Kikapcs

Jön a Bárka Kézműveskikötő 4.0 – egy kis Márton-napi mulatsággal megspékelve

Lassan két hónapja annak, hogy óriási sikerrel dübörög a szegediek körében a Bárka Kézműveskikötő néven futó vásár, amelynek kéthetente a Foka ad otthont. A negyedik alkalom azonban még különlegesebb lesz, mint az eddigiek. Az egyedi, vagány kis piacon ezúttal a sok, színes portékát egy Márton-napi lakoma spékeli majd meg. A részleteket az esemény főszervezője, Mocsalini Rudolf ismertette.

Házi pálinkák, borok és libaságok – többek között ezek a jó magyar finomságok várnak majd a szegediekre a friss levegőn megszervezett lakomán, november 14-én, reggel 9-től egészen délután 17:00 óráig. A kézzel készített kosarak, sapkák, sálak, dísz és emléktárgyak, ékszerek, italok és ételek megvásárlásán felül ezúttal tehát egy mini kis ünnepségben is részed lehet.

ELÖLJÁRÓBAN

A Márton-napi népszokások egyrészt az év és a mezőgazdasági munkák végéhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált meg elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, ám a ludak elárulták gágogásukkal.

Márton napja ezen felül a 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon megszokottá váltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor már elődeink is nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a hiedelem szerint a jószág pusztulását okozta. (szóval: aznap csak semmi munka!) A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral volt szokás koccintani.

NEM LESZ EZ MÁSKÉNT 2020-BAN SZEGEDEN SEM

Nos nem lesz ez másként november 14-én Szegeden sem. Mocsalini Rudolf elmondása szerint természetesen a kialakult helyzethez mérten igyekeznek majd alkalmazkodni ezekhez a bizonyos szokásokhoz. A szervező elmondása szerint, annak ellenére, hogy novembertől immár piaci alapon történik a helyek lefoglalása, ezúttal is közel negyven kofa vesz majd részt az eseményen, akik portékáikkal igyekeznek minél színesebb és szélesebb körbe kiterjedő piaci kínálatot varázsolni a Tisza-partra, ahol a kitelepülő vendéglátósoknak köszönhetően finom pálinkák, újborok, forralt borok és persze libából készült ínyencségek várják majd az odalátogatókat. Így öltözik tehát a Márton-napi mulatság a koronavírus-járvány miatt idén új köntösbe Szegeden.

A Bárka Kézműves vásár nemrégiben egyébként egy antik vásárral is bővült, ami azt jelenti, hogy az események hétről-hétre, egymást váltva szolgálják a szegedieket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb