GasztroSzegedi Arcok

Bezárunk vagy túlélünk? Szegedi gasztro-körkép Orbán Viktor mai bejelentése után

Orbán Viktor miniszterelnök mai bejelentése, mely a korlátozások szigorításáról szól, ha nem is teljesen váratlanul, de annál kellemetlenebbül érte a szegedi vendéglátóhelyek üzemeltetőit. Nagyon sok kérdést vet fel a vendéglátóhelyekre vonatkozóan az éttermek bezárása és a jelenlegi korlátozásokhoz képest korábban, már este nyolctól életbelépő kijárási tilalom bevezetése. A kormányfő bejelentését követően meg is kérdeztük a szegedi vendéglátósokat, ők mit gondolnak a jelenlegi helyzetről, hogyan vészelik át az elkövetkezendő időszakot.

KÜZDÜNK ÉS MEGPRÓBÁLUNK TÚLÉLNI – ROOSEVELT TÉRI HALÁSZCSÁRDA, FEHÉRTÓI HALÁSZCSÁRDA

Frank Sándor, Venesz – díjas mesterszakács, a Roosevelt téri és a Fehértói Halászcsárda üzemeltetője elmondta, jelenleg is folyik az egyeztetés a dolgozókkal arról, hogyan alakul az éttermeik sorsa a jelenlegi szigorítások tükrében. A kiszállításra való átállást úgy véli az üzletvezető, hogy még meg kell fontolni, mert a tavaszi hasonló időszak tapasztalatai alapján nem biztos, hogy megérné számukra, hiszen nagy létszámú, 50-60 fős személyzettel dolgoznak, a házhoz szállítás során nem tudnak ennyi embert foglalkoztatni, plusz fizetni kell az éttermek fűtését, villanyszámláját, és közel sem biztos, hogy a kiszállításokból ki tudnák termelni ezeknek a költségeit. Az ebédet ugyanis sokan megfőzik otthon, vagy dolgoznak és nem étteremből rendelik azt, mire vacsoraidő lesz, addigra pedig be kell zárni a szigorítások miatt az étteremnek, így elesnek annak a jövedelmétől is. Frank Sándor kilátásba helyezte, hogy a jelenlegi helyzetben lehet jobban járnak, ha bezárják az üzletet, nem tehetnek mást, minthogy küzdenek és megpróbálnak túlélni.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

NEM HAGYJUK MAGUNKAT, ÁTÁLLUNK A KISZÁLLÍTÁSRA – REÖK KÉZMŰVES CUKRÁSZDA, DELIMO CUKRÁSZDA

Nem hagyjuk magunkat, átállunk a kiszállításra – fogalmazott Mannah Reda, a REÖK és DELIMO kézműves cukrászdák tulajdonosa. Mint mondta, a két éttermük, a Trója Ételbár és az Árkádban működő Rozmaring esetében nagy a kollégák rutinja a biztonságos kiszállítás területén, a feladat most az, hogy ezt a tudást a két cukrászda esetében is tökéletesen felhasználják. Tavasszal, az első hullám idején már kipróbálták, működik-e a sütemény-kiszállítás, elmondása szerint a szegediek nagyon szerették. Bár a hagyományos formában nem fogadhatnak vendégeket, az elviteles és a kiszállításos megoldás mindkét cukrászdában működni fog, nem zárnak be. “Mindent megteszünk azért, hogy minél több kollégát megtarthassunk a megváltozott helyzetben is, illetve annak érdekében, hogy minél előbb kilábalhassunk a járvány okozta helyzetből – ehhez azonban most közösen kell észnél lennünk” – nyilatkozott az ismert szegedi üzletember.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

PÖRÖG TOVÁBB A KISZÁLLÍTÁS – PIZZAMONSTER, MALACKODÓ, KISKAKAS CSÁRDA

Mizsik Attila, a PizzaMonster, a Malackodó, és a Kiskakas Csárda üzemeltetője elmondta, hogy még nagyon friss a bejelentés, még ők sem tudják, mi lesz, jelenleg minden nagyon képlékeny. Az biztos, hogy ahol, aki teheti most a szakmában, az ráfekszik a kiszállításokra. Mizsik Attila elárulta, szerencsére a PizzaMonsternél eddig is erős volt a kiszállítás, a Kiskakasnál is már körülbelül másfél hete átálltak a házhoz szállításra, így ez a szigorításokkal továbbra is biztosított lesz, egy dolgot nem lehet csak előre megjósolni, mégpedig, hogy mekkora forgalomra számíthatnak az elkövetkező hetekben. Az üzletvezető azt is elárulta, a kialakult helyzetben sem terveznek bezárni, vagy alkalmazottat elküldeni, megpróbálnak alkalmazkodni a következő napok és hetek eseményeihez.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

ELLENTÉTBEN AZ ELSŐ HULLÁMMAL, A MÁSODIK HULLÁMBAN MÁR PICIT FELKÉSZÜLTEBBEK VAGYUNK – MONSTER DOWNTOWN

Erődi Tamás a Monster Downtown üzemeltetője elmondta, felelősségteljes vezetőként már lehetett készülni valamilyen szinten erre a helyzetre: míg az első hullám teljesen váratlanul érte a vendéglátósokat, addig a második hullámban már mindenki picit felkészültebben áll a dologhoz. Mindenki saját belátása szerint megpróbált olyan döntéseket hozni, olyan intézkedéseket tenni, amelyek megkönnyíthetik a második hullámot. Ezeknek az intézkedéseknek a keretében nagyobb hangsúly kerül a házhoz szállításra, a munkahelyteremtő, – és megtartó támogatások igénylésére. Erődi Tamás elárulta, hogy a kiszállításhoz igazodva átalakították az étlapot, több kiszállítással foglalkozó céggel is felvették a kapcsolatot, hogy szélesebb körben elérhessék vendégeiket. Az üzemeltető elmondta, hogy bezárni nem terveznek, előre felé gondolkodva haladnak az úton, azt ugyan nem lehet tudni, hogy holnap mit hoz a sors, de a Monster Downtown csapata minden erejével azon van, hogy amíg lehet dolgoznak és haladnak előre. Erődi Tamás elmondta, továbbra is nagyon bíznak a szegediekben, akiktől eddig is nagyon sok szeretetet kaptak, és remélik, hogy ezután is kitartanak mellettük, ők mindent meg fognak tenni azért, hogy továbbra is rászolgáljanak a szegediek bizalmára.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

EGYÜTT TÚLJUTUNK EZEN IS, ÉS HA VÉGE, AKKOR LEHET ÜNNEPELNIGARDEN BISTRO

Jakab Guszti, a Garden Bistro tulajdonosa elmondta, az első hullám tapasztalatai alapján, és látva a környező országokban hozott intézkedéseket várható volt, hogy hasonló szigorítások lépnek életbe nálunk is. Az üzemeltető elmondta, ők is a kiszállításokra helyezik a hangsúlyt az elkövetkező időkben. Noha a forgalomban némi visszaesésre lehet számítani, de a munkaerőt szeretnék megtartani, nem akarnak senkit elküldeni, ezért a bezárás szóba sem jöhet. Elmondta, bízik abban, hogy ezt a helyzetet is közösen meg lehet oldani, együtt túljutunk rajta, és ha vége akkor lehet ünnepelni, addig meg összehúzzuk a nadrág szárát.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb