Kikapcs

Megalakult a szegedi Klebelsberg Társaság az oktatás, tudomány és kultúra nevében

November 13-án, Klebelsberg Kuno születésnapjának alkalmából a mai napon megalakult Szegeden a Klebelsberg Társaság, mely célja az egykori kultuszminiszter emlékének ápolása a tudomány, a művészet, valamint az oktatás területén. A Társaságról és az általa képviselt értékekről Herczeg Tamással, Bánffy-díjas kulturális menedzserrel, színházrendezővel, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával beszélgettünk.

Fotó: mult-kor.hu

Herczeg Tamás mellett a Társaság alapító tagjai között olyan prominens személyiségek találhatóak, mint Gyüdi Sándor, Liszt-díjas karmester, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, ifj. Harangozó Gyula, Kossuth-díjas táncművész, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója, Dr. Kiss-Rigó László, teológus, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett filozófus, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, Dr. Nátyi Róbert, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett művészettörténész, kurátor, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, valamint Dr. Tóth Péter, Erkel-díjas, Érdemes művész, zeneszerző, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánhelyettese.

Fotó: szinhaz.org

“Névadónknak azért választottuk Klebelsberg Kunot, mert ő az a neutrális személyiség, akit a művészet, az oktatás és a tudomány iránti elkötelezettsége az egész nemzet számára példaértékű egyetemleges emblémává emelt, aki a magyar kultúrpolitika területén olyannyira maradandót alkotott, hogy munkásságának ápolása nemcsak lokálpatrióta kötelességünk, jelentősége messze meghaladja Szeged városát.” – mondta el Herczeg Tamás, majd azt is elárulta, azok az értékek, amelyekből a Szegedi Szabadtéri Játékok a mai napig táplálkozik, mind visszavezethető az 1930-as évek kultúrpolitikájára, melyet Klebelsberg Kuno hívott életre.

Fotó: szegediszabadteri.hu

Herczeg Tamástól azt is megtudtuk, hogy a társaság első közös missziójaként szobrot szeretne állíttatni Klebelsberg tiszteletére a szegedi Nemzeti Emlékcsarnokban, ismertebb nevén a szegedi Panteonban. Mivel a kultuszminiszter több szálon is kötődik városunkhoz, itt választották képviselővé, egyetemi építkezéseket indított, és megteremtette a felsőoktatás korszerű keretlehetőségeit, nem utolsó sorban pedig itt helyezték örök nyugalomra a Fogadalmi templomban, ezért a Társaság úgy érzi a szobor megfelelő és méltó helye mindenképp Szegeden lenne.

A szobor megalkotásához szükséges kezdőtőkét az alapítók vállalják, emellett minden évben, november 13-án, Klebelsberg születésnapján egy koszorúzással egybekötött szentmisét tartanak a Dómban, valamint emlékkonferenciával tisztelegnek a modernkori kultúrpolitika egyik legnagyobb alakja előtt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb