózkodsz és szeretnéd villámgyorsan tudatni az ismerőseiddel, rokonaiddal, hogy minden rendben van, mutatjuk a leggyorsabb megoldást: újra bekapcsolták a Facebook legszomorúbb biztonsági funkcióját.

Fotó: JOE KLAMAR / AFP

EGY GOMBNYOMÁS ÉS MINDENKI TUDJA, HOGY BIZTONSÁGBAN VAGY

Eredetileg természeti katasztrófák esetére fejlesztette ki a Facebook azt a funkciót, melyet az utóbbi években végül terrorcselekmények miatt kellett gyakran bekapcsolni. Ezúttal a hétfő esti bécsi lövöldözés miatt aktiválták – írja a HVG.hu. A személyes biztonság ellenőrzésére szolgáló oldalon két dolgot lehet tenni: ha Bécs környékén tartózkodó szegedi vagy, egyetlen gomb megnyomásával jelezheted ismerőseidnek, hogy nem ért baj. Ugyanígy fordítva is igaz: ha van kint valakid, felmész az oldalra, rákereshetsz a Bécs körzetében tartózkodó ismerőseidre, hogy biztonságban vannak-e. A Facebook automatikusan kilistázza a profiljuk alapján az érintett területen lévő ismerősöket.

A Szegeden gyakran megforduló, jelenleg Bécsben dolgozó közismert séf, a Konyhafőnök és a szegedi Séfháború egykori résztvevője, Meczker Tamás barátunk éjfél körül használta a funkciót:

Ha Te is Bécsben tartózkodsz, reméljük, biztonságban vagy. Vigyázz magadra és adj jelet!

EZ TÖRTÉNT TEGNAP ESTE

Terrortámadás volt hétfő este Bécs belvárosában, több helyszínen, köztük egy zsinagógánál is. A szemtanúk arról számoltak be, hogy sok lövést hallottak. Az osztrák Kronen Zeitung szerint az egyik merénylő felrobbantotta magát, meghalt egy járókelő és az egyik terrorista agyonlőtt egy rendőrt. Michael Ludwig bécsi polgármester szerint 15 embert vittek kórházba, meglőtték őket. Közülük hét ember sérülései nagyon súlyosak. A BFM francia hírtelevízió osztrák tudósítójától úgy tudja, hogy sokkal több, összesen 25 ember van kórházban. Hétfő éjszakai sajtótájékoztatóján a rendőrség több halottról beszélt, de pontos számot nem mondtak. Azt ígérték, hogy reggel adnak újabb tájékoztatást. A belügyminiszter azt kérte, reggel ne menjenek iskolába a gyerekek Bécsben. A támadás az éjszakai kijárási tilalom bevezetése előtti utolsó estén történt. Keddtől ugyanis este 8 és reggel 6 között senki sem mehet ki a lakásából a koronavírus-járvány miatt.

Forrás: MTI, HVG, Origo, 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb