Mindenmás

Sokan már félvállról veszik a koronavírust a szakember szerint

Vajon komolyan vesszük a koronavírust vagy már könnyelműen tekintünk rá? Okozhat bármi nehézséget a küszöbön álló influenza szezon vagy a két vírus egyidejű jelenlétére is készen állnak a gyógyszertárak? Ezekről, és a felkészülést könnyítő praktikákról is beszélgettünk a Fekete Mamba gyógyszerészével.

A maszkhordás az elmúlt fél évben már a mindennapok részévé vált, szóval a külső védekezést szemmel láthatóan komolyan veszik már az emberek Szegeden is, de a belső fronton, azaz az immunrendszer erősítésén még kevesen fáradoznak.

“Nem látszik a felkészülés az immunerősítésre, sokan csak akkor fordulnak a gyógyszertárhoz, ha már tüneteket éreznek magukon. A tudatos felkészülés viszont hosszú távon mindenképp megéri” – vallja dr. Fábián Erika, aki szerint egyre kevesebben hisznek a koronavírus terjedésében.

NEMCSAK A KORONAVÍRUSSAL, AZ INFLUENZÁVAL IS VANNAK TÉVHITEK

Az emberek nagy része még – vagy már – szkeptikus a világjárvánnyal kapcsolatban, elegük van abból, hogy a csapból is a koronavírus folyik, sokan blöffnek tartják a járványt. A jelenlegi adatok szerint nem alakul ki immunitás a koronavírussal szemben, azaz aki elkapja, az még egyszer megfertőződhet, így nem árt, ha valaki karban tartja az immunrendszerét. Az influenza már régebb óta az életünk része, de ha félvállról veszik, komoly szövődményei is lehetnek.

“Szakemberek szerint éppen ezért lenne fontos minél több embernek időben felvennie az influenza elleni védőoltást, mert magas átoltottsággal fékezhető a terjedése. A rendelőkben kapható védőoltás ingyenes lesz, a gyógyszertárakban viszont nem szerezhető be. A legújabb ajánlások szerint már 6 hónapos kortól be lehet adni az oltást. A legfontosabb kérdés most az, hogy lehet elkerülni, hogy a két vírus egyszerre fertőzzön.” – részletezte dr. Fábián Erika.

A Korda utcai Fekete Mamba gyógyszertár is rengeteg olyan készítményt kínál, amelyek hatékonyan növelik a szervezet ellenálló képességét, de a probléma legtöbbször az, hogy az emberek túl későn, a tünetek megjelenésekor próbálnak tenni valamit, hogy elkerüljék a betegséget.

“Az a tapasztalat, hogy amikor valaki tüneteket észlel magán, akkor nem számítanak az intelmek, és személyesen rohan mindenki a gyógyszertárba. Sajnos nem vagyunk kellően tudatosak, ha a saját egészségünkről van szó, és laikusként nem tudjuk eldönteni, mivel teszünk jót” – tette hozzá a szakember.

FONTOS A MÉRTÉKLETESSÉG

Gyakori hiba, hogy nem folyamatosan tartjuk jó állapotban a szervezetünket, hanem időszakonként, járványok előtt megpróbáljuk seperc alatt felzárkóztatni, ami szintén okozhat nem kívánt mellékhatásokat.

A C-Vitamint túlzott fogyasztása megterhelheti a veséket, és később, akár évtizedek múlva vesekő kialakulásához is vezethet. És vannak olyan gyógykészítmények, amelyeket bizonyos gyógyszerek mellett nem lehet szedni vagy úgy kell alkalmazni, hogy fogyasztásuk között megfelelő idő teljen el, ezért is fontos, hogy ha csak lehetséges, minden ügyfél konzultáljon az orvosával és a gyógyszerészével.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb