Mindenmás

Napi pakk, szombat: napsütéses hétvége elé nézünk, úgy tűnik, helyreállt az Algyői út

Ha kirándulni támadt kedved, akkor ne halogasd, igazi napsütéses idővel asszisztál a kiruccanáshoz a szombati időjárás. Jó hír, hogy már egész jól működik az Algyői úti forgalomirányító lámpa, és hoztunk pár programajánlatot is szombatra.

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Rezső, Amarant, Amaranta, Csenger, Éneás, Engelbert, Erneszt, Ernő, Florentin, Karen, Karin, Karina, Lázár, Lázó, Rados, Radován, Radvány, Ralf, Raul, Rolf, Rudolf, Szulamit – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 251 éve orvosi fakultás jött létre a nagyszombati egyetemen, ez a szervezett orvosképzés kezdete Magyarországon.
  • 210 éve született Erkel Ferenc zeneszerző, a nemzeti opera megteremtője, a magyar Himnusz megzenésítője, a Bánk bán szerzője. Gyulán született, édesapja egyházi karnagy is volt. Nagyváradi és pozsonyi tanulmányai után 18 évesen Kolozsvárra szegődött házi zenetanárnak. 1834-ben került Pestre, ahol több színháznál volt karnagy, majd 1837-től harminc éven át első karmester és zenei vezető volt a Pesti Magyar (később Nemzeti) színháznál. Első operája, a Bátori Mária 1840-ben készült, 1844-ben mutatták be a Hunyadi Lászlót, majd megnyerte azt a pályázatot, amelynek köszönhetően ő zenésíthette meg Kölcsey Himnuszát. 1853-ban az ő vezetésével alakult meg a Filharmóniai Társaság, 1861-ben pedig bemutatták leghíresebb operáját, a Bánk Bánt.  1875-ben közreműködött a Zeneakadémia megalakításánál, főzeneigazgatója lett az 1884-ben megnyílt Operaháznak. Mindemellett nemzetközi hírű sakkozó is volt.
  • 153 éve látta meg a napvilágot Marie Curie lengyel származású Nobej-díjas francia vegyész és fizikus. Eredeti nevén: Sklodowska 1903-ban férjével, Pierre Curie-vel és Antoine Becquerellel megosztva fizikai Nobel-díjat, 1911-ben kémiai Nobel-díjat kapott. 1898-ban fedezte fel a tórium radioaktivitását, férjével közösen pedig a polónium és a rádium nevű radioaktív elemeket.
  • 107 éve az algériai Mondoviban megszületett Albert Camus Nobel-díjas francia író, A pestis és a Közöny szerzője.
  • 93 éve jött világra Hiroshi Yamauchi japán üzletember, a Nintendo harmadik elnöke. Kyotoban, Japánban született, a Nintendo alapítójának, Fusajiro Yamauchi-nak a dédunokája. A Nintendo harmadik elnöke volt, aki kis kártyajáték előállítóból sok milliárdot érő videójáték gyártóvá növelte a céget.
  • 53 éve Schirilla György 32 nap alatt futotta le a Budapest-Moszkva szupermaratoni távot. 202 óra 6 perces összfutóidővel teljesítette a 2215 kilométert. Páratlan teljesítménye nyomán forgatta róla Gazdag Gyula a Hosszú futásodra mindig számíthatunk című dokumentumfilmjét, a mára klasszikussá vált darabban a sportteljesítmény a függetlenség szimbóluma lett.
  • 34 éve Amerikában bemutatták a Sex Pistols gitárosának történetét feldolgozó Sid and Nancy című filmet. A Cannes-i filmfesztiválon 1986 májusában mutatták be először a filmet. A történet valós eseményeken alapul, a Sex Pistols feloszlása után a heroinfüggő gitáros Sid Vicious szólókarrierbe kezdett. Barátnőjét, Nancyt kábítószer-túladagolás következtében holtan találták, Sidet letartóztatták. A film kettejük történetét dolgozza fel, a teljes címe: Sid and Nancy – A szerelem öl.

KIRÁNDULÓIDŐT HOZ A SZOMBAT

Emlékszel még a pénteki időjárásra? Na pont ilyen lesz a szombati is: hajnalban ködös, hűvös, napközben viszont sok-sok napsütés és kellemes kirándulóidő lesz a terítéken. Íme a részletek:

PÁR NAP KÜZDELEM UTÁN MÁR RENDESEN LEHET KÖZLEKEDNI AZ ALGYŐI ÚTON

Pénteken ismét kiugrottunk az Algyői útra, hogy megnézzük, hogyan sikerült az okos lámpák beígért finomhangolása az elmúlt néhány napban. A múlt szombaton üzemembe helyezett közlekedési lámpák ugyanis jó nagy kalamajkát okoztak az arra közlekedő szegediek számára azzal, hogy nem rendeltetésszerűen működtek. A hét vége felé már úgy tűnt, hogy minden rendben lesz itt is.

ILYEN IS VAN: MASZKKIÁLLÍTÁS NYÍLIK AZ AGORÁBAN

November 7-én, szombaton a Szent-Györgyi Albert Agora ad otthont a Márton napi játszóháznak és Családi napnak, ahol az érdeklődőknek lehetősége nyílik megtekinteni a Szájmaszk Készítő Angyalok munkáiból nyílt kiállítást, vidám, humoros maszkos karikatúrákkal kiegészítve, illetve a vállalkozókedvű látogatók még a saját maszkjaikat is elkészíthetik, feldíszíthetik a kiállítást kísérő kézműves foglalkozás keretein belül. Az eseményről, és az Angyalok munkájáról Brillmann Zsolt főszervezővel beszélgettünk.

ELŐ A KORCSOLYÁKAT, MA IS VÁR A JÉGPÁLYA!

Korizásra és jégkorong mérkőzésre invitál a szegedi Városi Műjégpálya. November 7-én és 8-án délelőtt és délután is pályára léphetnek a korcsolyázni vágyók, akik a lerótt körök után remek mérkőzések szemtanúi is lehetnek.

SZÁLLNAK A DARVAK

Novemberben hagyományszerűen darules túrákon vehetnek részt az érdeklődők a szegedi, nemzetközi jelentőségű madárélőhelynél, a Fehér -tónál, ahol ilyenkor egyszerre akár 40-45 ezer daru is tartózkodhat. Ma 14:00 órától lesz darules a helyszínen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb