Közélet

Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke

Pennsylvania állam 20 elektorának az elnyerésével a demokrata jelölt, Joe Biden megszerezte a győzelmet az amerikai elnökválasztáson, ő az Egyesült Államok 46. elnöke. Barack Obama egykori alelnöke cikkünk megírásának pillanatában már 290 elektori szavazatot tudhat magáénak az összesen 538-ból, ennek értelmében a republikánus Donald Trump minden esélyét elveszítette a második mandátuma elnyerésére. 

A Biden-re leadott voksok száma abszolút rekord: 74 478 345 szavazatot elnökjelölt még soha nem kapott az Egyesült Államok történetében. Mögötte a második Donald Trump 70 329 970-cal, ők ketten Barack Obama rekordját döntötték meg, akire 2008-ban 69 458 579 – en szavaztak. Egy valami biztos: a politikai show folytatódik, Donald Trump valószínűleg több szövetségi államban is megtámadja a nagy port kavart, kissé furcsa szavazás eredményét, és tesz jogi lépéseket a szavazatok újraszámlálása érdekében. 

A 77 éves Joe Biden lesz az Egyesült Államok legidősebb elnöke. A politikus, aki két cikluson keresztül volt alelnök Barack Obama kabinetjében, egyben Delaware állam leghosszabb ideig hivatalban lévő szenátora, korábban már két alkalommal is megmérette magát az elnökjelöltségért, ám nem járt sikerrel. Biden alelnöke a jamaicai és indiai gyökerekkel rendelkező Kamala Harris kaliforniai szenátor. Ő lesz az első nő ezen a poszton.

Forrás: Index.hu, HVG.hu, CNN

Grafikon: The Associated Press

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb