Mindenmás

Fekete Mamba Gyógyszertár: bármi lesz, mi készen állunk

A fertőzöttségi adatok növekvő tendenciát mutatnak, egyre több helyről lehet hallani, hogy a koronavírus második hullámának küszöbén áll az ország. Legszívesebben mindenki elkerülné a tavaszi szigorú intézkedések második felvonását, de az sem árt, ha időben felkészülünk a legrosszabbra is.

A Fekete Mamba Gyógyszertár korábban is komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a kijárási korlátozások alatt se maradjanak gyógyhatású készítmények nélkül a szegediek. A második hullám is komoly kihívásokat támaszthat majd a társadalommal szemben, de Dr. Fábián Erika, a Fekete Mamba vezetője szerint előrelátással és megfelelő felkészüléssel könnyebben lehet majd átvészelni egy, a tavaszihoz hasonló időszakot is.

Mivel tud felkészülni a gyógyszertár a koronavírus esetleges második hullámára? 

– Jelen pillanatban a beszállítók próbálnak újabb és jobb lehetőségekkel előállni, amivel nemcsak a gyógyszertár, de a vásárlók életét is megkönnyíthetik. A lényeg a maszk beszerzése és helyes használata, de ugyanilyen fontos a megfelelő minőségű fertőtlenítő kiválasztása is, mert többről is kiderült, hogy nem megfelelő hatásfokkal működik. A raktárkészletet fel kell tölteni C-vitaminokkal, D-vitaminnal, fájdalom-és lázcsillapítókkal, lázmérővel. A legfontosabb természetesen a védőeszközök (szájmaszk, kesztyű, fertőtlenítő) megfelelő mennyisége lesz, de szerencsére lehetőség van már a jogszabályban rögzített FFP1, FFP2 valamint FFP3-as maszkok forgalmazására is. De mivel ez ára nagyon magas, fontos az, hogy megfelelően védekezzünk, és erős immunrendszerrel várjuk a vírusszezont.

Hogyan állnak az emberek a vírushelyzethez? Komolyan veszik vagy már elegük van belőle?

– Sajnos nagyon sokan úgy vélik, hogy nem valós veszélyről beszélünk, ezért nem fordítanak igazán komoly figyelmet a védekezésre. Ezzel viszont nemcsak a saját, hanem a családjuk egészségét is kockáztatják. Én azt javaslom, tekintsen rá mindenki úgy, mint lehetséges veszélyforrás, és ha már lehetséges, akkor próbáljunk meg felkészülni rá. 

Tavasszal a védőfelszerelésekből és bizonyos gyógyszerekből is átmeneti hiányt hozott a nagy roham. Ha jön a második hullám, lesz-e abból probléma, hogy az emberek ismét megszállják a gyógyszertárakat?

– Most egy kicsit lenyugodtak a kedélyek, az emberek nem érzik igazán a veszélyt. Ebben az időszakban érdemes felkészülni, jelenleg mindenből megfelelő mennyiséget lehet kapni, épp ezért reális áron szerezhetőek be a különböző termékek. Nem várható most nagy roham, az emberek otthoni készleteiket feltöltötték, és mind a társadalom, mind az ellátórendszer felkészültebb.

Sajnos az egyszer használatos maszkokat sokan elrongyolódásig hordják. Mi a megfelelő eszköz, és hogyan kell viselni ahhoz, hogy védelmet nyújtson?

– Egy ilyen maszkot három vagy négy napig használni értelmetlen. Fertőtlenítővel meg lehet növelni a maszk élettartamát. Nem kimosni kell az egy használatra gyártott maszkokat, mert akkor elveszti a felépítését, de fertőtlenítővel be lehet permetezni, azonban ekkor már nem nyújt 100%-os védelmet.

A többször használható FFP maszkok közül készülnek cserélhető szűrős darabok is. Ezek azért jók, mert elég a szűrőt csak cserélni, a többi részük mosható 70 fokon.

A vírushelyzet miatt sokat változtak a gyógyszerek átvételének szabályai. Mit kell tennie annak, aki biztonságban, sorban állás nélkül szeretné kiváltani a felírt készítményt?


– Fontos változás, hogy már átvehetőek a másnak felírt gyógyszerek, ehhez személyi igazolványt kell magunkkal hozni. Eddig az orvos telefonon vagy e-mailben jelentkező betegnek is felírhatott gyógyszert, de a Telemedicina névre keresztelt szolgáltatás 2020. szeptember 17-e után megszűnik. Remélem, ez valamilyen formában tovább él majd, mert lényegesen csökkentené az egészségügyi ellátórendszer terheltségét, arról nem is beszélve, hogy a várótermi várakozás fölösleges veszélyét is el lehetne vele kerülni a közelgő influenzaszezonban.

Elektronikus vény esetén is kérheti a beteg a papír alapú felírási igazolást, amely követhetőbbé teszi a gyógyszerkiváltást olyan személyeknek is, akik nem járatosak az elektronikus rendszerek használatában. Az igazolás orvosi aláírás és pecsét nélkül is érvényes, de csak akkor, ha működik az elektronikus tér. Amennyiben nem, akkor vagy megvárjuk, hogy a rendszer újra működjön, vagy kérjünk rá pecsétet és aláírást az orvostól, így bármilyen körülmény esetén érvényesíthető lesz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb